Alegerile europarlamentare din acest an se vor desfășura pe 9 iunie, în conformitate cu calendarul stabilit de Comisia Europeană. Ministerul Afacerilor Externe a stabilit procedura de vot pentru românii din Diaspora.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat informaţii detaliate referitoare la procedura de vot pentru românii care locuiesc în străinătate. Aceasta este valabilă pentru alegătorii care vor să-și exercite dreptul la alegerile pentru Parlamentul European.
Alegerile europarlamentare în Diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a prezentat procedura de vot pentru românii din diaspora, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. MAE a dat detalii despre exercitarea dreptului de vot la secţie, la alegerile europarlamentare. Astfel, au fost prezentate informații despre documentele necesare la votul din străinătate, orarul secţiilor de votare.
De asemenea, pentru cei interesați s-a stabilit procedura prin care pot deveni membri ai birourilor secţiilor de votare din străinătate. Comunicatul MAE prezintă detalii și despre sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, la alegerile europarlamentare.
Românii din diaspora nu vor putea vota, la secțiile din străinătate, și pentru alegerile locale, comasate cu cele pentru Parlamentul European.
Cetățenii români din străinătate își pot exercita dreptul la vot din străinătate. Pentru a putea vota, cetățeanul român din diaspora trebuie să aibă vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, să nu aibă drepturile electorale interzise şi să nu fie înscris în listele electorale ale unui alt stat UE.
Ghidul pentru alegătorul român din diaspora
Cetățenii români înscriși pe listele electorale ale altui stat UE, își vor putea exercita dreptul la vot pentru candidații români la alegerile europarlamentare în anumite condiții. Alegătorul aflat într-o astfel de situație trebuie să completeze o declaraţie potrivit căreia nu a votat și pentru candidații altui stat. Pot vota în străinătate, la alegerile europarlamentare, românii care au asupra lor unul din următoarele documente de identitate:
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- cartea electronică de identitate;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu temporar;
- paşaportul simplu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
MAE recomandă cetăţenilor români ale căror documente de identitate au expirat să le preschimbe din timp, la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.
Votul prin corespondență nu este valabil la alegerile europarlamentare
Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European nu se poate vota prin corespondenţă. Astfel, românii din diaspora vor trebui să se deplaseze personal la secțiile de votare din străinătate, în data de 9 iunie, pentru a vota la alegerile europarlamentare. La votul din 9 iunie vor fi aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaţilor este de cinci ani.
Lista secţiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată cel mai târziu la data de 10 mai. Documentul va putea fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, cât şi pe pagina de internet a misiunii diplomatice din ţara în care se află cetăţenii români interesaţi.
Informaţii complete despre votul din străinătate se găsesc online, pe pagina: