EDITORIALUL EVZ: Vîntu, Mr. Musculo în partidul lui Ponta

Sorin Ovidiu Vîntu şi-ar putea juca ultimul rol în PSD, acela de detergent pentru eliminarea reziduurilor nedorite din administraţia Geoană.

Dacă dosarul în care SOV este acuzat de favorizarea infractorului conţine ceea ce se tem politicienii că ar conţine, atunci dezvăluirea relaţiilor dintre fosta conducere a PSD şi speculantul SOV ar fi o oportunitate pentru Victor Ponta, cel care s-a lepădat de moguli, să-şi facă puţină ordine în partid.

Liderul PSD afirma, într-un interviu pentru EVZ, că influenţa mogulilor în PSD era de 100%, făcând trimitere în special la Vîntu. Acea stă declaraţie n-a fost făcută doar pentru a-i trage lui Mircea Geoană o papară ori pentru a marca diferenţa dintre epoca Geoană şi epoca Ponta, ci şi preventiv, pentru momentul în care subordonarea PSD lui SOV va deveni publică. Este imposibil ca Victor Ponta să nu fi aflat detaliile sordide ale întregii afaceri. Un lider social-democrat a relatat, neoficial, că miniştrii PSD din primul guvern Boc şi-au luat portofoliile în primire doar după ce-au primit binecuvîntarea de la Sorin Ovidiu Vîntu. Nu doar miniştri şi-au prezentat omagiile adevăratului preşedinte pesedist, ci şi şefi locali importanţi şi vocali au vâslit spre sediul simbolic al puterii, pontonul din Delta Dunării. Dosarul trimis în instanţă a ridicat temperatura în partide, mai ales în PSD, care se pregătea de congres, şi a fost subiectul numărul unu al speculaţiilor politice neoficiale. În timp ce românii asistau la revoltele de la Finanţe pentru obţinerea stimulentelor, politicienii încercau să-şi amintească dacă au vorbit cu SOV, când şi ce i-au spus la telefon.

Cazul SOV este pentru Victor Ponta cam ceea ce au reprezentat pentru Mircea Geoană scandalurile declanşate după ce acesta a preluat puterea în partid - Omar Hayssam, mătuşa Tamara, averea nejustificată a lui Dan Ioan Popescu. Proaspăt preşedinte al PSD, Mircea Geoană a profitat de presiunea externă şi de radicalizarea internă în favoarea schimbării pentru a reconfigura raporturile de forţe în interiorul PSD, formal cu scopul înnoirii, informal din dorinţa de a scăpa de critici şi de potenţialii competitori. Pe rând, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Mircea Ursache au fost marginalizaţi, unii dintre ei au părăsit partidul, iar Mircea Geoană s-a înconjurat de cei care au făcut pentru el treburile murdare, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc şi echipa de comando a lui Dumitru Iliescu, din care făcea parte şi celebrul Cătălin Voicu. În loc să aşeze, aşa cum promisese la Congres, partidul pe alte baze decât cele clientelare, Mircea Geoană s-a lăsat condus de ambiţie şi a dat partidul pe mâna celor care i-au promis că-i vor oferi cadou preşedinţia României. Printre ei, Sorin Ovidiu Vîntu, cel care încearcă, mai nou, să devină simpatic prin comparaţie cu Traian Băsescu, faţă de care antipatia este în creştere.

Victor Ponta ar putea să profite de cazul Vîntu, dacă crede că marele handicap al PSD îl reprezintă, în ochii electoratului, relaţia cu mogulii, aşa cum spunea recent Miron Mitrea. Poate fi şi aceasta o explicaţie pentru paşii de furnică pe care PSD îi face în sondajele de opinie. Cea mai puternică amintire din campania pentru prezidenţiale rămâne totuşi dezbaterea finală. Mircea Geoană palid, încolţit de Traian Băsescu cu întrebarea privind vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vântu, este emblema PSD chiar şi pentru votanţii partidului. PNL şi Crin Antonescu nu sunt încă asociaţi cu SOV, deşi probabil Dinu Patriciu, considerat de mulţi eminenţa cenuşie a liberalilor, ar putea fi gelos pe Vîntu pentru prietenia cu unii dintre foştii săi amici.

Ponta are şi un interes personal să taie cordonul ombilical între PSD şi SOV: poziţia în partid. Nimeni nu-i garantează că politicienii social-democraţi inamici nu vor complota ca să-l răstoarne de la conducerea PSD, lucrându-l la imaginea publică. Atât postul lui SOV, cât şi cel al lui Dan Voiculescu au avut grijă să-l înfăţişeze pe Victor Ponta ca pe un tânăr neserios, prezentând insistent imagini de la raliul în care s-a răsturnat cu maşina. O ştire aparent nevinovată contează mai mult decât o sută de înjurături.

Cât de departe va merge Victor Ponta cu salubrizarea? Depinde cât de mare va fi impactul public al dosarului SOV, de inteligenţa, dar şi de forţa liderului PSD în propriul lui partid. Poate merge şi până la demiterea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, dacă vrea să demonstreze cu fapte că s-a scuturat de jugul mogulilor.