Eu vreau Victor Ponta prim-ministru | VOCILE DREPTEI

De mână cu Crin Antonescu, a câștigat alegerile din 2012 cu 70 la sută după ce, cu trei luni înainte, dăduseră o lovitură aproape ucigătoare statului de drept. N-a contat în calculele românilor. Înseamnă că a făcut un lucru bun.

A salvat de la PDL-izare toate instituțiile publice, ocupându-le cu oamenii USL, mult mai bine pregătiți, mai onești și mai dedicați interesului național.

Și-a îndeplinit toate promisiunile electorale, de la taxa pe stâlp la acciza pe combustibil, de la impozitarea alocațiilor pentru copii și până la realizarea a sute de kilometri de autostradă, nu a unor petice precum Comarnic – Brașov.

În ciuda faptului că a fost părăsit de vechiul PNL, și-a creat o nouă USL, cu un partid care nu există și pe care l-a cooptat la guvernare.  Are o majoritate parlamentară care îl susține. Are televiziuni care îl promovează și site-uri de știri. Are tot ce vrea.

De ce să nu rămână prim-ministru?

Ca să spună că nu a putut să-și ducă la bun sfârșit planul de creștere economică fără precedent a României? Eu vreau să văd cât de bine am să trăiesc la sfârșitul mandatului său, în 2016. La urma urmei, nu eu l-am votat prim-ministru, ci parlamentarii PNL, UDMR, UNPR, PP-DD, adică unii dintre aceia pe care ”marele PNL” mizează azi pentru a fi demis. De ce așa? Imediat aș vedea gurile de tun PSD-iste pe toate televiziunile, țipând că revin la guvernare ”ăia” de la PDL, care au furat țara.

Eu vreau să rămână la putere preacurații de la USL. Cei care au determinat căderea guvernelor PDL, sunt acum în funcții cheie, fie că e vorba despre cele numite de prim-ministru, fie despre cele numite de președinte. PDL a dispărut, așa cum își făcuseră planurile Victor Ponta și Crin Antonescu încă din 2010. Așadar, răul din politică a fost extirpat. Și atunci, de ce să fie demis Victor Ponta? El este parte a binelui din 2012. Crin Antonescu, cealaltă parte a binelui din 2012, a anunțat aseară că se retrage din politică. Ca și când și-ar fi îndeplinit misiunea. Cert e că PDL nu mai există. Nu știu dacă aceasta a fost misiunea, dar eu vreau ca liberalii să facă opoziție.

Mă gândesc că au suficiente motive. De ce să vină la putere prin jocuri de culise, așa cum a procedat USL în 2012? Să vină curat, în 2016. Să nu mai aibă nevoie de formațiuni și parlamentari balama, care să treacă de la stânga la dreapta, în funcție de interesul național sau internațional. Să mă convingă că merită să preia guvernarea, după o opoziție parlamentară și civică susținută, nu doar când vor să ocupe funcții în Curtea de Conturi sau Curtea Constituțională, iar în rest să facă trocuri așa cum au procedat la CNA ori alte instituții mai puțin interesante din punct de vedere financiar, deși ar fi fost importante pentru statul de drept. Preluarea guvernării acum nu ar diferenția prin nimic marele PNL de marele PSD. Până și sateliții politici ar fi aceiași.

Un partid crește natural în opoziție. Îndoparea în ajun cu parlamentari de orice culoare, doar pentru a strânge numărul necesar moțiunii de cenzură produce, mai devreme sau mai târziu, indigestii și chiar ocluzii fatale. PNL va trebui să facă, în beneficiul acestor oportuniști, exact aceleași compromisuri pe care le-a făcut USL în 2012, dacă nu cumva mai mari. Opoziția e grea, presupune frustrări și riscuri, dacă e dusă așa cum trebuie. E mai bine la guvernare. Ultimul sondaj INSCOP arată că 52,4% dintre cei intervievați doresc ca PNL să revină la guvernare în urma unor alegeri.  PNL își face planuri să preia guvernarea până în vară. În caz că va reuși, se va întâmpla doar cu voința PSD. Bucuria liberalilor va fi însă scurtă.

Fără să lupte pentru o majoritate parlamentară obținută în alegeri, PNL ar putea pierde pe termen lung. Până în 2016, PSD va face opoziție serioasă, nu de mucava, așa cum fac azi liberalii, într-o băltire călduță, într-un fel de a nu fi nici contra guvernului, nici înăuntrul său. PSD are mulți parlamentari și aproape toate televiziunile de partea sa. CNA este dominat de oamenii lui Ponta, deci nu va ridica nici un fel de probleme televiziunilor pro-PSD. Celelalte însă vor fi reduse la tăcere. PNL se va eroda, la fel și președintele Iohannis. Acum sunt menajate, dar dacă PSD va trece în opoziție, liberalii vor avea soarta foștilor portocalii. De pe o terasă elegantă din Bruxelles, Crin Antonescu își va râde în barbă, mulțumit că s-a retras la timp.