Ernest Maftei actorul care i-a păcălit pe comuniști. Povestea unei fotografii

Excepționalul portret al mult-iubitului actor numit, cu duioșie, de colegi și admiratori, Bădi”, a fost făcut de marele fotograf Dinu Lazăr. Ernest Maftei a fost fotografiat la o filmare care avea loc la Pârâul Rece în 1982.

 „Am găsit un costum de milițian și s-a îmbrăcat cu el să vedem un rol inventat atunci și a pozat senzational. Pentru cine nu știe, el a fost un legionar convins până în ultima clipă”, povestește Dinu Lazăr. Și are dreptate. Bădia a fost și a rămas un creștin-nationalist pe tot timpul vieții sale.

 

Judecat de comuniști și achitat

Ernest Matei a intrat în Mișcarea Legionară, unde a ocupat un rol important în județul Bacău, la numai 17 ani, în 1937. În dosarele de la Securitate era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul românesc.

După decapitarea Mișcării Legionare de către regimul Carlist rămâne printre puținii supraviețuitori din zonă, astfel că în momentul în care este alungat Carol al II-lea și instalată Legiunea Arhanghelului Mihail la putere este desemnat responsabil pe patru județe, el având doar 21 de ani la data respectivă .

În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el îi preia pe toți și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

 

A murit la 86 de ani

Despre asasinarea lui Nicolae Iorga el povestea că în acele momente se afla cu Horia Sima în aceeași mașină, că au ajuns prea târziu la Vălenii de Munte și că erau informați că viața acestuia era în pericol. A fost judecat de către comuniști de mai multe ori, însă a fost achitat datorită intervențiilor evreilor salvați de el. Bădia nu a fost un actor de teatru. În schimb, prin rolurile sale din filme memorabile, precum: „Răscoala”, „Haiducii”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Reconstituirea”, „Valurile Dunării” sau „Osânda” va rămâne permanent în memoria cinefililor români. Bădia s-a stins din viață în 2001, la vârsta de 86 de ani.