Anexarea Basarbiei la Imperiul Rus în 1812, nu a fost urmată imediat de lansarea teoriei poporului moldovenesc distinct de cel român. De altfel, această teorie pseudo-istorică este opera propagandiștilor sovietici, și nu a celor țariști.
Din contra, în sursele țariste, atât oficiale, cît și ale cercetătorilor, afirmă clar, că moldovenii din Basarabia sunt aceiași români. În 1841, Academia Imperială de Științe publică la Sankt-Petersburg, „Revista Ministerului Instrucțiunii Publice. Partea XXIX”, în care se prezentau succesele învățământului din Rusia. În informațiile despre Principatele Române găsim un scurt istoric, relatând că „Moldova și Valahia sunt țări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură Credință, în pofida separației lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună.
În 1890, editorul și publicistul rus Nikolai Durnovo publica „Statele și popoarele Peninsulei Balcanice, trecutul, prezentul și viitorul lor și minciuna bulgară. Articole istorice, etnografice și polemice dedicate chestiunii orientale.” În această lucrare el scrie că ”Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, îndeosebi, recunoștea cnezilor din Moldova și Țara Românească titlul de domnitori și hotăra că Basarabia reprezintă o parte a Moldovei”, astfel „fărâmițarea din anul 1812 nu putea fi justificată de fapt sau de dreptul de cucerire”. Că Basarabia „este pământ românesc, cu instituții și legi românești, e confirmat clar și de împăratul Alexandru I.” Astfel autorul recunoaște nu doar românitatea Basarabiei, ci și ileglitatea anexării dde la 1812.
În „Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877 ,apare descrierea mai multor popoare, printre care și basarabenii:Moldovenii (Românii) constituie majoritatea populației, circa 3/4 din cifra totală a guberniei Basarabia…Originea tribului moldovenesc este încă un subiect nerezolvat în întregime de cercetările istorice. Pe de o parte afinitatea cu limbile care au rădăcini latine, aflarea pe o perioadă îndelungată a legiunilor romane în țările dunărene, tendințele binecunoscute ale romanilor de colonizare (mai ales a locurilor importante, în sens strategic), însuși numele de români (romani), păstrat de tribul moldovenesc, ne dă un motiv să considerăm originea lor vestică. Moldovenii basarabeni vorbesc o limbă latină stricată, amestecată cu cuvinte slave. Limba lor are o rădăcină latină și păstrează mai multe particularități originale ale vechii limbi a romanilor, decât italiana.”
Prin urmare însăși sursele rusești vorbesc despre românitatea Basarabiei și faptul că moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului sunt același popor cu românii din celelalte principate. Deasemenea că limba lor este identică cu cea română și că se numește română, nu moldovenească. Toată disputa apărută ulterior, a fost opera bolșevicilor, care au avut nevoie de a-i separa pe moldoveni, pentru a-și realiza ambițiile expanisoniste. Țarismul nu a avut o asemenea necesitate, și respectiv nu a trebuit să ascundă adevărul istoric despre provincia cucerită de ei la 1812.