Ce-am înţeles eu din cazul Năstase: mafia PSD a mobilizat toate instituţiile statului ca să-l scape pe unul de-al lor. Acesta nu mai este un stat de drept.
Liderii USL au devenit o prezenţă belicoasă în spaţiul public. Cu fiecare zi care trece sunt tot mai ameninţători şi o timorare vizibilă pluteşte în aer. Revanşa lor se transformă într-o restauraţie pe care niciun român n-a avut-o în plan. Ne-am întors în plin an 2004, zâmbetul ne îngheaţă pe buze şi glaciaţiunea transformă instituţiile statului în stane de piatră. Partidul-Stat se întoarce.
Scuturarea de azi a procurorilor şi a CSM în faţa presiunilor politice e singurul lucru lăsat în urmă de Traian Băsescu. Să ţineţi minte când se va alege praful. Peste o lună le expiră mandatele lui Daniel Morar şi Codruţei Kovesi, iar Voiculescu va trânti uşa în spatele ultimilor musafiri neinvitaţi la cheful Puterii. Victor Ponta a declarat textual acum două săptămâni: "Ştiţi cine sunt la DNA şi Parchetul General... Noi suntem la Putere dar de fapt nu prea suntem". Dan Voiculescu a reluat clar tema: "Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia." Schimbarea înseamnă acapararea administraţiei, a mega-contractelor de la Drumuri şi a altor daravele, dar înseamnă mult mai mult: punerea în genunchi a Justiţiei, iar Cercul se închide. Nu vor mai avea cui să dea socoteală. Activiştii de bună credinţă din ianuarie, amestecaţi printre agitatorii politici, au de ce să fie mulţumiţi: chiar se simţea nevoie de aer proaspăt în România, iar Dan Voiculescu şi toţi baronii USL sunt nişte tipi de viitor.
Situaţia e simplu de explicat: în cazul Năstase, toată mafia PSD s-a folosit de toate instituţiile statului ca să-l scape pe unul de-al lor. Ioan Rus, ministrul de Interne, adjunctul şefului Poliţiei Române, poliţiştii care au mers acasă la Adrian Năstase, chirurgul Şerban Brădişteanu, cei de la IML, Vasile Astărăstoae, de la Colegiul Medicilor, toţi s-au mobilizat încercând imposibilul: ţinerea lui Adrian Năstase departe de Penitenciar după o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Luni seara, rotiţele din acest sistem explicau monoton şi imperturbabil cum expertiza poate dura şi şase luni, dacă îşi pun mintea. "Pe acest dosar sunt cele mai mari presiuni politice din ultimii 70 de ani", declara ieri dimineaţă un membru al CSM în mijlocul şedinţei cu uşile deschise. Iar ministrul Justiţiei, trimis în arenă să-i spele pe tartorii care l-au făcut om şi care îl privesc din tribună, o ţine una şi bună: "Nu mai faceţi dosare politice". Mesajul e de fapt: "Ne-am săturat de dosare. Nu vrem să ne mai anchetaţi".
Întâmplările din ultimele zile sunt o întoarcere brutală la Partidul-Stat. La TVR, PDL n-a primit niciun loc în Consiliul de Administraţie, act fără precedent în ultimii 20 de ani, Opoziţia fiind exclusă din dezbatere. "Observ o independenţă editorială stranie la tvrinfo.ro", este declaraţia antologică a directorului interimar de la TVR, Radu Călin Cristea, pus acolo pe filiera Voiculescu-Antonescu. Normalul, independenţa editorială, a devenit anormal, iar crezul este exprimat public. Cu o lună în urmă, Ponta şi Antonescu ameninţau că vor elibera TVR dar au făcut-o în stilul tancurilor sovietice. Intoleranţa la prezenţa lui Patapievici la ICR e o expresie a lăcomiei nedisimulate: vrem controlul pe cele 10 milioane de euro cheltuite acolo, a recunoscut Puiu Haşotti. Totul e o acaparare isterică de resurse şi ştergerea oricăror urme lăsate de predecesori. Ambiţia lui Victor Ponta, genul care nu lasă nicio răzbunare nedusă la capăt, este recâştigarea României, în aceleaşi condiţii în care a pierdut-o în 2004. Ce ni se întâmplă este o recuperare a trecutului lor şi aruncarea la coş a viitorului celorlalţi. Şi asta a fost păcăleala.