EVZ CHIȘINĂU. Câte tipuri de moldoveni pot exista?

În 1775 s-a produs prima ruptură teritorială din trupul Țării Moldovei, când fără niciun drept Poarta otomană acedat Austriei vechiul nucleu al țării, Bucovina.

Puțin mai târziu, la 1812, în aceeșai manieră, Imperiul Otoman și cel Rus și-au înclăcta propriile angajamente, și primul a cedat celui de-al doilea aproape jumătate din teritoriul Principatului, cunoscută mai tărziu ca Basarabia, deși inițial acest nume desemna doar sudul teritoriului dintre Prut și Nistru. Ambele provincii au căzut sub dominație străină pentru mai mult de un secol, deși la noi stăpânirea rusă a fost mult mai dăunătoare. Principatul Moldovei s-a unit cu Muntenia în 1859, iar marele an 1918 a adus reunificarea tutoror provinciilor, inclusiv a Bucovinei și a Basarabiei. Nu pentru foarte mult timp, deoarecea venitși tristul an 1940, când un imperiu mult mai monstruos decăt cele austriac și rus, URSS a ocupat Basarabia, și încă și Bucovina de Nord.

Astfel de două secole încoace, moldovenii din diferite regiuni ale vechii Țări, au fost obligați să ducă o viață diferită, în state, între alte națiuni, și regimuri politice diferite. S-a schimbat de la asta caracterul lor?Mentalitatea fără îndoială, dat fiind necesitatea adaptării pentru a supraviețui. Dar național și lingvistic în niciun caz. Anume limba și tradițiile strămășești au fost armele principale de opoziție împortiva dominației străine. Numai cei din principatul rămas la 1812 au scăpat de stăpâniri și influențe străine. Ei s-au unit cu frații lor din Muntenia și au jucat un rol esențial în construirea statului român modern. Moldova nu și-apierdut statalitatea, cum afirmă unii, ci a constituit unul nou, printr-o unire organică și benevolă cu alt stat, reprezentând același popor. Basarabenii nu s-au unit benevol nici cu Rusia, nici cu Uniunea Sovietică.

Ei n-au fost ocupați și românizați, cum afirmă unii ”teoreticieni” moldoveniști. Dacă ar fi fost românizați, de ce până astăzi moldovenii de pe ambele maluri vorbesc aceeași limbă? Doar rusismele pătrunse în limbajul basarabenilor fac o mică, dar total neînsemnată diferență. Basarabia, aflată mai mereu sub dominația rusă, la fel a fost românizată? De cine, de ruși?

Absurditatea teoriei a două popoare diferite, români și moldoveni, este infirmată de însăși moldovenii de pe ambele maluri, și de limba vorbită de ei. Și cum cei de la vest de Prut se consideră români,și s-au identificat astfel întotdeauna, un simplu calcul matematic confirmă că și cei de la este de Prut, fiind identici cu primii, sunt la fel români. Că limba vorbită de noi este română, o confirmă o simplă comparație cu limba vorbită de orice român, din orice provincie, nu doar din Moldova.