Sunt rare momentele cînd publicul are ocazia sa vadă ce este în spatele cortinei. In spatele cortinei micului ecran. Ce-i mână pe polticieni în luptă? De ce atacă un anumit subiect sau o anumită persoană? Aceste tiruri presupun nişte interese nobile, de bun comun?
Astăzi, cititorii Evenimentul zilei au ocazia să vadă ce-i mînă pe unii politicieni în luptă. Un raport preliminiar al Fiscului arată că prea-cinstitul cabinetul de avocatură al domnul Dan Şova, senator PSD, are probleme în a justifica mai bine de un milion de euro pe care i-a primit din afaceri cu statul. Mai exact din contracte de consultanţă juridică cu celebrele combinate energetice Turceni şi Rovinari. Nişte găuri negre ale banului public ca să le zicem pe bune. Pe acelaşi domn Şova îl vedem la televizor perorînd împotriva puterii portocalii. Ce a făcut această putere portocalie? I-a reziliat contractele.
Nu vă faceţi iluzii că domnul Şova vă vrea binele în manieră social-democrată. Tot ce îl doare este că nu mai poate să-şi ponteze avocaţii cu 27 de ore de muncă pe zi pe seama bugetului de stat. Atît şi nimic mai mult. Mult mai edificator este exemplul unui alt tînăr de viitor în politică. Chiar preşedintele PSD, Victor Ponta. Un om care doreşte să relanseze politica de stînga şi s-o înscrie pe coordonate europene, aproape de oameni şi nevoile lor. Domnul Ponta este cel mai aprig contestatar, tot la televizor, al modului în care sunt conduse în prezent cele două găuri negre mai sus-menţionate. Să fie oare o indignare sinceră? Dar una legitimă? Cabinetul de avocatură al domnului Ponta a primit de la cabinetul de avocatură al domnului Şova vreo 50.000 de euro exact în perioada afacerilor înfloritoare cu statul a senatorului PSD. Sigur, nu putem aplica în mod mecanic principiul tranzitivităţii şi să spunem că preşedintele PSD a primit bani de acolo unde acum combate. Dar parcă nici nu merită să-l credem că principiile stîngii europene îl împing la luptă.
Nici în cazul răfuielii personale cu Sorin Blejnar, şeful Fiscului, nu principiile par a sta la baza dezacordului. Ci mai degrabă faptul că instituţia cu pricina a început să-şi bage nasul în afacerile celor doi. Fără pic de ipocrizie, ceea ce este cu adevărat trist în ceea ce-i priveşte pe cei doi domni politicieni este că nu sînt cu nimic mai buni decît cei pe care îi înjură de dimineaţa şi pînă seara. Că alternativa pe care o propun este, de fapt, revenirea la practicile menţionate. Sigur, actuala putere are păcatele ei. Greu de rămas în Paradisul Politicii cu asemenea rezultate. Dar nici USL nu arată nici o clipă că merită să ocupe locul. Pînă la urmă, poate nici nu e atît de important. Ceea ce e cu adevărat important este ca publicul să facă o alegere, inclusiv la vot, în deplină cunoştinţă de cauză, şi nu pentru că este manipulat.
Previzibil, domnul Ponta şi compania (numeroasă şi stridentă) va ţipa ca din gură de şarpe că Evenimentul zilei este vîndut Puterii. Că primim documente de la Fisc ca să le folosim ca măciucă împotriva bravilor oameni din Opoziţie. Îl asigur că Evenimentul zilei rămîne un ziar de dreapta, modern şi acid, la fel cum a fost şi cînd victoria în alegeri a domnului Geoană (al cărui purtător de cuvînt a fost) părea inevitabilă. Însă domnul Ponta nu mă poate asigura că practicile pe care le critică dar pe care le tolerează vor dispărea dacă va cîştiga alegerile. Şi asta n-ar fi o tragedie. Dar tot mai mulţi simpatizanţi de ocazie ai Uniunii Social-Liberale îşi dau seama că nici pe ei Victor Ponta nu-i mai poate asigura. Citiţi şi:
- Şova - Ponta, o prietenie cimentată cu politică şi afaceri comune
- Dan Şova: „Nu am încasat nici un ban”