A fost unul dintre apropiaţii lui Nicolae Ceauşescu şi a fost însărcinat de fostul dictator să facă din echipa Steaua o învingătoare. Ocupând şi funcţia de primar al Bucureştiului, Constantin Olteanu avea sarcinile deja trasate. Edilul trebuia să modernizeze canalul Dâmboviţa şi să contruiască peste 30.000 de locuinţe
Constantin Olteanu a publicat, după 1989, sute de pagini cu memoriile sale în care îşi detaliază cariera militară. S-a născut la data de 5 iulie 1928, în comuna Vulcana-Pandele, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Şcoala de Ofiţeri Politici de la Ineu la data de 30 decembrie 1949, cu gradul de locotenent.
În anul 1985 a fost numit în funcţia de prim-secretar şi Primar General al Bucureştiului, pe care a îndeplinit-o până în 1988. Constantin Olteanu îşi aminteşte că Nicolae Ceauşescu tocmai venise dintr-o vizită în URSS, l-a chemat la el şi i-a spus: „Mergi pe linie politică, în locul lui Pană, iar în locul tău o să-l punem pe Milea. Astfel, edilul urma, printre altele, să refacă și să modernizeze canalul Dâmbovița, să construiască un număr de 30.000 de locuințe, să continue extinderea rețelei de metrou.
Un bun exemplu de modul în care demnitarii comunişti erau plimbaţi între funcţii este chiar datoria cu care a fost însărcinat de Ceauşescu, de altfel un fan înrăit al echipei de fotbal Steaua, să transforme formaţia într-o campioană. Lucru pe care l-a şi făcut. Ministru al Apărării în perioada perioada 1980-1985, potrivit unui interviu realizat Gazeta Sporturilor, publicat pe fcsteaua.ro, fostul comunist a rămas în istoria echipei de fotbal ca artizanul care a contribuit din umbră la construirea echipei ce avea să câştige CCE din 1986.
Cu toate că nu cunoştea prea multe despre acest sport, a fost însărcinat de Ceauşescu să aibă grije de favorita lui. „Nu e o laudă, dar vă spun sincer că nu m-am priceput la sport atât de bine precum generalul Ion Coman, care era implicat în fenomen. Ce m-a făcut să acord o atenţie specială fotbalului a fost faptul că răposatul Nicolae Ceauşescu ţinea cu Steaua. Apropiaţii lui mi-au spus: "Vezi că şeful” a auzit că Steaua nu prea mai câştigă, fii atent că asta e o probă importantă!", povestea ultimul primar comunist al Bucureştiului.
După Revoluţia din 1989, a fost condamnat la 11 ani de închisoare după evenimentele din 1989, „pentru ceea ce am fost, nu pentru ceea ce am făcut”, conform afirmaţiilor sale. A fost eliberat după doi ani şi şase luni de detenţie la Jilava. În 2012, Constantin Olteanu a lansat o carte de memorii de 600 de pagini, “O viaţă de om - dialog cu jurnalistul Dan Constantin”, în care sunt prezentate principalele evenimente trăite timp de 40 de ani.
Generalul Olteanu este autorul mai multor studii şi lucrări de istorie şi teorie militară, elaborate împreună cu colective de istorici militari cum ar fi generalul Iliea Ceauşescu. Este membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi al Consiliului Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. A primit Premiul Academiei Române (1976).