Trebuie să recunosc, Victor Ponta mă surprinde cu abilităţile sale. În 22 de ani de presă, nu am întâlnit pe nimeni, pe nimeni, insist, care să mintă cu atâta seninătate şi cu o frecvenţă complet năucitoare.
Studiu de caz: declaraţia de presă dată de premierul român în faţa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, social-democrat german. În declaraţia dată în faţa acestui important personaj european şi a presei de la Bruxelles, Ponta a recitat, zâmbind, trei minciuni evidente, uşor de demontat. Citatele din Ponta sunt luate de pe site-ul guvernului.
Prima minciună: "Curtea Constituţională a hotărât că pe 29 iulie va avea loc un referendum, iar românii vor vota pentru sau împotriva demiterii preşedintelui". Decizia de organizare a referendumului, inclusiv data acestuia, au fost stabilite prin hotărâre a Parlamentului României. Nu vorbesc aici despre cei care au luat hotărârea politică - Voiculescu, Antonescu şi, ultimul pe listă, Ponta - ci despre modalitatea legală prin care s-a ajuns la referendum. Iniţial am crezut că este o scăpare a premierului, dar, citind întreaga declaraţie, este clar că intenţia sa a fost să paseze către Curte cât mai mult din responsabilitatea tentativei de demitere a lui Băsescu şi să-i transmită acest mesaj lui Schulz.
A doua minciună: "Guvernul nu poate acţiona şi nu va acţiona împotriva preşedintelui". Aici, am avea nenumărate contraexemple, dar mă opresc la doar două. Primul, modul în care, ignorând o decizie a CCR, Ponta s-a dus la summitul Consiliului European, folosind nişte şmecherii tehnice, inclusiv presupusa antedatare a unor documente, aranjate de ministerui de Externe. Al doilea contra-exemplu: emiterea unei suite întregi de ordonanţe care au avut drept unic scop acapararea Administraţiei Prezidenţiale de către USL şi scoaterea lui Băsescu din Palatul Cotroceni. Ordonanţe emise de guvern, ca să fie clar.
A treia minciună, cea mai gogonată şi cu consecinţele cele mai serioase: "Guvernul nu poate schimba legea, doar Parlamentul o poate face" - cu referire la legea referendumului. "Ordonanţe de urgenţă, explic pentru oamenii de bună credinţă, nu pentru doamna Macovei, nu pot să dau în vacanţa parlamentară", a susţinut primul-ministru, la RTV. Iată ce spune Constituţia României, la articolul 115, aliniatul 5: "Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în cinci zile de la depunere (...)". A doua frază arată clar că se pot emite OUG în vacanţa parlamentară, ceea ce s-a şi întâmplat, rar, dar s-a întâmplat!
Declaraţia lui Ponta de la Bruxelles, în faţa lui Schulz, ne permite să vedem ce se află în spatele acestei avalanşe de minciuni: va pasa tot către CCR decizia invalidării referendumului. USL nu vrea să modifice legea referendumului, nici în Parlament, nici prin OUG, şi apoi să lase CCR să decidă! "Este o informaţie importantă pentru toată presa internaţională, rezultatele referendumului trebuie să fie confirmate de Curtea Constituţională", a spus premierul român, după întâlnirea cu Schulz. Practic, adevăratul referendum va avea loc pe 30 iulie, la Curtea Constituţională, unde nouă judecători vor decide soarta preşedintelui României.
Oricât am fi de turtiţi de standardele jalnice ale politicienilor dâmboviţeni, parcă în cazul Ponta s-a depăşit o anume măsură…