Examenul studentului Costache și vacarmul de la audierea Violetei Alexandru. Exclusiv EvZ

Victor Sebastian Costache, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, este audiat de catre membrii comisiilor parlamentare de specialitate.

În ziua a treia de audieri, ultimii cinci miniștri, dintre cei 16 propuși de Ludovic Orban, au apărut în fața comisiilor reunite ale Parlamentului. Ceea ce s-a întâmplat a văzut toată lumea, la unele comisii a fost spectacol, în vreme ce la altele dezbaterile s-au desfășurat decent, chiar dacă verdictul era cunoscut dinainte. Dacă în comisiile de sănătate s-a fumat pipa păcii, iar audierea lui Victor Costache a fost precum un examen din studenție, în comisiile muncă, puțin le-a lipsit celor din PSD și PNL să se păruiască la propriu.

Ministrul Victor Costache a ajuns la Parlament cu vreo 20 de minute înainte de ora 10.00. Ne-am intersectat în liftul pe care l-am luat împreună până la etajul al doilea. Eu eram însoțit de fotoreporterul Evenimentului Zilei, el era flancat de vreo trei aghiotanți. Înalt, bine făcut, m-a tratat cu spatele... nu ne cunoaștem personal. A ratat prilejul, dacă v-a citi articolul, să-l cunoască pe autor.

Eu, în schimb am avut ocazia să trag cu ochiul la foile pe care le ținea, pe care am descifrat, cu caractere îngroșate, „ÎNTREBARE”, iar câteva rânduri mai jos, „RĂSPUNS”. Văzând hârtia m-am întrebat dacă știa dinainte întrebările ce urmează să îi fie puse în comisie... N-am apucat să-mi finalizez gândul, căci liftul a oprit.

La coborâre s-ar fi cuvenit să ne fi salutat dacă tot am împărțit, vreo 30 de secunde, cabina liftului, dar n-am făcut-o. Așa că drumurile noastre s-au despărțit (pentru moment), fără să ne adresăm nici un cuvânt.

Ministrul și aghiotanții au pornit spre grupul parlamentar PNL, iar noi am intrat în sala comisiei. În sală lume multă ( ziariști, senatori, deputați, funcționari și consilier)i, cabluri, camere de luat vederi, genți și rucsace așezate pe lângă pereți, scaune insuficiente.

O audiere ca un examen din studenție

Victor Sebastian Costache, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, este audiat de catre membrii comisiilor parlamentare de specialitate.

Victor Costache a venit chiar înainte de ora 10.00, s-a așezat, flancat de doi secretari de stat, și-a pus în față câteva foi tipărite, altele decât cele din lift. În dreapta și-a așezat stiloul scump de firmă și în stânga o mapă de plastic.

Audierea a fost ca un examen obligatoriu, a cărui notă nu se pune la media anuală, dar care trebuie bifat, cu Costache în postura studentului timorat de profesorii despre care știe că vor să-l pice.

Alb precum hârtia, cu figura împietrită de emoție, a început să citească bilanțul celor trei luni de guvernare. Vorbea tărăgănat, liniar, fără semne de punctuație, precum un robot care dă ora exactă sau transmite instrucțiuni:

„...ăăam rezolvat...descentralizareaăăă...sistemului medical...ăăă...rezidențiat...ăăă...”

Și a ținut-o așa cam 10-12 minute, vreme în care s-a jucat nervos cu stiloul. De partea cealaltă nici auditoriul nu părea prea interesat, făcând ceea ce știa mai bine.

Jurnaliștii consemnau, cameramanii filmau, fotografii surprindeau instantanee, o parte dintre parlamentari își luau notițe, alții vorbeau cu vecinii sau își consultau telefoanele, Leon Dănăilă, venerabilul chirurg-senator, privea fix undeva în față, peste toți, către linia ce unește tavanul cu peretele. Atmosfera era de plictiseală, iar ministrul Costache continua:  „reformaăăă...sanitarăăăă...ăăă...sistemul...ăăă...medicinaăăă....”

 Susținătorul în bleumarin

Între timp și-a făcut apariția și Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, pentru suport moral sau pentru că n-avea altceva mai bun de făcut. Îmbrăcat în tradiționalu-i costum bleumarin, s-a așeaat într-un colț, pe un scaun și a început să miște nervos din picior. Spre deosebire de ministru, care era alb ca varul, Dancă avea o figură pământie. Dar poate mi s-a părut din cauza luminii slabe care i-a nemulțumit și pe fotoreporteri.

Ionel Danca, purtatorul de cuvânt al Guvernului

După ce, ministrul și-a încheiat expozeul a urmat seria întrebărilor și răspunsurilor. Atâtea schimburi de politețuri și complimente rar mi-a mai fost dat să văd, mai ales la o asemenea audiere. Chiar și adversarii din PSD se întreceau în a-l gratula cu formulări de genul, „vă întreb cu respect”, „cu înaltă considerație”, „ați dovedit profesionalism” etc.

Seria politețurilor a fost întreruptă doar de senatorul Șerban Nicolae (PSD) care, abordând o atitudine agresivă a dorit să știe cum a permis Victor Costache să fie demis medicul Mircea Beuran din fruntea secției pe care o conducea.

Apoi, lucrurile au revenit în nota obișnuită, astfel că ministrului i-a mai revenit culoarea în obraji și s-a mai relaxat. La fel și Ionel Dancă.

