Eugeniu Carada, un părinte fondator al României

Eugeniu Carada, un părinte fondator al României. Deși s-a mulțumit cu un modest post de director la Banca Națională a României, pe care a fondat-o, de el ascultau regi și șefi ai guvernelor românești.

Evenimentul Istoric prezintă mereu personalități cu rol determinat în istoria României Moderne. Cel mai recent număr al Evenimentului Istoric, numărul 81, dedică un articol lui Eugeniu Carada, fondator al Băncii Naționale a României.

Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro.  Adăugând la comandă, o revistă Evenimentul Istoric sau o revistă Capital, comanda este scutită de taxe de transport. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Eugeniu Carada, un levantin la Porțile Orientului

Eugeniu Carada se va naște astfel, la Craiova, la 29 noiembrie 1836. Avea origini turcești, sârbești și oltenești. Era, de fapt, produsul memorabilei sinteze „Orient-Occident”.La Paris, i-a cunoscut pe tinerii pașoptiști. Nu s-a alăturat în 1848, Revoluției fiindcă era un copil de 12 ani. La 1852, însă avea deja 16 ani și era foarte talentat. Edgar Quinet l-a remarcat. El însuși va avea ca soție o moldoveancă, fiica lui Gheorghe Asaki, Hermione. A fost remaract și de unul din părinții fondatori ai istoriografiei franceze, Jules Michelet. Va intra în Francmasonerie undeva între 1852 și 1856, deci până la vâsta de 20 de ani.

Eugeniu Carada, fondatorul BNR

Eugeniu Carada însuși a făcut două acte curajoase. A supravegheat personal la Paris, tipărirea primelor bancnote și a adus două treimi din banii cu care a fost fondată Banca Națională a României. Din 1876, Guvernul era controlat de IC Brătianu și va fi astfel până la 1888. La 11 aprilie 1880, domnitorul Carol I sancționa Legea de funcționare a BNR care se va publica în „Monitorul Oficial“, Nr. 90 din data de 17 aprilie 1880.

Carada, omul pe care nici Regele nu l-a clintit vreodată

Vorbele lui Carol I când se succedau guverne liberale și conservatoare, pe care suveranul le spunea unui prim-ministru pe care-l invita să-și formeze guvernul ar fi fost:

„Poți face Guvernul cu cine dorești, dar, te rog ceva:„Lasă-i pe Carada la Banca Națională și pe Spiru Haret la Instrucțiunea Publică” Aprecia cavalerismul extrem al lui Carada și se mai spune că nicio decizie economică nu era luată dacă nu era văzută de Carada. S-a stins la București, la 10 februarie 1910. A fost înmormântat la Cimitirul Sineasca din Craiova.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!