Imaginile Andreei Pora, mâncând la o recepţie, reluate la nesfârşit, cu o voce sacadată pe fundal care, montată din studio, repetă obsesiv în ritm de rap: "Suge-suge-sugerează". Invitaţii lui Mihai Gâdea râd gros, gâlgâit, din străfundurile prohabului, ca militarii în termeni scoşi la teatru pentru prima oară de la încorporare.
50.000 de lei amendă. Cu atât a estimat CNA că trebuie taxată această demonstraţie de mitocănie cazonă de la Antena 3. "Un amic mi-a spus că suntem conduşi de un grup infracţional, atenţie, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e şi mai grav, adică ăştia nici nu au ordine în ceea ce fac în momentul de faţă", i-a spus Robert Turcescu lui Dan Puric, la două zile după "Marţea neagră". Iar după două săptămâni, într-o altă emisiune, Turcescu a afirmat despre aceleaşi evenimente: "A fost încă o tentativă eşuată, cel puţin până acum din fericire, de lovitură nu de stat, ci de lovitură puternică, de croşeu, aplicată statului de drept în România". 70.000 de lei amendă. Cu atât a estimat CNA că trebuie sacţionată eticheta pusă de jurnalist evenimentelor sulfuroase desfăşurate în Parlament pe şest, în crucea nopţii. Ca şi întregii guvernări actuale. "Ei s-au demascat!", ar fi strigat Petre Roman, în vremurile juneţii puloveriste, arătând cu degetul spre CNA. Într-adevăr, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi-a dat arama pe faţă definitiv. A demonstrat că nu e altceva decât un cuib de politruci-mardeiaşi, ţinuţi de Putere la căldurică, pentru a turti la nevoie ţeste de inşi care încă au curajul să mai deschidă gura.
- Citiți mai mult: ANTENA 3 a încasat o amendă de 50.000 de lei pentru linşajul din emisiunea lui Gâdea
Calificarea drept "lovitură de stat" a iureşului nocturn din "Marţea neagră" (pe care mulţi ziarişti – inclusiv subsemnatul - au făcut-o) a izbit Puterea în plex. I-a cocârjat ţinuta. Spera ca tentativele de amnistiere a clientelei penale şi de dobândire a super-imunităţii pentru propriile persoane să treacă oarecum neobservate printre mirosurile de sarmale şi goana după cadouri. N-a fost aşa. Presa românească a explodat. Presa străină a relatat şi ea iureşul antidemocratic de la Bucureşti. Ambasadele au dat comunicate alarmate şi, fapt fără precedent, au cerut să fie informate direct despre conţinutul proiectelor de legi. În plus, America şi-a trimis intempestiv la Bucureşti emisarul special, pe Victoria Nuland, prilejuindu-i lui Ponta un nou şi neuitat episod de v-aţi ascunselea. În fine, "Marţea neagră" a fost taxată teribil de aspru în raportul MCV. Aşadar, ce a amendat CNA? Turcescu a fost doar unul dintr-o mie. Odată cu el, şi cu majoritatea covârşitoare a presei româneşti, ar trebui sancţionaţi şi Obama, şi Reding, şi Schulz, şi Harris, başca toţi cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale în păr. Amendându-l pe Turcescu pentru o opinie critică la adresa Puterii, CNA a trecut o graniţă periculoasă: din supraveghetor al spaţiului audio-vizual a devenit jucător politic. Măciucă a USL. Faptul că Turcescu a primit o amendă mai mare decât Gâdea are şi el tâlcul lui. Linşajul mediatic al Andreei Pora de la Antena 3 fusese prea grosolan pentru a fi muşamalizat. De aceea, CNA nu-l putea trece cu vederea; a hotărât însă să amendeze "la pachet". Să lovească şi în partea "cealaltă". Probabil că alegerea lui Turcescu drept victimă nu a fost nici ea întâmplătoare. Robert fusese unul dintre cei mai vehemenţi acuzatori ai găştii de bădărani care o terfeliseră pe Pora. A bătut în masa CNA. A strigat. Nu exclud ca pedepsirea lui să aibă şi un iz lejer puturos de răzbunare omenească. În fine, faptul că amendarea lui Turcescu a fost amestecată într-un ghiveci de mizerii, laolaltă cu lăturile din familia lui Guţă manelistul sau cu reclama la telefoane erotice de la televiziunea lui Costi Ioniţă nu pare accidentală. Prea seamănă cu o diversiune de război, în care ţinta adevărată este ascunsă printre alte multe ţinte false. Manevra se numeşte Maskirovka şi a fost dusă pe culmile perfecţiunii de KGB.