Legea minorităților naționale din Ucraina, adoptată la începutul anului de parlamentul de la Kiev, a generat nemulțumiri și reacții în România, însă, nimic nu pare să se schimbe. Europarlamentarul Eugen Tomac a ținut să reamintească în acest context că deși Europa se află din nou în război, minoritățile din Ucraina nu trebuie abandonate.
Discursul președintelui PMP referitor la legea minorităților naționale din Ucraina a fost ținut în plenul Parlamentului European, acolo unde a subliniat ideea că țara vecină trebuie să-și respecte angajamentele față de toți cetățenii ei, indiferent de naționalitatea pe care o au.
Eugen Tomac face apel la Volodimir Zelenski să rezolve problema minorităților din Ucraina
„Invazia Rusiei din Ucraina a scos la suprafață o lume pe care o credeam uitată. Europa este, din nou, în război și este esențial ca Uniunea Europeană să rămână ferm angajată pe poziția pe care și-a asumat-o din prima clipă - aceea de a-i ajuta pe ucraineni să facă față acestei invazii brutale. Uncraina, însă, trebuie să-și consolideze instituțiile interne, chiar și în vreme de război și să-și respecte angajamentele față de toți cetățenii ei”, a spus Eugen Tomac.
Acesta a amintit că în epoca sovietică nu doar ucrainenii au fost supuși unui proces „diabolic” de deznaționalizare, ci și cei aproape un milion de români care trăiesc în Ucraina. „Ucraina trebuie să creeze instrumente pentru a proteja toate minoritățile, în mod special cele care astăzi sunt în prima linie, alături de majoritatea populației și luptă împotriva Rusiei, așa cum fac și românii ucraineni cetățeni ai acestui stat.
Cred că problema minorităților nu trebuie să rămână o chestiune abandonată, chiar și în aceste vremuri complicate”, a încheiat europarlamentarul, potrivit Mediafax.
Europarlamentarul spune că legea minorităților din Ucraina este rigidă
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, e de părere că Legea minorităților naționale din Ucraina este rigidă și îngrădește o serie de drepturi. În opinia sa, noile prevederi legislative sunt de natură să nemulțumească comunitatea românească de aproximativ un milion de persoane.
„Asistăm la o abordare complet neașteptată de către partea română în ceea ce privește această chestiune. Nu cred că ardea la Kiev să se adopte acum această lege, care evident ne nemulțumește, pentru că noi avem o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română. Evident că această comunitate are nevoie de educație în limba română, de instrumente care să își păstreze specificul și identitatea culturală”, a spus Tomac imediat după adoptarea legii.