Mircea Marian: "Dintre toate combinaţiile care se negociază în aceste zile, cea mai puţin toxică pare a fi cea dintre PDL şi PNL".
Dintre toate combinaţiile care se negociază în aceste zile, cea mai puţin toxică mi se pare cea dintre PDL şi PNL. Bineînţeles, şi această variantă este departe de a fi perfectă. Vom spune adio luptei împotriva corupţiei. Monica Macovei va fi uitată la Skopjie, să-i sfătuiască pe politicienii din Macedonia cum să se ferească de şpăgi. Din discursurile şefului statului vor dispărea referirile la „băieţii deştepţi din energie“. Personaje de tipul lui Dinu Patriciu şi Relu Fenechiu vor rămâne, practic, la putere. După dezmăţul pe bani publici, pe care l-a patronat în ultimii doi ani, lui Călin Popescu-Tăriceanu va trebui să i se ofere un post demn de preşedintele PNL - cel mai probabil preşedinţia Camerei Deputaţilor. Iar mai devreme sau mai târziu, între oamenii lui Băsescu şi liberali vor reizbucni certurile.
Dar cred că o coaliţie PDL-PNL, eventual alături de UDMR, ar putea trece mai uşor peste criza economică. O guvernare de dreapta ar ţine sub control cheltuielile bugetare şi nu ar încărca sectorul privat cu taxe şi impozite suplimentare. Ar schimba actualul Cod al Muncii, mult prea rigid, legiferat de sindicaliştii din guvernarea Năstase. Liberalii şi democraţii ar putea demara atât de întârziatul proces de descentralizare. Spitalele, şcolile şi o bună parte din structurile poliţiei ar trebui transferate, până în 2010, către autorităţile locale. În sfârşit, cred că un guvern în care PNL şi PDL se vor supraveghea reciproc va gestiona mai corect fondurile europene şi licitaţiile pentru viitoarele lucrări de infrastructură.
Realitatea este însă că nici unui politician nu-i pasă de afilierea ideologică sau de compatibilitatea programelor de guvernare. PNL se va orienta, cel mai probabil, către partenerul care-i poate oferi cel mai mult - posturi în viitorul executiv, prefecţi şi directori de agenţii sau companii naţionale. În plus, liberalii vor cere garanţii că nu vor fi eliminaţi din structurile de putere, în eventualitatea în care nu deţin postul de premier. Cei din PNL nu vor uita ultimii ani, în care Băsescu i-a hărţuit şi chiar a încercat să le desfiinţeze partidul. Dacă şeful statului va dori să refacă Alianţa D.A., ar trebui să propună la conducerea guvernului un personaj care să beneficieze de încrederea liberalilor. O variantă complementară ar fi ca PDL să se înţeleagă cu cei din PNL să deţină alternativ postul de prim-ministru. Pentru democrat-liberali, important ar fi ca ei să ocupe acest post în 2009, când vor avea loc alegerile prezidenţiale. Odată ce Băsescu se va vedea reinstalat la Palatul Cotroceni, s-ar putea negocia cu el inclusiv modificarea Constituţiei şi trecerea la o republică parlamentară.
Acum, nu putem decât să aşteptăm să vedem ce iepure va scoate Băsescu din pălărie. Şeful statului are, practic, dreptul la două încercări pentru a-şi impune premierul favorit. Dacă nici una nu trece de parlament, preşedintele României fie îşi asumă riscul anticipatelor, fie acceptă varianta PSD-PNL, cu Tăriceanu premier, din nou.
CITIŢI ŞI: PNG vrea anularea alegerilor în sectorul 5
EDITORIALUL EVZ: Un dezastru acceptabil: guvern PNL-PDL
„Dacă aici se fură aşa, vă daţi seama ce e în ţară?“
Răsturnarea ierarhiei schimbă toate calculele
AUDIENŢE: Alegerile, la concurenţă cu “O floare şi doi grădinari”
Ministrul muncii n-a intrat în parlament
PNL joacă cu UDMR cartea negocierilor pentru guvernare
24.000 de voturi în străinătate
Geoană - Videanu: întâlnire accidentală la prânz
UDMR cere renumărarea voturilor
PSD ia procentele, PDL-mandatele
Sondajele, neadaptate pentru votul uninominal
Vedetele nu au confirmat la vot