Eugen Tomac atacă la Curtea de Justiție a UE decizia de respingere a aderării României la Schengen

Europarlamentarul PMP a cerut anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 prin care a fost respinsă aderarea României la Spațiul Schengen. El spune că aceasta încalcă Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac a anunțat că a cerut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 prin care a fost respinsă aderarea României la Spațiul Schengen.

„Am deschis o acțiune împotriva Consiliului JAI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că suntem toţi cetăţeni europeni cu drepturi egale, pentru că niciun stat nu are dreptul să sfideze Tratatele UE și pentru că nimeni nu are dreptul să refuze un drept câştigat de peste 20 de milioane de cetăţeni europeni.

Această acțiune are un scop precis: anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 și recunoașterea dreptului României de a fi în Schengen! Am așteptat mult prea mult doar pentru a suferi o nouă înfrângere, iar eu sunt hotărât să înving. României i se va face dreptate!“, a scrie Eurgen Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Vot pozitiv

Europarlamentarul spune că dacă solicitarea sa va fi aceptată, România ar putea intra în Schengen. „Dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinim. Un vot pozitiv”, a mai spus Eugen Tomac.

Motivarea acțiunii

Înainte să depună acțiunea acesta s-a consultat cu mai mulți experți în drept internațional. Eugen Tomac spune că prin votul negativ a fost încălcat tratatul de aderare a României la UE.

„Principalul nostru argument se regăsește în Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, care prevede în protocolul 1, art. 4 alin. (2) că dispoziţiile acquis-ului Schengen se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai în temeiul unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare aplicabile în materie, a îndeplinirii pe teritoriul respectivului stat a condiţiilor necesare.

Evaluarea a avut loc și rezultatul acesteia a fost favorabil. Din modul în care este formulat acest articol, Consiliul are obligația de a pronunța o decizie favorabilă. O altfel de interpretare ar face ca acest articol să devină absurd, pentru că o evaluare nu ar mai avea niciun rol, dacă, indiferent de rezultatul acesteia, decizia Consiliului rămâne una arbitrară, politică“, a mai spus Eugen Tomac, potrivit g4media.ro.