Noua majoritate a Curţii Constituţionale, impusă de PDL şi de preşedintele Băsescu, s-a recompensat: a scăpat guvernul de povara nepopularei măsuri de diminuare a pensiilor.
Acum, executivul poate creşte liniştit taxele şi impozitele, iar dacă vreţi să înjuraţi pe cineva, vă rugăm să scrieţi pe adresa: "Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Curtea Constituţională a României". Folosiţi aceeaşi adresă dacă sunteţi în căutarea unui vinovat pentru explozia cursului de schimb, prăbuşirea Bursei şi alte efecte perverse ale amânării ultimei tranşe din împrumutul de la FMI.
Sunt convins că politicienii adăpostiţi în Palatul Victoria n-aveau niciun chef să-şi ridice în cap milioane de pensionari enervaţi că pierd 15% din pensie. Băsescu a folosit însă celebra tehnică a "uşii-în-nas": a supralicitat, propunând şi tăierea salariilor şi a pensiilor, ca alternativă "de dreapta" la eliminarea cotei unice de impozitare.
Foarte probabil, el ştia că există un precedent în alte state ale Uniunii Europene, unde instanţele care supraveghează respectarea legii fundamentale au respins reducerea pensiilor (deşi este o prostie ca guvernul să nu poată interveni atunci când bugetul asigurărilor sociale intră în faliment!).
Curtea Constituţională a României a reacţionat, în mod previzibil, la fel. Dar Băsescu şi guvernul Boc au reuşit să treacă de această Curte reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.
Cel mai mare ajutor oferit de judecătorii Curţii Constituţionale guvernului Boc vine însă din decizia de a declara neconstituţională recalcularea pensiilor magistraţilor. Uitaţi-vă cum este acum situaţia: aceşti judecători şi-au protejat viitoarele venituri, dar au decretat că celelalte pensii speciale pot fi recalculate.
Militarii, diplomaţii, piloţii, funcţionarii parlamentari pot fi aruncaţi în aceeaşi oală cu ceilalţi pensionari români. Nu şi magistraţii, singurii îndreptăţiţi, potrivit Curţii Constituţionale, la pensii speciale.
Mai adăugăm la această decizie şi alte isprăvi ale breslei judecătorilor şi procurorilor - greva de anul trecut, scandalurile şi corupţia de la instanţa supremă, plus un Consiliu Superior care, în loc să fie un garant al integrităţii profesionale, acoperă aceste scandaluri - şi avem portretul-robot al vinovatului de care puterea avea atât de multă nevoie.
Rămâne de văzut cum va încerca guvernul Boc să întoarcă hotărârea Curţii Constituţio ale în favoarea sa. Decizia potrivit căreia pensiile speciale - mai puţin cele al magistraţilor - pot fi recalculate este un cartof fierbinte. Va avea executivul lui Băsescu curajul să aplice o măsură îndreptată împotriva intereselor generalilor şi coloneilor din SRI, SIE şi Ministerul de Interne, în condiţiile în care judecătorii şi procurorii îşi menţin drepturile?
Teoretic, este simplu să respectăm deficitul bugetar convenit cu FMI. Guvernul va scoate din textul celor două legi pentru care şi-a asumat răspunderea numai prevederile care au fost declarate neconstituţionale, după care se prezintă din nou în faţa parlamentului, pentru o nouă asumare. Iar printr-o simplă ordonanţă de urgenţă, executivul are posibilitatea să crească acele impozite cu care să acopere golul generat de plata integrală a pensiilor.
În acest fel, tranşa din împrumutul de la FMI care trebuia eliberată în iunie ar putea fi acordată la începutul lunii septembrie. Nu cred că trebuie să plângem de mila guvernului Boc, victimă a judecătorilor de la Curtea Constituţională.
Şi lui Băsescu, şi lui Boc le convine, din punct de vedere politic, că nu mai taie pensiile. Le convine că au pe cine să dea vina pentru majorările de taxe şi impozite. Le convine că magistraţii şi-au reafirmat statutul de castă privilegiată, atrăgând astfel blamul opiniei publice.
Judecătorii de la Curtea Constituţională au dat o lovitură economiei României, pe care au aruncat-o într-o stare de incertitudine. Dar cu siguranţă i-au dat un balon de oxigen bietului guvern Boc.