Mai sunt două săptămâni, teoretic, până când rotativa la guvernare între PNL și PSD ar trebui să aibă loc, conform protocolului încheiat de cele două mari partide în momentul creării actualei coaliții de guvernare, în toamna lui 2021. Noul Guvern ar putea fi instalat până la 1 iunie, iar Marcel Ciolacu va deveni următorul premier al României. Bătălia pe portofoliile ministerelor continuă în culise.
Coaliţia de guvernare continuă negocierile privind rotativa guvernamentală, iar acum se conturează şi viitoarele portofolii ministeriale. Întrebat despre componența viitorului guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că „ultimul cuvânt îl are premierul”, respectiv Marcel Ciolacu. Președintele liberalilor a mai spus că la Ministerul Finanțelor și-ar dori un membru de partid care „să fie și specialist”.
Nicolae Ciucă a refuzat să răspundă la întrebarea dacă va prelua portofoliul de viceprim-ministru și ministru al Apărării: „Haideți să nu dăm curs speculațiilor”.
Ionuț Stroe: Protocolul se va respecta
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul HAI România de luni, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a adus cele mai proaspete detalii legate de rotativa guvernamentală, inclusiv despre modul cum vor fi împărțite portofoliile.
Chestionat de jurnaliștii EVZ dacă rotativa va mai avea totuși loc date fiind unele tensiuni între PNL și PSD, politicianul a afirmat că fără îndoială, acordul dintre cele două partenere principale la guvernare va funcționa în continuare. Mai mult, protocolul încheiat de PNL și PSD va fi respectat.
La observația lui Robert Turcescu că există mult suspans legat de intențiile celor două partide și componenta practică a rotativei și viitorii miniștri și se întărzie cu anunțul public, purtătorul de cuvânt al PNL a confirmat că există suspans, însă l-a explicat astfel:
„Eu cred că suspans în ceea ce privește nominalizările a existat tot timpul. Portofoliile sunt scrise într-un protocol care le statuează. Aici nu există negocieri, există flexibilitate din partea tuturor partidelor din cadrul coaliției de a regla anumite situații, dacă intervin", a afirmat Ionuț Stroe.
„Comoara" de la Transporturi și Finanțele vor reveni PNL
O altă temă a dialogului cu reprezentantul liberalilor s-a referit la unul dintre cele mai disputate ministere din Guvern, Ministerul Transporturilor, condus în prezent de social-democratul Sorin Grindeanu. Ministerul este atât de vânat „pentru că e bănos, e ministerul în care se dă cu contracte la greu. Acum cu PNRR-ul ăsta cele mai mari lucrări de infrastructură acolo vin", a observat în context jurnalistul Robert Turcescu.
Invitatul său a confirmat că există un interes pentru acest minister inclusiv financiar, punctând că fără nicio îndoială, PNL va prelua Finanțele și Transporturile la viitoarea rotativă.
„Protocolul va fi respectat, speculațiile care se fac sunt niște scenarii. N-aș specula foarte mult modul cum se va face această rotație, acest schimb de ministere, aceea este regula. Regula este ministerul Transporturilor la PNL, Finanțele la PNL șamd. Nu (aflăm după că Ciucă și Ciolacu negociază ceva), am văzut în spațiul public diverse scenarii. Eu știu că de câteva luni de zile s-a tot vehiculat acest minister al Transporturilor, ba într-o parte ba în alta, chiar dacă există un oarecare interes (n.red. - bănos). Interesul nostru a fost să guvernăm și o facem foarte bine", a conchis purtătorul de cuvânt al liberalilor în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea de tip podcast poate fi vizionată AICI