Efectul Proust și amintirea bunătăților din copilărie. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ziua începe bine, dar apoi o ia pe arătură! Eşti pus în faţa unor probleme, probabil în duo, familie sau cu prietenii. Pot să fie doar situaţii frivole, nimic serios, dar totuşi, fii atent!

18 august

 

Efectul Proust și amintirea bunătăților din copilărie. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 18 august s-au născut împăratul Franz Joseph, Robert Redford, Roman Polanski, Patrick Swayze, Constantin Duţu, Maria Gheorghiu, Sorin Alexandrescu.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Flor, Lavru, Polien şi Leon. Nu mă pot opri să remarc ce nume frumoase, astăzi nu se mai folosesc, din păcate! Poate, Leon? Iar nimic în „Kalendar”!

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi anumite articole, mai vechi, din “Le Figaro” şi “Frankfurter Allgemeine Zeitung” mi-au atras atenţia. Informaţii foarte interesante. Iarăşi îmi fac ordine în bibliotecă!

Există un fel de ofrandă adusă marilor personalităţi, un serviciu unic şi ultim dat de câţiva autori, binefăcătorilor lor. Acei scriitori au renunţat la vanitatea lumească de a scrie romane sau jurnalistică pentru edituri sau ziare care să multiplice producţia intelectuală în sute şi mii de exemplare, spre o recunoaştere firească şi necesară a valorii lor.

Scriitorii respectivi ştiau că sunt valoroşi, sau că ceea ce scriu este numai pentru o elită hedonistă şi cultivată. Sunt câteva cazuri în istorie, altfel ascunse cu grijă de istoriografii oficiali, când câte un cap încoronat, rege sau împărat, a fost singurul cititor al unei lucrări, poem, sau roman. Istorie care fusese dedicată numai acelui puternic al vremii. Sigur, lumea este ingrată, majoritatea lucrărilor au devenit publice după săvârşirea din viaţă a autorilor şi a regelui.

Dar, după cum spunea marea Regină Elisabeta I : „...faptul că sunt singura cititoare a unui roman istoric, imi dă adevărata dimensiune a puterii mele regale şi a unicităţii mele. Ce folos că am un regat, o flotă şi un stat de condus. De fapt nimic nu îmi aparţine în întregime, nici măcar bijuteriile coroanei. Manuscrisul „Zorilor de Aur”, da, îmi aparţine în întregime şi petrec clipe foarte plăcute urmărind personajele în căutarea lor fabuloasă !”

Numai câţiva regi şi câteva regine s-au bucurat în decursul timpului de acest serviciu deosebit al dedicaţiei exclusive a unei opere literare. Poeţi şi scriitori „de curte” au fost, sunt şi vor fi în continuare. Dar nu este vorba de preamărirea persoanei conducătorului, ci de dedicarea exclusivă a talentului, creaţiei şi inspiraţiei autorului către mecena respectiv.

Mai aproape de timpurile noastre, Howard Hughues, "aviatorul" a avut „avantajul şi mândria”, după cum declara el însuşi în jurnalul său, să fie unicul cititor al unei opere care s-a întins pe şapte volume şi zece ani – operă a unui scenarist rămas necunoscut, pe care miliardarul american l-a cunoscut în timpul când a investit masiv în industria filmului.

„Era un şoarece de bibliotecă. Dar scria frumos, cu nerv şi cu imagini precise. Dacă l-aş fi lăsat la Hollywood, maşina de făcut filme l-ar fi stors şi zdrobit în câţiva ani de zile. Pe de altă parte, băiatul ăsta era un singuratic cu capul în nori, care nu ştia să-şi facă prieteni şi gaşcă ca să reuşească în iadul celei de a şaptea arte. L-am invitat la un pahar de bere şi i-am propus să scrie numai pentru mine. A fost indignat şi chiar supărat. M-a acuzat că doresc să-i „ruinez cariera”.  A doua zi i-am dat cheile unei maşini scumpe şi un apartament mobilat ultima modă, aproape de sediul meu. Nici nu a mulţumit, dar nici nu a refuzat. După o săptămînă m-a sunat, că acceptă să „devină un nimeni”. Cu banii primiţi de la mine, peste zece ani, şi-a făcut propria casă de filme. Astăzi este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din America. Investiţia mea a fost bună. Dar am avut avantajul şi mândria să fiu unicul cititor al unei lucrări frumoase şi inspirate!” – relata H.H. – pe care unii istorici îl consideră „geniul financiar al Americii şi unul dintre cei mai mari patrioţi cetăţeni ai Statelor Unite”.

