EDITORIALUL EVZ: Tatuaje made in Italy

FLORIAN BICHIR: „Italia e bolnavă de rasism, dar ultima idee a ministrului italian de interne depăşeşte orice imaginaţie.“

Un comerciant ambulant din Torino a fost denunţat că vindea alimente expirate la tejghea.

„Românii cumpără alimente expirate de bunăvoie pentru a economisi. Şi apoi, se ştie, românii au stomacul tare“, a spus comerciantul. Prefectul oraşului Milano, Gian Valerio Lombardi, a declarat că după aprobarea noilor măsuri de securitate va avea posibilitatea să expulzeze 40 la sută din imigranţii români stabiliţi în această provincie.   O femeie din Introzzo, mică localitate din provincia Lecco, a refuzat să-i dea în gestiune magazinul unui român. „Îmi pare rău, dar nici nu vreau să mai aud. Mai bine intru în faliment“.

Mateo Salvini, deputat din partea Ligii Nordului, i-a comparat pe ţigani cu nişte şobolani, fără ca nimeni să reacţioneze. Iată doar câteva titluri din „Gazeta românească“ singurul săptămânal de limbă română din Italia. Evident nu aceasta este părerea tuturor italienilor despre români, pentru că există şi persoane raţionale care nu au mize politice sau sunt cuprinse de xenofobie. Un exemplu ar fi jurnalistul Giovanni Ruggeri, din Bergamo care este realmente îndrăgostit de România şi a publicat recent o carte tradusă în cinci limbi despre icoanele pe sticlă de la Sibiel, localitate de lângă Sibiu.

Italia e bolnavă de rasism, dar ultima idee a ministrului italian de interne Roberto Maroni depăşeşte orice imaginaţie. Inclusiv pe cea a lui Adrian Cioroianu care dorea deportări în deşertul din Egipt. Ministrul vrea nici mai mult nici mai puţin ca ocupanţii taberelor de „nomazi“, cum li se spune ţiganilor în Italia, să fie amprentaţi. Inclusiv copiii! Maroni a încercat să-şi explice gestul, dar s-a dovedit pueril: „Nu este vorba de întocmirea unui fişier etnic, ci de o garanţie suplimentară pentru protecţia drepturilor lor. Le luăm amprentele şi minorilor pentru a evita fenomene precum cerşetoria. Va fi retrasă custodia copiilor pentru părinţii care-i trimit să cerşească, în loc să-i trimită la şcoală. Va fi un adevărat recensământ, pentru a le garanta celor care au dreptul să rămână în ţară posibilitatea de a trăi în condiţii decente şi de a-i trimite înapoi pe cei care nu au dreptul de a rămâne în Italia“.

Evident, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate, iar un reprezentant al comunităţii evreieşti din Italia, Amoz Luzzarto, a estimat că iniţiativa de amprentare este încă un indiciu de „rasism latent în cultura italiană. Italia şi-a pierdut memoria“, a afirmat Luzzarto. Cu toate acestea, un sondaj de televiziune arăta că 80% din italienii intervievaţi sunt în favoarea iniţiativei lui Maroni. Indiferent de scuze, Italia nu şi-a pierdut memoria. Şi-a pierdut umanitatea!