Directorul FBI Edgar J. Hoover primea, în februarie 1950, un dosar al lui Albert Einstein.
FBI adunase toate informațiile referitoare la Einstein, mai ales cele care indicau legăturile fizicianului cu mișcarea comunistă internațională.
Einstein era împotriva dezvoltării armelor atomice, ceea ce deranja Guvernul SUA.
Iată sinteza dosarului lui Einstein din februarie 1950 dee la FBI, dosar care avea peste 1400 de file:
Subiectul Einstein
Subiect: Profesor Albert Einstein
Data: 13 februarie 1950
Ca urmare a cererii dumneavoastra, v-am atasat aici un rezumat al informatiilor pertinente ce apar in dosarele Biroului referitoare la individul mentionat. Rezumatul subliniaza urmatoarele aspecte:
Trecut:
Einstein s-a nascut pe 14 martie 1879, in Germania. A fost casatorit de doua ori, iar a doua lui sotie a murit in anul 1936. A venit in Statele Unite in 1933, fiind naturalizat pe 1 octombrie 1940. In decembrie 1947, el a facut urmatoarea declaratie: "Am venit in America fiindca am auzit ca exista o mare, mare libertate in aceasta tara. Am facut o greseala alegand America drept o tara a libertatii, o greseala ireparabila in echilibrul vietii mele."
El este unul din cei mai eminenti oameni de stiinta ai lumii la ora actuala. Profesorul a urmat scolile din Germania si Elvetia. El a primit un numar considerabil de distinctii si titluri care sunt atasate prezentului memorandum. Potrivit Raportului Smyth legat de energia atomica, in 1905 a declarat ca masa si energia sunt echivalente, sugerand ca dovada acestei echivalente ar putea fi gasita in studiul substantelor radioactive. In 1939, Alexander Sacks a avut o discutie cu presedintele Roosevelt si i-a prezentat o scrisoare a lui Einstein, care a avut ca rezultat obtinerea sumei initiale de 6.000 $ pentru Marina si Armata, ce s-a transformat ulterior in 2.000.000.000 $ si a dus la studierea bombei atomice. Leo Szilard sau Leo Spitz, (sters din documentul original), fost angajat al D.S.M., avand relatii contractuale cu Laboratorul Metalurgic din Chicago, era in New York in octombrie 1944. Szilard a fost primul om care a formulat ideea si teoria responsabila pentru intregul experiment D.S.M (prima bomba atomica). Dupa ce a exprimat ideea conform careia proiectele D.S.M. sunt fundamentate, Szilard l-a contactat pe profesorul Einstein, care a fost foarte impresionat de posibilitatile teoriilor lui Szilard si l-a insotit pe acesta in vizita ulterioara la Washington, unde s-au intalnit cu presedintele Roosevelt. Aceasta intalnire a dus la inceperea experimentelor cunoscute azi sub numele D.S.M.
Departamentul de Stat a informat un oficial al Biroului in septembrie 1946, in legatura cu faptul ca ambasadorul american de la Moscova a trimis un raport departamentului care se referea la o invitatie adresata profesorului Einstein de a emigra in Uniunea Sovietica. Desi oficiala, invitatia a fost inmanata lui Einstein de catre profesorul Kapitsa. Einstein a luat cunostinta de invitatie si a raspuns printr-o scrisoare oficiala adresata lui Stalin. Conform indicatiilor guvernului sovietic, profesorul Kapitsa i-a trimis o scrisoare lui Einstein prin care il invita sa vina in Uniunea Sovietica pentru a munci, "intr-o tara a democratiei adevarate, fara coruptie", in care acestia pot sa-si desfasoare activitatea stiintifica, fara a fi opriti de restrictiile impuse de societatea capitalista. In raspunsul sau, Einstein si-a exprimat recunostinta pentru aceasta oferta, dar a afirmat ca inainte de a lua in o hotarare in acest sens, ar avea o serie de intrebari. Aceste intrebari se refereau la motivul pentru care oamenii de stiinta evrei nu aveau acces la functii importante; de ce oamenii de stiinta evrei intampinau piedici aparent nejustificate si de ce o serie de profesori de medicina evrei nu erau alesi membri ai Academiei de Medicina. Molotov a negat aceste supozitii ale lui Einstein si a reinnoit invitatia de a veni in U.R.S.S.. In baza supozitiilor facute de Einstein, Molotov a demarat o ancheta a Ministerului Afacerilor Interne, care a avut ca rezultat demascarea unor oficiali rusi antisemiti. Profesorii nominalizati de Einstein au devenit ulterior membri ai Academiei.
