Elon, Elodia, Vlad şi zona paranormală Braşov-Bran

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru că tot a venit vroba despre Vlad Ţepeş, cu ocazia de Halloween, când românii nu mai fac din bostani plăcinte, ci îi scobesc să semene cu americanii, anul acesta din recuzită a făcut parte şi o mare ţeapă. Bine că i-am spus domnitorului doar după poreclă, că dacă îi spuneam şi numele de familie, îl vedeam şi pe dracul, şi pe ta-su, adică pe Vlad Dracul, întemeietorul dinastiei Drăculeştilor

Aşa că până la urmă, bine că ne-am ales doar cu ţeapa. Ţeapă pe care ne-a dat-o de data asta nu ţeparii profesionişti autohtoni aciuaţi prin Parlament, ci însuşi Elon Musk, cel mai bogat om al planetei. Altceva, nu? Ţeapă cu ştaif, cioplită cu Tesla. Ţeapa s-a dat atât live, cât şi în reluare, pe toate posturile de televiziune şi mai prin toate publicaţiile. 

Un fapt de neînchipuit urma să se petreacă. Mai ceva decât în vremea lui Vlad Ţepeş. Castelul Bran, acolo unde se spune că a locuit sângerosul domnitor şi personaj al celebrului roman de groază al lui Bram Szoker, „Dracula”,  fusese închiriat de Elon Musk pentru a da o megapetrecere la care să participe miliardarii lumii.

Câteva zile la rând, celebrul miliardar a fost precum Elodia, în aceeaşi zonă paranormală Bran-Braşov, unde oamenii apar şi dispar. Unii dintre ei, chiar dispar de tot. Aşa că Elon Musk, tot apărea şi dispărea. O groază de personaje jurau că l-au văzut, fie venind de la aeroport, cu o valijoară în mână, fie la câte o stână tradiţională, bând o glajă de palincă, mâncând o telemea veche de oaie, nişte jintiţă, o pastramă cu mămăligă şi ascultând fascinat Mioriţa din care nu înţelegea nimic. Mai fusese văzut şi pe la Poiana Braşov, de unde însă a plecat repede, când a văzut preţurile. De asemenea, bucătari de toate categoriile, de la şaormerii la restaurantele de lux, jurau că pregătiseră pentru miliardar şi invitaţii lui tot felul de bunătăţi, de la tradiţionala şaorma cu de toate, la tradiţionalii creveţi de Argentina, să guste şi înalţii oaspeţi din bucatele noastre. 

Din faţa Castelului Bran, unde de regulă este târgul, echipe de reportaj transmiteau cu sufletul la gură ce se petrece acolo.

Numai că Elon Musk, precum Elodia, ba apărea, ba dispărea, ba era văzut te miri pe unde, ba nu mai era văzut. Din fericire, spre deosebire de Elodia, zilele trecute au apărut imagini cu miliardarul petrecând de Halloween, în cu totul altă parte decât la Castelul Bran, aşa că ne-am luat de-o grijă. Nu ne mai trezim cu FBI-ul pe cap, căutând prin munţi şi împrietenindu-se cu urşii din jurul Braşovului, aşa cum au făcut ai noştri căutând-o pe Elodia. 

Dincolo de glumă însă, să ne gândim totuşi de ce s-a tras această ţeapă? Care a ţinut lumea cu sufletul la gură, deşi majoritatea românilor folosesc tesla la cu totul altceva decât să se deplaseze cu ea în chip de maşină electrică.

Să nu picăm în teoria conspiraţiei, dar nici să ne luăm din nou ţeapă. Aşa că să anizăm câteva elemente.

Mai întâi, de unde a plecat ştirea. De pe un site obscur, de care nu a auzit nimeni. Greu de crezut că întreaga presă din România să înghită cu plută cu tot acea ştire obscură şi să nu facă măcar câteva verificări simple. Şi nu vorbesc despre informaţii pe surse de la cine ştie ce servicii, ci verificări la-ndemâna oricui. Venirea unei liote de miliardari nu se face după o zi pe alta. Trebuie primiţi pe aeroport, că vin cu avioanele private. Cel mai apropiat aeroport de Braşov, unde de 30 de ani se tot chinuie toţi guvernanţii să construiască unul, este cel din Bucureşti. O simplă verificare acolo, discretă, ar fi dus la aflarea informaţiei dacă sunt pregătiţi să primească o sumă de avioane private sau nu. În al doilea rând. Invitaţii sigur nu ar fi dormit toţi în castel. O investigaţie discretă pe la hotelurile de lux din zonă, aducea din nou informaţii preţioase. Şi mai erau multe alte căi de verificare.

În al doilea rând, este vorba despre cine s-a anunţat că vine la petrecere. Pe lângă cel mai bogat om al planetei, despre care însă mulţi români nu ştiu, nu este deloc un personaj monden, s-a anunţat că mai vin şi mult mai cunoscuţii Brad Pitt şi Angelina Jolie. De aici începe să miroasă a diversiune. Personajele astea, mult mai cunoscute, aveau darul să dea greutate ştirii obscure şi să atragă atenţia mult mai multor oameni, decât ar fi făcut-o ştirea care cuprindea doar pe Elon Musk.