Legătura dintre foile din lift și PSD

Ședința se îndrepta într-o direcție, iar eu eram contrariat că nu vedeam pe nicăieri, pe masă, în fața lui Costache, fila din lift, cu întrebări și răspunsuri. Când, ce să vezi, chiar când mă așteptam mai puțin, la întrebarea deputatului Carmen Holban (PSD), îl văd cum scoate foaia, din mapa de plastic și citește răspunsul. Gândesc că nu se poate așa ceva și că nu prea pare a fi o coincidență.

Emanuel-Dumitru Ungureanu USR

Intră în scenă deputatul justițiar Emanuel Ungureanu (USR) care a ține să clarifice istoria controversatului e-mail în care Victor Costache vorbea despre „prietenii noștri”. În calitate de fost reporter de investigații, după cum ne-a asigurat, deputatul Ungureanu ne-a povestit, cu o notă de reproș în glas, cum și-a rupt din prețiosu-i timp ca să-l scoată basma curată pe ministru într-o poveste cu niște oameni răi care au vrut să-l compromită după ce i-au folosit mașina personală.

Nu am mai stat să văd cum justițiarul Ungureanu face pe avocatul lui Costache pentru că se apropia ora audierii unui alt ministru. Drept care mi-am luat rucsacul și m-am îndreptat spre sala în care urma să fie audiată Violeta Alexandru.

Ulterior, am aflat că în ciuda politețurilor și aprecierilor, „profesorii” comisilor de sănătate l-au picat pe timoratul student Victor Costache.

Un „vacarm mare” sub semnul „stropelii”

Sintagmele au fost folosite, pe parcursul audierii ministrului muncii, Violeta Alexandru, de președintele comisiei reunite, PSD-istul Adrian Solomon.

Comisiile reunite de muncă s-au întrunit s-o examineze pe Violeta Alexandru într-o sală cât două terenuri de handbal. Parlamentarii și-au ocupat locurile, în funcție de simpatii, la mesele așezate într-un cerc cu diametrul de vreo 30 – 40 de metri. Liberalii și PSD-iștii s-au poziționat strategic de-o parte și de alta a mesei, la distanță unii de ceilalți. Dacă ar fi stat mai aproape, la cum au decurs discuțiile, probabil că ar fi ajuns să se bombardeze cu ghemotoace de hârtie și pet-uri de apă.

Sedinta comuna a comisiilor parlamentare reunite pentru audierea candidatului propus la functia de ministru al Muncii si Protectiei.

Ceea ce ar fi trebuit să fie niște audieri serioase despre problemele ministerului Muncii s-a transformat într-un show de genul Vulpița și Viorel. A spus-o chiar Olguța Vasilescu, predecesoarea Violetei Alexandru, de la Ministerul Muncii,  întoarsă către ziariști: „Nu știu de ce-i mai aduce, ca să-i facă de râs”.

Chiar dacă ar fi vrut cineva să ia în serios dezbaterile – și au fost câțiva jurnaliști și parlamentari - ar fi fost aproape imposibil. Ședința s-a anunțat spumoasă de la primele schimburi de replici, dintre  deputatul PNL Florin Roman și președintele comisiei, PSD-istul Adrian Solomon. Asemeni unor bizoni (puteți înlocui cu berbeci) care își dispută conducerea turmei, cei doi au acaparat atenția celor veniți s-o asculte pe Violeta Alexandru. Iar de aici și până când ședința  scăpat cu totul de sub control a mai fost doar un pas. Care a fost făcut firesc, fără prea mari proteste, de toți.

Vreme de două ore, într-o sală a Parlamentului României, cele mai folosite cuvinte au fost „aberați” vs. „ne jigniți”, „spuneți doar aberații” vs. „nu mai folosiți jigniri”, condimentate cu referirile la PCR, la Troțky, la Stalin, la răscoala din 1907, la  nevoile fiziologice făcute contra vântului sau la mitingul din 10 august 2018. Peste toate s-au adăugat atacurile politice, la persoană, aluziile la bărbăția unora sau la feminitatea altora.

Florin Roman și Carmen Dan o întâlnire ca un meci de box

Florin Roman, liderul grupului parlamentar al Partidului National Liberal (PNL). Comisia de munca si protesctie sociala.

Unul dintre momentele fierbinți ale sedinței a fost când deputatul Florin Roman și-a arătat mușchii în fața fostului ministru Carmen Dan, moment surprins de fotoreporterul Evenimentului Zilei, Răzvan Vâlcăneanțu.

După un schimb de replici acide pe tema 10 august 2018, deputatul liberal s-a ridicat de la masă și s-a dus nervos la fostul ministru de interne. A fost oprit, chiar înainte să-și transforme intențiile în realitate, de un alt parlamentar care l-a tras de mânecă și l-a trimis la locul său.

Dacă în comisiile de sănătate, la audierea lui Victor Costache au fumat cu toții pipa păcii, în comisiile reunite de muncă PSD și PNL au ajuns aproape la încăierare. Așa că, printre insulte, vociferări și comentarii ironice, s-au pierdut subiecte de interes legate de pensii, salarii, alocații sau cărți de muncă.

Într-un final, Violeta Alexandru a primit aviz negativ, după un vot pe care toată lumea îl aștepta, dar care a venit prea târziu. S-a lăsat liniștea în sala, s-a tras cortina peste un spectacol ieftin, jucat pe banii noștri și nu neapărat în folosul nostru.