Pe 13 februarie 1950, Comisia pentru Energie Atomica (Atomic Energy Commission-A.E.C.) a declarat ca Einstein nu a primit fonduri de la Proiectul Manhattan (Manhattan Engineer District-M.E.D.), ceea ce inseamna ca el nu a fost investigat de M.E.D. si ca lui Einstein nu i-au fost acordate fonduri de catre A.E.C., deci A.E.C. nu a cerut F.B.I.-ului sa inceapa o urmarire asa cum prevede Actul pentru Energie Atomica. Biroul nu a demarat nicio investigatie la adresa lui. El este, asa cum a fost si pana acum ,profesor la Institutul pentru Studii Avansate la Universitatea din Princeton.
Dosarele Biroului reflecta faptul ca profesorul Einstein este presedinte, membru, sustinator, sponsor, girant, client sau afiliat in alt mod in 10 organizatii care au aparut pe listele Procurorului General, in 13 care au aparut pe listele Camerei Reprezentantilor pentru Activitati Anti-Americane si 10 care apar pe listele Camerei Reprezentantilor Statului California pentru Activitati Anti-Americane, toate considerate a fi grupuri comuniste. Sunt atasate si listele diverselor organizatii mentionate de Procurorul General si cele doua Camere. El are intr-un fel sau altul legaturi cu aproximativ 50 de organizatii diverse care nu apar pe cele trei liste mentionate mai sus. Cateva exemple de organizatii sunt: Comitetul Germano-American de Asistenta pentru Victimele Fascismului (German-American Relief Committee) , Consiliul National al Artelor, Stiintelor si Profesiilor (National Council of the Arts, Sciences and Professions) , Liga Internationala Impotriva Imperialismului (International League Against Imperialism) , Comitetul Japonezo-American pentru Democratie (Japanese-American Commitee for Democracy) si Prietenii Republicii Spaniole (Friends of the Spanish Republic). Aceste grupuri sunt fie stiintifice, culturale, pacifiste, fie indreptate impotriva Rusiei.
Profesorul Einstein mai figureaza ca membru al Asociatiei Oamenilor de Stiinta pentru Educatie Atomica (Association of Scientists for Atomic Education), sef al Comitetului American al Oamenilor de Stiinta din Domeniul Atomic (American Committee of Atomic Scientists) si presedinte al Comitetului de Urgenta pentru Energia Atomica (Emergency Committe on Atomic Energy), precum si membru al altor organizatii similare.
In noiembrie 1946, Comitetul de Urgenta pentru Energia Atomica, condus de Einstein, a incercat sa obtina un milion de dolari care sa fie utilizati pentru educarea populatiei cu privire la pericolul reprezentat de bomba atomica si faptul ca singura salvare e controlul international si eliminarea razboiului.
Einstein, ca un sustinator national al Comitetului pentru Corespondenta Straina (Committee for Foreign Correspondence), a fost interesat sa continue corespondenta cu oamenii de stiinta din peste 60 de tari straine, cu privire la controlul energiei atomice internationale si chestiunile legate de acesta. Prin acest comitet au fost facute incercari de informare ale oamenilor de stiinta straini cu privire la progresele facute in Statele Unite in domeniul stiintei.
In principiu, el este un pacifist si poate fi considerat ca avand o gandire liberala, asa cum reiese din legaturile acestuia cu diversele organizatii mentionate mai sus.
