Apărătorii Elenei Udrea susțin că sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost condamnată la șase ani de închisoare nu este definitivă, deoarece a fost declanșată o cale extraordinară de atac. În acest context, mandatul european de arestare nu ar fi nici el valid.
Elena Udrea vrea să fie eliberată din arestul preventiv din Bulgaria. Avocații ei susțin că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, deoarece ea a fost atacată cu un recurs în casație. În concluzie nici mandatul european de arestare nu ar fi valid, susțin apărătorii Elenei Udrea. Aceasta însă este o cale extraordinară de atac, care ar urma să fie luată în discuție de magistrați pe 14 mai și cel mai probabil nu va influența decizia autorităților din Bulgaria.
A fugit în ziua condamnării
Elena Udrea a plecat din țară joi, 7 aprilie, chiar în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă. Ea a fost acuzată de procurorii DNA că ar fi coordonat un sistem prin care mai mulți colaboratori de-ai săi au primit bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Dezvoltării
Anchetatorii au arătat că sumele obţinute au intrat în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), dar și în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta. Este vorba despre organizaţia Bucureşti a PDL şi de Rudel Obreja fostul președinte al Federației Române de Box.
Elena Udrea a mai fost acuzată că a determinat funcționari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la „Gala Bute”. Astfel, bugetul instituției a fost prejudiciat în favoarea lui Rudel Obreja.
Elena Udrea trebuie să plătească 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.