Eșec usturător pentru DNA. Dosarul lui Radu Mazăre, întors la procurori de Curtea de Apel Constanța

Radu Mazăre. Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul fostului primar, Radu Mazăre, să fie întors la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis, miercuri, 21 septembrie, ca dosarul fostului primar, Radu Mazăre, să se întoarcă definitiv la DNA.

Mazăre, împreună cu Marcela Enache, sunt acuzați de abuz în serviciu, într-un dosar care face referire la mai multe terenuri ale municipiului Constanța, vândute la un preț cu mult diminuat.

„În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa cauza privind pe inculpaţii Mazăre Radu Ștefan și Enache Marcela, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 118/P/2015 din data de 21.12.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 21.09.2022”, se arată în decizia luată astăzi de Curtea de Apel Constanţa.

Radu Mazăre este condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită

În rechizitoriul procurorilor anticorupție, terenurile aflate în stațiunea Mamaia, având un potențial turistic și comercial deosebit, au fost vândute la un preț diminuat.

(...) Împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători”, se mai arată în rechizitoriu.

Totodată, fostul primar ar fi beneficiat de ajutorul Marcelei Enache, ce  ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacţiilor terenurilor.

Fostul edil al Constanței se află în spatele gratiilor, el fiind  condamnat la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor ilegale. Totodată, și fratele acestuia a fost condamnat la închisoare cu executare într-un alt dosar, fiind acuzat de mită.

În dosarul respectiv se face referire la ridicarea unui cartier de locuințe sociale într-o zonă din municipiul Constanța, scrie Romania TV.