Einstein a facut declaratii publice in care lauda descoperirile stiintifice facute de Rusia si a spus ca aceasta este singura tara in care egalitatea nu este un cuvant gol. Profesorul si alte 20 de figuri proeminente, intr-o carte numita "Militarizarea Americii", distribuita de Consiliul National Impotriva Recrutarii (National Council Against Conscription), a emis un avertisment in care spunea ca America nu poate ramane democratica daca miscarea actuala de control militar al institutiilor continua.
Einstein s-a adresat telefonic unui grup de 3.000 de evrei adunati la New York pe 26 octombrie 1942, intalnire organizata de Consiliul Evreiesc pentru sustinerea Razboiului Rus. Acesta a cerut evreilor sa sustina Uniunea Sovietica si sa sprijine prin cercetarea stiintifica U.R.S.S.-ul. El a spus ca Guvernul Rusiei a depus eforturi pentru promovarea securitatii internationale. Ca evreu, Einstein a explicat ca Uniunea Sovietica este singura tara in care egalitatea nu este o vorba goala, ci "un standard urmarit in viata reala".
Pe 11 noiembrie 1947, Asociatia Presei Straine a Natiunilor Unite (Foreign Press Association of the United Nations) i-a acordat lui Einstein titlul de presedinte al Comitetului de Urgenta pentru Oamenii de Stiinta din Domeniul Atomic (Emergency Committe of Atomic Scientists) ca "recunoastere a eforturilor acestuia de a convinge natiunile sa nu utilizeze energia atomica, ca arma in razboi". El s-a opus militarizarii si pregatirilor militare universale ale Statelor Unite, fiind un sustinator al ideii de "Guvern Mondial".
Pe 21 februarie 1948, grupul "Germano-American" (The German-America) a publicat un articol in care cetateni americani celebri, printre care si Einstein, au luat atitudine impotriva procesului de militarizare al Statelor Unite si impotriva procesului de pregatire militara universala. Grupul "Germano-American" a fost indicat de Camera Reprezentantilor Statului California pentru Activitati Anti-Americane ca fiind controlat de comunisti. (sters din documentul original)
In 1948, el i-ar fi declarat ambasadorului Poloniei ca Statele Unite nu mai erau o tara libera si ca activitatea sa era verificata cu atentie. Einstein era un sustinator al comitetului ce apara drepturile celor 12 lideri comunisti. Pe 12 februarie 1950, prin intermediul retelei NBC, Einstein a sustinut oprirea tuturor violentelor dintre natiuni pentru a opri "anihilarea generala" a omenirii.
El a mai afirmat faptul ca gandirea politica independenta a fost subminata si ca securitatea militara a ingustat posibilitatea de informare a publicului.
Legaturile fizicianului
(Sters din documentul original)
Dr. Kaul
In 1946 Dr. Kaul, un agent german activ pe teritoriul Statelor Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care s-a interesat de cercetarile facute in domeniul atomic, avea in posesie o scrisoare semnata de profesorul Einstein, adresata autoritatilor americane responsabile cu arestarile, in care acesta recomanda eliberarea doctorului Kaul. Se pare ca doctorul Kaul ar fi afirmat ca l-ar fi cunoscut foarte bine pe profesorul Einstein si munca sa de laborator.
Emil Klaus Fuchs
(sters din documentul oficial)
(sters din documentul oficial) a fost un om de stiinta genial care a plecat din Germania natala si a devenit cetatean britanic; Einstein i-ar fi cerut acestuia sa il ajute in cercetarile cu privire la bomba atomica si acesta s-ar fi intors recent in Anglia.
Tatal lui Emil Klaus Fuchs ar fi declarat intr-un articol din 5 februarie 1950, aparut in ziarul Washington Times Herald, ca fiul sau, care a fost un sustinator al comunistilor toata viata, a fost eliberat dintr-o tabara canadiana pentru detinuti la recomandarea lui Einstein, care nu stia ca Fuchs era un comunist.
