O fotografie senzațională cu fostul premier Emil Boc a fost comentată, pentru „Evenimentul zilei”, chiar de actualul primar al Clujului. Este vorba despre imaginea în care „Bocuț”, așa cum îi spuneau camarazii, apare în uniforma fostei Securități.
Fostul prim-ministru al României a efectuat stagiul militar obligatoriu la UM 0412 Feteşti, județul Ialomiţa, unitate destinată instruirii militarilor în termen din trupele de Securitate. Referitor la acea perioadă, Emil Boc ne-a dezvăluit, în exclusivitate, aspecte mai puțin știute din viața lui de militar.
„Am făcut o armată teribil de grea, deși eram soldat cu stagiu redus, 9 luni, întrucât intrasem la Facultate. Poza este din ziua depunerii jurământului militar”. Emil Boc a depus jurământul pe 27 octombrie 1985. Primarul de Cluj a adăugat că „în armată am trecut prin toate greurățile specifice: planton schimbul 3, degete degerate de frig de la crivățul de pe Dunăre, alergat cu masca pe figură, echipament de luptă, teren plin de praf, la 30 de grade căldură, spălat și curățat tot ce era de spălat și curățat”. Cu toate acestea, Emil Boc susține că „per ansamblu a fost o experiență care m-a călit în materie de rezistență fizică și psihică”.
Era „criminal” la trageri
Fostul premier e născut în 1966 și avea 23 de ani la Revoluţie. Stagiul militar l-a efectuat în perioada 26 septembrie 1985 – 28 iunie 1986. Unul dintre foștii săi colegi de armată a declarat, pentru Libertatea, că „Bocuţ era „criminal” la trageri. Nu nimerea ţinta aia deloc. Nici tuburile de la cartuşe nu le mai găsea”. În schimb, susține fostul camarad de arme, Boc „era foarte ascultător când era vorba de sectoare sau de plantoane. Le executa fără să comenteze”. „Nu era prost deloc, dar avea un defect: vorbea mult de tot. Ne înnebunea seara cu poveştile, nu aveai nici o şansă să-l întrerupi. Ştia istorie foarte bine”, a mai povestit fostul camarad.
A devenit unitate de jandarmi
Unitatea militară unde a făcut armata Emil Boc aparţine, acum, Jandarmeriei Române. Situată pe şoseaua Feteşti – Călăraşi, la kilometrul 17, UM 0412 a fost mutată sub aripa Ministerului de Interne începând cu anul 1963, prin transfer de la Ministerul Forţelor Armate, aşa cum se numea, atunci, Ministerul Apărării. Pe siteul Jandarmeriei Ialomiţa se arată că unitatea a fost destinată instruirii militarilor în termen din trupele de Securitate până în anul 1989.
Căzătura care i-a adus celebritatea
Emil Boc a absolvit, în 1991 Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj, iar în 1995 Facultatea de Drept. Din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. În anul 2000 a devenit doctor în ştiinţe politice şi filosofie politică, precum şi doctorand în drept constituţional şi instituţii politice. Este conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „BabeşBolyai”. Înainte de a deveni politician cunoscut, Emil Boc a intrat în istorie, în noiembrie 2003, atunci când, în emisiunea regretatului prezentator Andrei Gheorghe, de la Antena 1, a căzut în gol de la circa doi metri înălțime. A scăpat nevătămat pentru că „a știut să cadă”, pentru că a făcut rugby. În politică s-a remarcat în iunie 2005, atunci când a devenit preşedinte al PD, iar, ulterior, lider al PDL.