În al treilea rând, pentru ca, Doamne fereşte, vreunul dintre miliardari să nu aibă soarta Elodiei, trebuiau luate măsuri speciale de pază. Care se văd cu ochiul liber chiar şi de un neprofesionist şi care sunt ceva mai complexe decât câţiva agenţi de pază, la vedere, ca la intrarea unui club de fiţe de pe litoral.

În acelaşi timp însă, la Castelul Bran, în noaptea de Halloween, nu a fost deloc linişte. Cineva foarte bogat, chiar l-a închiriat. În parcarea din faţă chiar era plin de badigarzi şi soseau limuzine cu domni şi doamne foarte bine îmbrăcaţi, zâmbitori şi puşi pe petrecere. Miliardari, de! Au apărut şi fotografii din interiorul castelului, ceea ce este de neînchipuit atunci când este vorba despre o petrecere de adevăraţi miliardari, cu personaje costumate conform cu sărbătoarea şi din nou s-au găsit destui să jure, că unele dintre măşti ascundeau pe Musk, Jolie sau Pitt. Adică o punere în scenă strălucitoare, inclusiv cu artificii, care să vină să întărească ştirea. Să mai adăugăm la asta şi faptul că unul dintre personajele care are legătură cu Elon Musk a apărut la Bran. S-a şi lăsat fotografiat la greu. Dar şi faptul că însuşi Elon Musk nu a dezminţit că ar fi fost la Bran, decât după câteva zile de isterie colectivă. Şi nici cei doi celebri actori. De ce această întârziere? De ce totuşi românii, dar şi restul lumii, pentru că ştirea a făcut înconjurul planetei, au fost lăsaţi să creadă că miliardarii planetei au petrecut la Bran, invitaţi de Elon Musk.

Ce nu trebuia să vedem noi, oamenii de rând, de ni s-a abătut atenţia către această ţeapă internaţională, împănată însă cu foarte multe elemente credibile.

Este, dacă vreţi, o lecţie de diversiune, ca la manual. Când se împletesc elemente adevărate (închirierea Castelului, pregătirea mesei de către bucătari, închiderea spaţiului din faţa monumentului istoric, venirea maşinilor de lux, paza numeroasă, artificiiile) cu elemente inverntate (venirea lui Elon Musk, dar mai ales a celor doi celebri actori) menite să facă ştirea credibilă în totalitatea ei şi să o facă să-şi atingă scopul: abaterea atenţiei oamenilor de la ceva foarte important sau ceva grav.

Repet. Ce nu trebuia să ştim, de am fost puşi, profesionist, cu ochii pe Castelul Bran. În care parte nu trebuiau să ne uităm?

Îmi pot da o părere, fără a avea pretenţia de a fi şi dumneavoastră de acord cu ea. Tot mai multe voci, inclusiv în SUA, principalul susţinător al Ucrainei în acest război absurd, cer să se treacă la masa negocierilor. Să aibă cuvântul diplomaţia, în locul armelor. 

În această dispută, între diplomaţie şi arme, a fost prins şi ţeparul nostru de la Bran.  Nu mai departe de începutul lunii noiembrie, CEO-ul Tesla le-a cerut celor peste 113,7 milioane de urmăritori de pe Twitter, să voteze modalități de rezolvare a războiului din Ucraina.

A fost inclusiv  o propunere de a se organiza voturi în părțile Ucrainei ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le-a anexat în urma așa-ziselor referendumuri. Referendumuri însă denunțate ca fiind frauduloase de către  Kiev și aliații săi. 

Elon Musk a spus că: „Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului,”  Prin aceasta sugera că „formal”, Crimeea – anexată ilegal de Moscova în 2014 – ca parte a Rusiei, să fie recunoscută internaţional.

Iniţiativa lui Musk a primit o replică dură de la Kiev.  Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus pe o reţea de socializare, în urmă cu două zile: „Cei care propun Ucrainei să renunțe la poporul și pământul său – probabil pentru a nu răni egoul rănit al lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să mai folosească cuvântul ‘pace’ ca eufemism pentru ‘lăsăți rușii să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să captureze mai mult pământ’.”

De asemenea,  Mihailo Podoliak, consilierul şefului Administraţiei prezidenţiale din capitala Ucrainei, a lansat un apel către comunitatea internaţională: „Să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, aluzie tot la declaraţiile lui Musk. În acelaşi timp,  Fiona Hill, fost director principal pentru Europa și Rusia la Consiliul Național de Securitate a afirmat că: „Miliardarul transmite mesaje pentru Putin.” 

În faţa acestui val de critici, Musk a fost nevoit să facă o precizare. Aceea că nu s-a întâlnit cu Putin niciodată.

Stau şi mă întreb. În acest joc, aflat mult deasupra capetelor noastre, ale oamenilor de rând, în care am picat şi noi, românii, cu Castelul Bran cu tot, a avut nevoie Elon Musk de o diverdiune care să abată atenţia de la el? A avut nevoie de câteva zile de  linişte, ca să pregătească ceva? Eventual un răspuns la aceste critici?