Pe 9 februarie 1950, tatal lu Fuchs a negat intr-un alt interviu acordat presei ca ar fi afirmat, faptul ca fiul sau este comunist, fara sa faca niciun comentariu cu privire la cele declarate in legatura cu Einstein.
(sters din documentul oficial)
Garry Davis
Garry Davis, "Primul cetatean al Lumii", a tinut in decembrie 1948 un discurs la Paris, Franta, in cadrul unei demonstratii organizate sub patronajul lui Einstein. S-a observat ca Davis a dobandit o notorietate considerabila cand a renuntat la cetatenia americana la acea data, in semn de protest fata de pregatirile militare ale Statelor Unite, declarandu-se cetatean al lumii si anuntand ca intentioneaza sa formeze un guvern mondial.(sters din documentul oficial)
Margret Weigert
Biroul de Imigratie al Statelor Unite detine un dosar al lui Margaret Weigert, nascuta Bahner, ca urmare a unei cereri respinse ale acesteia de a obtine o viza permanenta de sedere. Sotul ei, Fritz Weigert, a fost un om de stiinta eminent al Universitatii din Leipzig intre 1913 si 1946, si, ca urmare Dosarul lui Margaret Weiger contine o serie de scrisori adresate acestuia, semnate de o serie de personalitati, printre care si Albert Einstein, fostul lui coleg.
Einstein a fost unul din multii germani distinsi care si-au folosit influenta si prestigiul in favoarea comunistilor germani inainte de venirea la putere a lui Hitler. In 1923, Einstein era membru al principalului comitet al Societatii Prietenilor Noii Rusii (Society of Friend of New Russia), al carei obiectiv era promovarea relatiilor culturale intre Germania si Rusia.
In momentul in care Einstein dorea sa intre in Statele Unite in 1932, Corporatia Femeilor Patriote (Woman Patriot Corporation) din Washington a protestat impotriva acceptarii acestuia in tara, acuzand Departamentul de Stat. Principalele acuzatii faceau referire la efectele pe care le-ar fi avut acceptarea lui Einstein in S.U.A., tinand cont ca acesta credea sau era afiliat la grupuri comuniste care vor sa rastoarne guvernul prin violenta.
In februarie 1937, Einstein a declarat ca s-a simtit jignit de faptul ca natiunile democratice nu au sustinut Guvernul Republican al Spaniei.
In 1940, Armata a refuzat sa-l achite pe Einstein in privinta legaturilor sale cu "domeniul limitat de studiu care avea nevoie de serviciile sale", dupa ce Marina si-a dat acordul.
Einstein a declarat public, in 1947, ca singurul partid din Franta care are o organizare solida si un program precis era Partidul Comunist.
In mai, 1948, el impreuna cu "10 fosti cercetatori nazisti de varf" au organizat o intalnire secreta pentru a analiza o noua arma secreta bazata pe o unda radioactiva ce putea fi montata pe un avion, pentru a distruge orase, conform unui articol aparut pe 21 mai 1948, in ziarul Arlington Day, din Arlington, statul Virginia. Divizia de Informatii a Armatei a notificat Biroul ca aceasta informatie s-ar putea sa nu aiba nicio baza iar nici o arma de acest gen nu putea fi proiectata, fiind eficace pe o raza mai mare de cateva picioare (feet).
Profesorul Albert Einstein a primit diplome din partea urmatoarelor Universitati: Geneva, Oxfor, Cambridge, Manchester, Princeton, Paris, Madrid, Rostok, Buenos Aires, Zurich, Yeshiva, Harvard, London si Bruxelle.
In 1948, el a primit premiul "O Singura Lume". In februarie 1949, la Ierusalim, presedintele Leon Simon l-a felicitat pe Einstein din partea Universitatii Herbrew, cu ocazia implinirii a 70 de ani, oferindu-i si o diploma onorifica. Einstein a primit Premiul Nobel pentru fizica in 1921, Medalia Copley a Societatii Regale in 1925 si Medalia Institutului Franklin in 1935.