Epoca Coldea s-a încheiat în SRI. Un ziarist de a cărui bună-credință nu am motive să mă îndoiesc, extrem de vocal și cunoscut, îmi povestea în urmă cu câteva zile că la Cluj, noul fief al fostului prim-adjunct al SRI generalul Florian Coldea s-a înjghebat un grup în jurul acestuia, format din prieteni vechi și noi. Care discută diverse lucruri, punând țara la cale. Nu voi intra în amănuntele discuțiilor purtate de aceștia pentru că nu am acceptul analistului clujean pentru asta. Dar se vorbește despre arestări, oameni politici și ziariști, cu patimă și multă nostalgie. Subsemnatul este o parte constantă a discuțiilor lor, ceea ce nu știu dacă trebuie să mă bucure sau nu.
Nu știu dacă gen.(r) SRI Florian Coldea mai are puterea să determine arestarea unor oameni. Bănuiesc că legăturile pe care le-a avut timp de 12 ani în "câmpul tactic" al parchetelor și instanțelor nu au dispărut peste noapte. După cum nici informațiile la care a avut acces în această perioadă nu au fost uitate odată cu părăsirea funcției de prim-adjunct al directorului SRI. Este prea tânăr, prea răzbunător și prea neliniștit ca să stea cuminte într-un loc. Dar văd cum instituția pe care a condus-o în această perioadă a luat-o pe un alt drum.
Bilanțul pe 2017 al SRI s-a consumat ieri într-o modalitate cu care mulți nu erau obișnuiți. Deși n-am participat la nici eveniment de tipul acesta, fiind invitate numai colaboratorii apropiați ai gen. Coldea, de exemplu experta PR Mihaela Nicola, cea care lucra "pro-bono" pentru imaginea serviciului, fiind invitata de onoare a ultimelor bilanțuri, am văzut că ieri s-a întâmplat ceva total diferit.
Fără presă, fără politicieni, alții decât cei din comisia parlamentară de control, cu un singur invitat de marcă, președintele Klaus Iohannis, principalul serviciu de informații intern și-a prezentat realizările departe de ochii publicului. Această abordare a stârnit niște reacții mai vehemente, dar după toate experiențele și dezvăluirile din ultimii trei ani, cred că a fost o decizie corectă.
Pentru că actualul director, Eduard Hellvig, pe care l-am caracterizat ca fiind un șef de instituție mult mai realist decât predecesorii săi, a vrut să dea mai multe semnal. Așa cum a tot făcut de când a preluat mandatul. Voi încerca să analizez o parte din ele.
Eduard Hellvig nu este adeptul mișcărilor bruște, spectaculoase, dar experiența de liberal aflat în opoziție cu tot ceea ce a reprezentat Binomul, cred că i-a dat o cu totul altă perspectivă asupra unor operațiuni SRI din trecut. Recitiți serialul "Noi suntem Statul" și o să descoperiți diferențe majore de abordare. Citiți interviul dat de Sebastian Ghiță și o să vedeți ce vreau să spun când vorbesc de operațiuni SRI din trecut.
Așa că de la momentul schimbărilor masive în structura de conducere, denunțarea unilaterală a tuturor protocoalelor, până la acceptul dat comisiei SRI pentru desecretizarea audierii gen. Dumitru Dumbravă, Hellvig a orientat SRI pe o traiectorie mult mai corectă din perspectiva așteptărilor pe care le au politicienii și opinia publică. De altfel, deși SRI este "serviciul Președintelui" nu am auzit declarații negative din partea lui Tăriceanu sau Dragnea la adresa sa de la preluarea mandatului.
Îmi este evident că provocările externe sunt majore, căci nu trebuie uitată funcția de contraspionaj a SRI, tumultul din jurul Rusiei fiind resimțit mai ales la granița NATO și Uniunii Europene. După cum parteneriatul cu CIA și serviciile secrete britanice și franceze a fost consolidat în condițiile în care într-o mare parte a țărilor est-europene se înregistrează o evoluție politică ce poate duce spre un fenomen de îngrădire a cooperărilor în zona informațiilor.
Modul în care a fost realizat bilanțul SRI a fost un semnal clar și pentru piața politică internă. Absența Laurei Codruța Kovesi nu a mai surprins pe nimeni, fiind o constantă de la denunțarea protocolului SRI-DNA. Dar lipsa oricărei manifestări festive, conferință de presă, sau materiale împărțite ziariștilor a fost un gest deliberat.
Nu trebuie uitat că suntem în ultimul an în care nu se va vorbi despre alegerile prezidențiale, programate pentru anul viitor. Iar modul în care binomul Coldea-Kovesi s-au implicat în cele din 2009 și 2014 nu mai este un secret pentru nimeni, iar această experiență nu cred că vrea nimeni să o repete. Pentru a păstra reputația unui serviciu de informații profesionist.
Nu în ultimul rând, bilanțul SRI a fost gândit ca un exemplu de comportament care s-a dat structurii formată din miile de ofițeri de informații, cărora li s-a confirmat încă o dată ceea ce simțeau de ceva vreme. Comentariile care au însoțit evenimentul de ieri au arătat că SRI iese din Epoca Coldea și intră în zona discretă în care îi stă bine unui serviciu de informații.
Cam acestea ar fi concluziile de la un eveniment de la care nu avem nici un document. Deocamdată.