O stafie umblă prin politica României: stafia unui nou partid, imaculat şi detaşat de tot ceea ce a fost până acum.
Publicul pare că îl aşteaptă şi îl doreşte (rămâne de văzut dacă îl va şi vota). Primul care "s-a băgat" (după cum spune Cristian Ghinea) a fost Dan Diaconescu. Dar cei cărora li se adresează sunt foştii alegători ai PRM, cărora Vadim Tudor li se pare uzat, îmbătrânit şi zaharisit. Majoritatea nemulţumiţi lor provin însă din rândul celor care au votat cu PDL şi Traian Băsescu. În lipsa unor sondaje credibile, nu pot decât să bănuiesc că aceşti oameni nu vor să migreze nici către liberalii lui Antonescu şi nici către social-democraţii lui Ponta. Studiile sociologice publicate până acum arată că PSD, după un an şi jumătate în opoziţie, beneficiază de o intenţie de vot mai mică sau egală cu cea din 2008.
Discuţia despre o nouă formaţiune politică a pornit de aproape un an. Conducerea trebuie să fie selectată de "jos în sus", recomandă Alina Mungiu-Pippidi. Să fie de centru-dreapta şi să reprezinte clasa de mijloc urbană, propune Cristian Ghinea. Mircea Cărtărescu s-ar mulţumi cu un "partid mic, deocamdată fără pretenţii de ascensiune la putere, (...) un partid cu care să mă pot identifica, pe care să-l pot vota ştiind că nu are şanse, dar măcar s-o fac cu inima împăcată". Iar Dan Tapalagă crede că "generaţia activă şi onestă are nevoie de noi reprezentanţi, care să înlocuiască actualul sistem corupt de putere". Mai mulţi dintre cei care susţin înfiinţarea acestui nou partid şi-au propus să o convingă pe Monica Macovei să preia iniţiativa.
La întrebarea lui Cristian Ghinea - "v-aţi băga?" - aş răspunde: să mai vedem. Pentru început, sunt sceptic în ceea ce priveşte capacitatea de a trece peste barierele administrative puse la înfiinţarea unui nou partid. Este nevoie de 25.000 de semnături, cu filiale în nu ştiu câte judeţe. Dacă ajungem să punem morţii pe liste nu am făcut nimic. Apoi, apare imposibila problemă a finanţării. Teoretic, cei 25.000-30.000 de membri ar putea cotiza, în medie, cu 20 de euro pe lună. Dumneavoastră aţi da aceşti bani? În plus, nici nu ştiu dacă este suficient (recent, un membru al guvernului Boc le-a spus unor ziarişti că un partid nou ar avea nevoie de 50 de milioane de euro!). Cu finanţări dubioase am ucis orice urmă de credibilitate. Mă îndoiesc că banii ar veni de la oamenii de afaceri cinstiţi. Aceştia se uită la fiecare leu şi n-au chef să sponsorizeze nişte idealişti naivi. Ofertele ar veni tot de la cei care au contracte cu statul.
În sfârşit, problema cea mai sensibilă este ce vrea să facă acest partid. Dacă tot ceea ce îşi propune este să fie cinstit şi să termine cu corupţia din mediul politic aş spune că nu va face decât să creeze aşteptări foarte mari, care ar putea fi urmate de o cruntă dezamăgire. Sebastian Lăzăroiu, consilier al lui Băsescu, susţine că exact de asta are nevoie "Albă ca Zăpada" pentru a colecta voturi: un mesaj justiţiar radical. Poate, dar ar fi prea puţin. Eu nu voi vota un nou partid doar pentru că-mi promite că nu va fura. Am mai auzit promisiunea asta. Vreau să văd şi un program economic, nu promisiuni populiste şi, în primul rând, aştept propuneri pentru diminuarea rolul statului - fiindcă aici este rădăcina corupţiei. "Băieţii deştepţi" nu vor mai căpuşa Hidrolelectrica decât atunci când această companie va fi privatizată. Cu tot acest scepticism, aş spune că mi-aş dori ca proiectul unui partid nou, distanţat de corupţia şi clientelismul care domină actuala clasă politică, să reuşească. Pentru că nici cu PDL şi nici cu Băsescu nu mai este nimic de făcut.
P.S.: Nu-mi plac ziariştii care dau sfaturi politicienilor. Nu este acesta rolul nostru. Totuşi, o dată în 20 de ani aş face o excepţie şi mi-aş permite să spun că Monica Macovei ar greşi dacă ar candida la un post de conducere la viitorul congres al PDL. O vor alege - cu siguranţă! - pentru că vor să o ţină în vitrină. În spatele ei, acelaşi jaf ca şi până acum. Iar atunci când publicul va cere explicaţii, Boc, Blaga şi Videanu vor dispărea şi o vor lăsa pe Macovei să dea explicaţii. Un an, nu mai mult, şi buna reputaţie a fostului ministru al justiţiei va fi făcută praf.