EDITORIALUL EVZ: Transnistria, Georgia de lângă noi

Florian Bichir: "De ce este important războiul din Georgia? Unii îl ignoră cu desăvârşire, dând dovadă de obtuzitate geopolitică, socotind că acest subiect este doar o mană cerească pentru presa amorţită de subiectele terne ale verii."

Războiul din Caucaz este crucial pentru Bucureşti, dar şi pentru celelalte capitale europene pentru a înţelege care este noua strategie a Kremlinului. Cum va reacţiona colosul de la est, cum va folosi cartea zonelor separatiste. Se ştie că Rusia are „o slăbiciune“ pentru înfiinţarea de zone separatiste. Aşa au apărut pe noua hartă a lumii „state“ precum Osetia, Abhazia, Inguşetia, Daghestan, Nagorno-Karabach, Transnistria etc.

Transnistria se află la o aruncătură de băţ de noi, iar scenariile se pot repeta, mai ales dacă ruşii găsesc vreun inconştient la Bucureşti sau Chişinău care doreşte să intre în istorie cu orice preţ.

Nu degeaba Traian Băsescu a convocat CSAT, dar a dat asigurări că scenariul nu e identic: „Puteţi să fiţi convinşi că şi la Bucureşti a sunat clopoţelul conflictului îngheţat din Transnistria odată cu evenimentele din Georgia. Şi analizele care s-au făcut au vizat în mod egal evenimentele din Georgia şi un posibil scenariu legat de Transnistria şi atitudinea României într-un astfel de scenariu, care în mod categoric va fi diferită dacă în Transnistria s-ar întâmpla ceva, dar noi avem toate analizele că nu se va întâmpla în Transnistria ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud şi Abhazia“, a susţinut Traian Băsescu.

Modelul Kosovo a radicalizat poziţia Rusiei în ceea ce priveşte dreptul colectiv al minorităţilor. Kremlinul s-a opus cu îndârjire recunoaşterii Kosovo, iar când aceasta a avut loc, a ripostat cerând pentru toate statele-enclave pe care le-a creat şi sprijinit aceleaşi drepturi. Asta pentru că, în ciuda unor aşa-zişi specialişti de pe malurile Dâmboviţei, Moscova lucrează în politica externă la „mai multe capete“ - cum se spune în jargon - şi pe termen îndelungat.

La nivel mediatic, Georgia a câştigat războiul - fiind prezentată drept micuţul stat care-şi apără pământul în faţa agresiunii „lupului“ cel rău şi uternic. Până şi agenţiile de presă internaţionale, când pomenesc despre acest conflict, nu uită să specifice: „agresiunea rusă“. Cu toate acestea, pe termen lung, adevărata câştigătoare poate fi Rusia. Care nu se prea sinchiseşte de tratate internaţionale decât atunci când vrea şi ale cărei forţe sunt la nici 40 de kilometri de Tbilisi.

Aşa că tot ce se întâmplă în Georgia ne priveşte, fără doar şi poate!