Dobromir, singura comună din România în care etnicii turci sunt majoritari, este și așezarea cu cea mai mare rată de natalitate. Deși numărul copiilor este semnifi cativ, iar cele șase școli și grădinițe, din tot atâtea sate ale comunei, sunt pline, noțiunea de vaccin nu are mare însemnătate pentru comunitate. Mamele ajung la dispensar doar când odraslele tușesc și au fierbințeli
Aflată la granița cu Bulgaria, comuna Dobromir, cu peste 3.000 de locuitori, este și cea mai săracă din județul Constanța. Comunitatea majoritară este formată din țigani turci care trăiesc parcă în altă lume, cu regulile și tradițiile lor. În satul Văleni, cele mai multe case sunt din lut, cu cuptor în curte, cu un cal, sau măgar, priponit în gard. Antena de satelit pentru programele TV din Turcia nu lipsește din nicio ogradă Toată lumea trăiește din ajutorul social. Ulițele sunt pline cu copii care abia vorbesc românește. Te întâmpină gălăgioși, cântând, în cor, muzică orientală. Dansează, unduindu-se. Abia ce au ieșit de la școală, o clădire veche, din chirpici, cu o poartă care stă să cadă. „Îi vedeți? Se duc la școală pentru că ia banii ăia de alocație, sau laptele și cornul, dar dacă îi pui să spună tabla înmulțirii niciunul nu știe”, intră în vorbă un localnic.
FOTO: Bunica a venit cu nepotul la dispensar
Numărul copiilor nevaccinați, imposibil de controlat
Nici copiii de grădiniță, nici cei mai mari, nu știu ce înseamnă vaccin. Se luminează când îi întreb despre injecție pentru pojar. „Nț”, este răspunsul lor. Mamele nu știu despre vaccinul antirujeolic. Ele își trimit copiii la grădiniță pentru că „primește coponul de 500 și de mâncare le dă cornul și un iaurt”. Șanțurile care mărginesc ulița sunt pline de gunoaie și peturi prin care se joacă cei mici. În Văleni, 99% dintre localnici sunt țigani turci, sărăcia este cruntă, natalitatea,mare. Bărbații mai pleacă la lucru în Anglia și Spania, aflăm de la consilierul local Ionuț Ivana. Iar „doamna Ani”, asistentul comunitar al comunei Dobromir, recunoaște, cu sinceritate: „Sunt copii foarte mulți, nu știu să vă spun cu exactitate, pe fiecare sat, câți sunt nevaccinați. Așa s-au obișnuit părinții și nu prea vin la dispensar deși le spun, de fiecare dată, cât de important e vaccinul pentru copii”.
FOTO: La școala din Dobromir FOTOGRAFII: FERI PREDESCU
Autoritățile locale habar nu au de vaccinuri
Keanie Ismail, la numai 43 de ani, este bunică și nu știe câți copii și nepoți are pentru că are grijă de toți. „Nu am făcut nici un vaccin. Când să vin eu de acolo, cu copiii, să fac vaccin? Nu am putut să venim. Aaa, cum să nu vreau la copiii mei, doamnă?, reacționează, ea, când o întrebăm dacă nu poate, sau nu vrea. Iar la primărie nu ai cu cine discuta. E imposibil să aflăm câți copii sunt înregistrați în comună, darămite câți sunt nevaccinați. „Primarul este suspendat, fiind condamnat pentru fapte de corupție, viceprimarul, care are 4 clase, nu știe să umble în acte și, oricum, este internat în spital iar eu, sincer vă spun, nu știu”, declară, senin, consilierul Ionuț Ivana.