În Europa, regretatul preşedinte francez François Mitterand a avut, de asemenea, o scriitoare, pe nume Emilly, care i-a dedicat în exclusivitate un roman-fluviu, inspirat din istoria Franţei, de genul „The Lord of The Rings” – un roman fantastic, foarte gustat de preşedintele francez.

„Este şi surpriza pe care ţi-o produce următorul capitol. Sunt un om foarte ocupat. Nu am timp să citesc o carte în întregime. Dar cele câteva file care îmi apăreau săptămânal prin curier, telex, fax, chiar cu DHL-ul, le aşteptam cu nerăbdare şi făceau deliciul deplasărilor mele cu maşina, sau avionul. Apoi este marea vanitate, pe care o mărturisesc în speranţa de a fi înţeleasă exact de amatorii de literatură, de a fi singurul cititor al unui roman. Merită, nu?!” – spunea preşedintele Franţei.

Mai mulți dintre domniile vostre mi-au amintit despre ”efectul Proust” de care am promis duminică că o să mă ocup. Citesc emailurile, cum să nu, dar numai răspund la ele.

„Dar când dintr-un trecut îndepărtat nu mai există nimic, după ce oamenii sunt morți, după ce lucrurile sunt sfărâmate și împrăștiate, gustul și mirosul, ele singure, mai fragile, dar mai durabile, mai nesubstanțiale, dar mai persistente, mai credincioase, păcălesc timpul, așa că sufletele își pot  aminti, așteptând, sperând, în mijlocul ruinelor tuturor celorlalte senzații materiale; și, purtând în mod neîncetat, în picăturile minuscule și aproape impalpabile ale esenței lor, vasta structură a amintirii. ” ( Swann's Way , Moncrieff, pag. 50–51).

Cel mai cunoscut exemplu de putere a mirosului și gustului de a evoca amintirile și emoțiile este „efectul Proust”, așa cum este descris în citatul de mai sus. Aceasta se bazează pe o experiență senzorială descrisă de Marcel Proust în ”A la Recherche du Temps Perdu”. Episodul presupune gustarea unui mici madeleine, o brioșă din Lorena în formă de cochilie de scoică, de fapt între brioșă și fursec, înmuiată în ceai. Imediat, brusc, a fost inundat cu o amintire din copilărie. Intensitatea amintirii involuntare și emoțiile puternice atașate de ea au devenit simbolice, atât pe tărâmul criticii literare, cât și în cel senzorial.

Efectul Proust se referă la retrăirea vie a evenimentelor din trecut prin stimuli senzoriali. Mulți dintre noi suntem familiarizați cu acele momente speciale, când sunteți surprinși de un stimul senzorial minor (de exemplu, parfumul săpunului mamei) care evocă o amintire intensă și emoțională a unui episod din copilărie. În comparație cu știința deficitelor de memorie, nu se știe prea multe despre plăcerile fizice și senzoriale ale amintirii. Totuși, recent, proiectele practice în educația în domeniul sănătății și investigațiile artistice și științifice au dat treptat funcționarea minunată a amintirilor simțitoare și ne-au permis să începem să înțelegem ce cauzează amintirile senzoriale oamenilor.

Am spicuit din introducerea cărții olandezului Cretien van Campen, ”The Proust Effect: The Senses as Doorways to Lost Memories” apărută în anul 2014, la Oxford, 180 pagini. Pentru această carte au fost utilizate trei tipuri de surse: studii științifice, proiecte de artă și experiențe personale. Prima parte explorează care sunt amintirile senzoriale; partea a 2-a oferă informații asupra naturii lor neurologice, psihologice și sociologice; iar a treia parte discută beneficiile și utilizările amintirilor senzoriale pentru indivizi și profesioniști. Printre altele, această carte arată cum amintirile senzoriale deschid ușile către amintirile pierdute; modul în care operează diferit de amintirile voluntare, orientate spre scopuri, care sunt conduse de indicii verbale (de exemplu, punerea de întrebări, povestirea); cum se pot întoarce mai des în copilărie decât amintirile recuperate verbal; cum sunt create amintirile simțurilor, în copilărie; și cum contribuie la bunăstarea în viața ulterioară.

