Din spatele gratiilor, Elena Udrea transmite un mesaj pentru toți angajatorii și politicienii români, menționând că o variantă bună pentru reintegrarea în societate a deținuților ar fi angajarea lor pe diverse șantiere din țară, în locul muncitorilor străini.
Elena Udrea susține că angajarea deținuților ar fi, pe deasupra, o variantă mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici.
Elena Udrea sugerează angajarea deținuților în locul lucrătorilor străini
„Constructorii autostrăzii Pitești - Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului. Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți?
În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării?
Este o varianta mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel benefici atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii cât si deținuților”, a transmis Elena Udrea, din închisoare.
Conform acesteia, deținuții ar avea posibilitatea să câștige bani și să-și reducă perioada de detenție, dar aspectul crucial este menținerea capacității lor de muncă, reabilitarea și integrarea lor mai eficientă și rapidă în societate după eliberare.
Statul ar cheltui 400 milioane de euro cu întreținerea deținuților
Elena Udrea susține că statul ar cheltui anual 400.000.000 de euro cu întreținerea deținuților, așa că, în opinia ei este o bună idee sa se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă.
„Este necesară o abordare mai pragmatică la nivelul Ministerului Justiției care să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci sa se ocupe de reintegrarea si reabilitarea deținuților, ceea ce ar reduce gradul mare de recidivă pe care îl are Romania și ar combate infracționalitatea.
Este o bună idee sa se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă, atât de folosită și eficientă în trecut”, a mai transmis Elena Udrea pe Facebook.
Fosta ministră mai spune că odată cu încadrarea în muncă a deținuților, nu va mai fi nevoie să fie aduși muncitori străini pentru construcția autostrăzilor din România.
Constructorii autostrăzii Pitești-Sibiu, criză de forță de muncă
Mesajul transmis de Elena Udrea vine după ce constructorii care lucrează la cele două secțiuni ale autostrăzii Pitești-Sibiu se plâng că întâmpină dificultăți semnificative în recrutarea de forță de muncă. Locuitorii din zonă refuză să accepte angajarea, chiar și pe salarii care încep de la 1.000 de euro net lunar.
De exemplu, în localitatea Racovița, părerile locuitorilor sunt împărțite. Unii cred că există bani, dar există și o mare cantitate de muncă.
În același timp, alții consideră că ajutoarele sociale oferite de stat îi îndeamnă pe mulți să refuze pachetul salarial generos oferit de companii.
Primarul afirmă că un alt motiv pentru lipsa de forță de muncă este că tinerii au părăsit satele, iar populația în vârstă rămasă este prea înaintată în vârstă pentru a lucra în construcții.