Războiul purtat între fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea și partenera de afaceri Lia Stanca în instanță pe tema stațiunii Băile Boghiș a ajuns într-un punct de cotitură. Este ultima etapă a existenței primului proiect finanțat de Elena Udrea, după ce a plecat de la conducerea portofoliului amintit. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au pronunțat decizii vehemente în dosarul cu pricina, însă fostul ministru luptă până în pânzele albe.
Stațiunea Băile Boghiș, prima afacere în care Elena Udrea a investit sume semnificative de bani după plecarea de la șefia Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, intră în faliment. Completul de judecată de la Curtea de Apel Cluj a decis declanșarea procedurii și totodată anularea tuturor deciziilor pronunțate anterior de către judecătorul sindic.
Băile Boghiș intră în faliment. Decizia Curții de Apel Cluj
Declanșarea procedurii de faliment a companiei SC Băi Boghiș SRL a fost dispusă de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au fost luate la începutul săptămânii curente, pe data de 17 ianuarie, potrivit jurnalul.ro. Stațiunea Băile Boghiș se află, astfel, în ultima etapă a existenței.
Trebuie precizat că regiunea a beneficiat de sprijin guvernamental prioritar pe vremea când Elena Udrea se afla la putere. S-ar fi presupus că acesta ar reprezenta finalul războiului dintre Elena Udrea și Lia Stanca, însă fostul ministru transpune conflictul într-un nou dosar ce va fi judecat la Tribunalul București.
Relația dintre Elena Udrea și fosta soție a generalului de Securitate Viorel Stanca a început să se fisureze în momentul în care familia celei din urmă a încercat să preia cu forța patrimoniul imobiliar al stațiunii. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au arătat că operațiunea era pusă la cale prin intermediul unor împrumuturi gestionate și cesionate de fiica Liei Stanca.
Cum au lucrat pe la spate Lia Stanca și fiica sa
Iată firul evenimentelor, pe scurt. În 2013, stațiunea Băile Boghiș a fost cumpărată de compania Băi Boghiș SRL de Veronica Stanca cu bani împrumutați, mai târziu firma fiind cooptată de Elena Udrea. Fostul ministru a investit o sumă de 1, 5 milioane de euro în afacere, potrivit documentelor de la dosar, dintre care 2 milioane de lei au fost aduși prin intermediul companiei Construcții Erbașu SA.
Un an mai târziu, „fiica Veronicăi Stanca, Nadine Magda, a preluat de la mama ei calitatea de creditoare a Băi Boghiș, după care, în septembrie 2017, societatea, administrată chiar de bunica ei, a garantat împrumutul către nepoată, cu tot patrimoniul societății, sub pretextul încheierii unor acte”, spune sursa citată.
La acel moment, patrimoniul imobiliar ce a reprezentat mărul discordiei între Udrea și Stanca - vorbim despre circa 73.000 de metri pătrați de teren intravilan și mai multe proprietăți de vacanță - era și executat silit într-un proces civil intentat de SC Construcții Erbașu, dar se afla și sub sechestrul penal impus de DNA.
Elena Udrea vrea să se facă dreptate
Băi Boghiș SRL și-a cerut insolvența în februarie 2019, „iar familia Stanca s-a constituit creditor cu pretenții la patrimoniul stațiunii, în baza acestor acte pe care instanța de judecată le consideră lovite de fraudă”, spune sursa citată.
Acționarul companiei Elena Udrea rămâne, la finalul procesului, cu ochii în soare, fără să mai aibă ce recupera.
Fostul ministru nu are de gând să renunțe prea ușor însă, intentând un nou proces la Tribunalul București împotriva Liei Stanca și a fiicei acesteia privind „acțiunea în răspundere contractuală”.