Dar, în viața de zi cu zi, întâlnim ceea ce aș denumi, ad-hoc, efectul Proust negativ. De câte ori nu ați auzit, sau chiar domnia voastră a exclamat: ”Eugenia asta este o porcărie, nici nu se compară cu ”Eugenia” din copilăria mea!” ”Brânza asta de Olanda nu are niciun gust, ce gust avea acum 50 de ani, când eram copil!” ”Roșiile sunt fade, parcă mănânci plastic, unde sunt roșiile românești de acum 60 de ani?”

Psihologii, acești mincinoși care se mint în primul rând pe ei, susțin că este vorba despre regretul copilăriei și de tocirea simțurilor. Și că fiecare generație va regreta alimentele copilăriei. Eu nu aș fi așa de sigur. Alimentele sunt din ce în ce mai fără gust, pline de zahăr și de grăsimi. Nu m-aș mira dacă alimentele nu ar fi făcute din ”Soylent Green” a fost un film vechi și cam scârbos cu Edward G. Robinson și Charlton Heston. Nu, nu este vorba de tocirea simțurilor, sau de regretele copilăriei. Eu, mărturisesc, nu prea am avut copilărie, ce să regret? Altfel cum am găsit, acum, un Salam de Sibiu identic ca gust cu cel din copilăria mea. Și pâine făcută ca în copilăria mea, pe Mașina de Pâine, la cuptorul din strada Progresului, în Vălenii de Munte? Bună întrebare!

Dar, tot făcând ordine în bibliotecă și în magazie, prin pachetele cu cărți și… diverse, am dat peste niște cutii de creioane colorate. O cutie metalică cu șase creioane mecanice, cu șase culori, marca ”Bohemia Works”. Și minele de rezervă, colorate, plus o gumă roz. În altă cutie, de carton, cu mai multe despărțituri-sertare sunt 60 de creioane din lemn, unele folosite bine. Marca ”Caran d’Ache”. Nu mi-am amintit nimic, cu toate că cineva spunea, cred că într-un serial Star Trek, că o cutie de creioane colorate te duce mai departe decât o navă galactică. Probabil că m-am dus, dar m-am și întors!

Nu trebuie să recurgem la cine știe ce efect Proust sau sindromul Stendhal ca să avem speranța și să fim siguri de un adevăr absolut: mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP    18   august   2020

 

BERBEC   Examinezi cu atenţie situaţia şi optezi pentru soluţii prudente. Dimineaţa, fie la serviciu, fie în vacanţă, fie cu munca la domiciliu, întâlneşti unele greutăţi. Eşti surprins, nu te aşteptai, însă, concentrează-te! Însă nu uita că frate-frate, dar brânza este pe bani – ceva tot trebuie sa iasa din ”surpriza” asta! Aşa că nu pierde timpul cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strica!

TAUR   Nu da crezare celor care vor să-ti strice ziua cu veşti proaste, cu zvonuri. Trebuie sa verifici personal şi să nu te bazezi pe alţii. Nu e o zi rea, dar evită să te enervezi din nimicuri! Zodia ta este zodia banului şi a economiei. Aşa că du-te la cumpărături! S-ar pute să fie catharsisul de care ai nevoie în lumea asta ciudată şi haotică. Sanatatea este bună, atenţie la durerile de cap, de gât, în special, şi la pierderea de energie.

GEMENI   O zi liniştită în care te gândeşti la toamnă. Adică la cheltuielile pentru începutul şcolii, dacă o să mai înceapă vreodată, la conserve, la căldura pentru iarna... şi totuşi, schimbarea vieţii îţi dă siguranţă, chiar dacă distopia sanitară te terorizeză! Amintirile nu-ti dau pace si nu este o idee rea să le aşterni pe hârtie, sau sa deschizi un nou fişier. Nevoia ta permanentă de bani a făcut să te speteşti cu munca în ultima perioadă de timp. Odihneste-te astăzi, ca să te poţi lupta cu greutăţile mâine. Te aşteaptă o perioadă de timp grea şi obositoare!

RAC   Ai o zi schimbătoare. Aşa e ziua de marţi, ziua lui Marte. Oferă-ţi un catharsis: mici cumpărături, o îngheţată bună, o cafea scumpă! Singurătatea în distopia sanitară - astăzi te apasă mai mult! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect. Dă-i înainte cu talent! Sănătatea este bună, dar cei mai sensibili dintre Raci pot avea unele episoade alergice.

