Procurorii DNA au atacat decizia de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale a fostului președinte Traian Băsescu. Dosar în care sunt implicate Elena Udrea și fiica cea mare a fostului președinte.
Instanța supremă a admis calea extraordinară de atac înaintată de procurorii DNA, prin urmare, atât Udrea cât și Elena Băsescu sus pasibile de 8 respectiv 5 ani de închisoare.
Elena Udrea poate primi până la opt ani de închisoare
Decizia de închidere a dosarului pe motiv de prescripție a fost formulată tot de Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai jos redăm ultima decizie a ICCJ prin care magistrații au amis calea extraordinară de atac înaintată de procurorii DNA.
„În temeiul art. 440 alin. (4) Cod procedură penală, admite, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei nr.232/A din data de 11 iulie 2023 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie la completul C8, în compunere de 3 judecători”, se arată în decizia instanței.
Urmând ca respectiva cauză să fie judecată pe 22 noiembrie. Decizia ICCJ este definitivă. Pe 11 iulie, pe fondul prescripției, magistrații ICCJ au stabilit încetarea procesului penal.
O lună mai târziu, DNA a atacat pe cale extraordinară decizia definitivă a Instanței Supreme. Acum, DNA urmărește anularea deciziei prin care Băsescu Ioana și Elena Udrea au fost achitate în dosarul finațării campaniei electorale din 2009.
Intervenția Curții de Justiție a Uniunii Europene
Recursul DNA a fost posibil în contextul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că instanțele din România au posibilitatea de a nu aplica deciziile Curții Constituționale sau Înaltei Curți în ceea ce privește prescripția, doar în cazul în care dreptul Uniunii Europene este viciat.
De asemenea, amintim că decizia CJUE emisă în 24 iulie a venit după ce Curtea de Apel Brașov s-a adresat Curții Europene motivând faptul că deciziile de încetare a proceselor penale pe fondul prescripției contravin normelor de drept european.
Elena Udrea este închisă la Penitenciarul Târgșor
Elena Udrea ispășește în prezent la Pentitenciarul Târgșor o pedeapsă de șase ani în dosarul Gala Bute. La scurt după decizia definitivă, Elena Udrea a încercat să fugă din țară, dar a fost capturată în Bulgaria.
În 2 martie 2021, Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la 8 respectiv 5 ani de închisoare pentru fapte ce țin de instigare la luare de mită și delapidare și instigare la spălarea banilor.
Acuzațiile care o vizează pe Elena Udrea
"În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela.
Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", arăta DNA într-un comunicat de presă.
Servicii fictive și contracte dubiose
Procurorii susțin că remiterea foloaselor infracționale a fost ascunsă prin înțelegeri contractuale fictive. Elena Udrea este acuzată că l-ar fi determinat pe Gheorghe Nastasia, la vremea respectivă secretar general al ministerului Turismului, să solicite un milion de lei în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare. Contractele care se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu entități locale finanțate de Ministerul Turismului.
„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale", se arată în comunicatul DNA.
Însă, banii ar fi fost folosiți pentru achitarea serviciilor de publicitate electorală, potrivit hotnews.ro.