Mircea Marian: "Pentru aproape jumătate dintre români, răspunsul este: nu!"
„Dacă oamenii o duc bine, contează mai puţin că există corupţie“, cred 41% dintre cei chestionaţi de CURS, la cererea „Evenimentului zilei“. Aproape o treime dintre respondenţi spun că preferă un guvern corupt, dar competent.
De fapt, intuiam această situaţie încă de la alegerile locale. Personaje precum Radu Mazăre, Gheorghe Falcă sau Marian Oprişan au câştigat fără probleme. Situaţia se va repeta, probabil, la alegerile pentru parlament. Miron Mitrea, Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu, Codruţ Şereş sau Paul Păcuraru vor reveni în viitorul legislativ, confirmaţi de sistemul uninominal de vot. Încă din iunie, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ziariştilor să nu mai îndrăznească să le spună „corupţi“ primarilor şi preşedinţilor de consiliu judeţean care, după alegerile locale, au fost reconfirmaţi în funcţii.
Puţin probabil să-şi închipuie cineva din România că Adrian Năstase, de exemplu, s-a îmbogăţit din salariul de bugetar, ouăle găinilor de la Cornu şi nevinovata moştenire lăsată în urmă de mătuşa Tamara. Dar probabil că majoritatea cetăţenilor acestei ţări sunt resemnaţi. După patru ani de luptă cu corupţia, justiţia din România nu a reuşit să condamne niciun „peşte mare“, aşa cum ne cerea, prin 2004, comisarul european Gunter Verheugen. Complet izolată de celelalte instituţii care ar trebui să se ocupe de aplicarea legii, DNA nu pare să fi reuşit să-şi îndeplinească misiunea. Parlamentul, Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut tot posibilul pentru a-i proteja sau pentru a tergiversa procesele înalţilor demnitari suspectaţi de corupţie. Apare sentimentul că astfel de personaje prea puternice sunt intangibile şi aşa vor rămâne pe vecie, oricâte presiuni vor face americanii sau cei de la Uniunea Europeană. Mulţi oameni îi vor vota crezând că, poate, „ăştia s-au săturat de furat“, spre deosebire de noua generaţie, care vine flămândă din urmă. Probabil că mai mult de jumătate dintre alegătorii români nu vor merge la vot, pentru că îşi spun că toţi politicienii sunt o apă şi un pământ. Nici eu nu sunt prea departe de această atitudine. În colegiul meu sunt pus în imposibila situaţie de a alege între avocatul lui „Felix“, Sergiu Andon, un peremist spălat şi curăţat de către cei de la PDL şi o rudă obscură şi incompetentă a fraţilor Micula. Dumneavoastră pe cine aţi pune ştampila? Dar mi-au rămas în minte cuvintele ambasadorului SUA, Nicholas Taubman: „Dacă alegătorii au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă de faptul că taxele pe care le plătesc ajung în buzunarele altcuiva“. Taubman are perfectă dreptate, şi asta ne explică şi de ce nu-l suportă mai niciun politician român (ultimul pe listă - Traian Băsescu).
Vom vedea dacă după 30 noiembrie cetăţenii români mai au sau nu dreptul să se jelească şi să spună că trăiesc într-o ţară prea coruptă. Sau, după cum se spune la căsătoriile oficiate de biserica anglicană: vorbiţi acum sau păstraţi-vă pacea pentru veşnicie!
Citiţi şi: Corupţia şi politica, totuna pentru români Lupta anticorupţie, privită cu neîncredere Românii preferă guvern incompetent, dar cinstit Sonjaj CURS: PSD suflă în ceafa PDL