LEU   Zi favorabilă pentru unii Lei. Pui accentul pe domeniul social, faci alianţe la serviciu, sau în concediu, încerci să obţii un consens avantajos pentru tine. O parte o să iasă, cealaltă... Evită lucrurile importante, schimbările de strategie şi întâlnirile hotărâtoare. Ca direcţie principală a dezvoltării viitorului, configuraţia astrologică indică păstrarea unui statu quo şi acumulări sigure, dar lente. În ziua de azi, mai ales dimineaţa,  urmăreşte cu atenţie banii pe care trebuie să-i încasezi, ca să nu ai întârzieri.

FECIOARĂ  Întâlniri plăcute, persoane interesante la orizont. Venus este încă în Rac, deci nu pierde timpul. Eşti contrariat şi stresat de anumite veşti, dar le dai prea mare importanţă! Dacă eşti obligat să joci în continuare piesa asta de teatru care se numeşte viaţa zilnică trebuie să faci ca simţămintele tale să nu fie evidente. Zâmbeşte şi dă-te foarte ocupat. Din fericire numai prima parte a zilei este drastică, începând de la prânz lucrurile se înviorează, urmare unei veşti. Seara plăcută, favorabilă distracţiei, relaxării, statului acasă, sau în curte, dacă ai.

 

BALANŢĂ   Cineva te bârfeşte, dar este vina ta, pentru că nu eşti suficient de diplomat. Pe seară, ai nevoie de aer, dar nu condiţionat. Ieşi la plimbare şi bârfeşte şi tu cu cine are chef de tine. Dedică ziua familiei, cuplului şi încearcă să descifrezi relaţiile şi scopurile fiecărui membru al familiei. Oferă-le ajutorul. Prietenii, familia, anturajul apropiat este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor. Totuşi, ziua pare delicată, ascunde mai multe decât poţi tu să vezi!

SCORPION   Poţi primi multe veşti, date, informaţii. Dar, fii atent cum le interpretezi. Eşti surprins de atitudinea cuiva. Analizează, vezi dacă e în interesul tău, sau dacă e clar că pierzi timpul! Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună, tableta, sau un film interesant pe net, pot crea un climat confortabil. Ceea ce s-a pierdut se va găsi!

SĂGETĂTOR  Astăzi, marţi, trei ceasuri rele, ai nevoie de o bună gimnastică a minţii şi a trupului. Ai adunat multe frustrări, ai muncit mult, este momentul să vezi cum poţi obţine şi foloase meritate. Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată. Este bine sa eviti, daca poti, subiectele cu caracter emotiv. Lămureşte programul tău şi unele “răceli” cu partenerii. Fraza care „se poartă” este : “voi vă faceţi treaba voastră, eu mi-o fac pe a mea”.

 CAPRICORN  O zi capricioasă, ca vremurile distopiei sanitare! O privire, un gest de tandreţe, mici nimicuri care te fac să te simţi atât de bine. Pe de altă parte ai o bună dispoziţie ca să aduci armonia în duo, în familie! Nu sunt semne de accidente majore, sau cutremure devastatoare, dar zgura socială şi duşmanii ascunşi încep să facă o presiune asupra desfăşurării viitorului. În prezent ai ajuns într-o poziţie pe care o consideri echilibrată, dar vai, foşgăiala din jurul tău îţi atacă temeiul. Încă o dată, nu este nimic acut sau foarte ameninţător, dar picătura chinezească începe să cadă... Nici chiar prietenii apropiaţi nu te pot ajuta, mai curând strică, decît folosesc. Horoscopul arată că eşti singur, ca un drumeţ în calea lupilor. Dar, „nu mor caii, cînd vor câinii”!

VĂRSĂTOR   Ziua începe bine, dar apoi o ia pe arătură! Eşti pus în faţa unor probleme, probabil în duo, familie sau cu prietenii. Pot să fie doar situaţii frivole, nimic serios, dar totuşi, fii atent! Ai, de asemenea, o dorinţă de a vorbi cu persoane care să ştie să te asculte şi să te înţeleagă.  Nu trebuie, însă, să exagerezi cu destăinurile sau istorisirile mai ales către parteneri de afaceri, sau femei indiscrete. Vorbeşte mult, dar nu spune nimic !

PEŞTI   Nu îţi plac situaţiile neclare şi faci tot ceea ce depinde de tine ca să ai legături cinstite, sincere. Şi azi îţi respecţi principiile, dar nu uita că în dragoste, orice lovitură e permisă! Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane importante, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proiecte de viitor, proprietăţi sau posesiuni comune.  Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată, interesul tău pentru acest domeniu are o dinamică pozitivă.