EDITORIALUL EVZ: Tăriceanu alungă capra râioasă

Ioana Lupea: "Cristian Adomniţei este primul demnitar dat afară din guvernul Tăriceanu, de la excluderea miniştrilor PDL."

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu i-a lăsat nici măcar soluţia onorabilă a demisiei de care au beneficiat Tudor Chiuariu, cercetat penal pentru că şi-a pus semnătura pe o lege cu dedicaţie, sau Decebal Traian Remeş, filmat cu şpaga în mezeluri. Ce l-a împins pe Tăriceanu la o măsură aşa drastică? Votul din parlament în favoarea majorării salariilor profesorilor cu 50%, aşa cum susţine comunicatul guvernului, sau deplasarea cu elicopterul MAI la nuntă? Primul gest n-a fost un argument suficient pentru demitere din moment ce, iniţial, premierul l-a tratat cu indulgenţă, părând chiar că-l protejează pe ministrul inconsecvent. Plimbarea cu elicopterul l-a transformat în capra râioasă a liberalilor şi l-a făcut dispensabil.

Cristian Adomniţei a fost sacrificat ca probă a seriozităţii guvernului în chestiunea măririi salariilor profesorilor. Este capul cerut de opinia publică şi oferit cu uşurinţă de Tăriceanu înaintea alegerilor generale. El plăteşte pentru a salva imaginea cabinetului Tăriceanu acuzat de ipocrizie. Şi pentru a întări versiunea oficială a liberalilor că doar votul din parlament în favoarea majorării salariilor profesorilor este iresponsabil şi populist, nu şi pomenile electorale ale guvernului. Jertfirea lui Adomniţei acoperă şi celelalte inexplicabile defecţiuni liberale din ziua votului: absenţa ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, de la dezbateri, subita retragere a lui Bogdan Olteanu de la conducerea şedinţei, votul „pentru“ al unui alt ministru liberal, Eugen Nicolăescu, primit cu aplauze de plen. Despre acestea nu se mai vorbeşte.

Cristian Adomniţei, tânăra speranţă a liberalilor, pleacă de la Ministerul Educaţiei după un mandat lipsit de glorie. Marile eşecuri ale ministrului nu se leagă nici de numărul de stele de pe steagul UE, nici de pierderea Primăriei Iaşiului, nici de călătoria de nuntă cu elicopterul şi nici măcar de votul din parlament. Adomniţei n-a finalizat pachetul de legi pentru educaţia naţională şi s-a dovedit incapabil să gestioneze corupţia generalizată de la examenele din învăţământul preuniversitar. A fost un şef al educaţiei la fel de slab ca predecesorul său democrat Mihail Hărdău. Cariera lui politică, ca şi a colegului Tudor Chiuariu, se încheie înainte de a începe. Fostul ministru al justiţiei mai are însă o şansă de recuperare pentru că a făcut imense servicii partidului în justiţie, chiar cu preţul independenţei sistemului.

Demiterea lui Adomniţei spulberă şi un mit politic: Relu Fenechiu. După obraznicul antiministru Tudor Chiuariu, neînsemnatul Cristian Adomniţei este alungat din guvern în ruşine. Cei doi tineri capabili, cum îi descria naşul lor politic, au făcut ţăndări legenda grupului de la Iaşi. Penibilul care i-a însoţit ca o umbră în scurta lor carieră guvernamentală l-a lăsat pe Relu Fenechiu fără aură.