Bacalaureatul este unul dintre subiectele în care n-ai cum s-o dai la întors. Ori vrei reformă, ori restauraţie, politicienii trebuie să-şi dea arama pe faţă.
Bacul de anul acesta este un examen cu rezultat ştiut dinainte: 50% dintre absolvenţi nu au cunoştinţele necesare pentru a-l trece. Toate simulările arată acest lucru, toate evaluările făcute în şcoli, s-a văzut şi la Bacul "olimpicilor", unde toţi sportivii au picat. Din 200.000 de elevi de-a XII-a, 100.000 n-au învăţat nimic timp de patru ani. Nu se ridică la nivelul unui 5, măcar, într-un examen care necesită parcurgerea materiei pe patru ani! E imposibil pentru ei să înveţe atât. 100.000 de liceeni din România termină în fiecare an clasa a XII-a fără să ştie să scrie cursiv, fără să aibă cunoştinţe minime de geometrie sau algebră şi fără să ştie o boabă dintr-o limbă străină. Sunt cei care au intrat la liceu având nota 3 sau 4 la admiterea de-a VIII-a. Sunt cei care nu fac faţă materiilor din clasele de liceu şi acest lucru nu e o tragedie. În Europa e peste tot la fel.
La noi toată lumea face 12 clase, dar şi asta e o diversiune. Ecaterina Andronescu a eliminat acum 10 ani profesionala şi şcolile de meserii ca să nu mai existe discriminare între elevi. Aşa a motivat, că a vrut să fie "politically correct", să nu-şi piardă copiii respectul de sine. Decizia a coincis cu expansiunea universităţilor private, alimentate brusc cu un contigent dublu de clienţi, dar nu mai contează. E o iluzie optică, avem 100.000 de falşi "liceeni", convertiţi din cei care urmau înainte profesionala. Toată lumea face această confuzie, or grupurile şcolare nu sunt licee, sunt o struţocămilă: nici carte nu se face, nici meserie nu se învaţă. Sunt efectiv o reminiscenţă a propagandei comuniste.
Dacă e ceva ce nu se reproşează PDL e reforma din Educaţie. Funeriu a stopat drumul către diploma universitară a celor care plăteau 4.000-5.000 de euro, în medie, la o "privată" după care nu-i mai angaja nimeni. I-a trimis în "neverland" dar după patru ani tot acolo ajungeau. Fetele se făceau vânzătoare, iar băieţii distribuitori de bere şi biscuiţi. Nici la stat nu mai este loc, după ce au aspirat 500.000 de absolvenţi de la "fabricile de diplome". S-a terminat. Faza a doua: redeschiderea şcolilor profesionale, cu parteneriate public-privat, investiţii şi curicullă nouă. Apoi se schimba programa în primii ani de ciclu şcolar şi apoi pentru toţi anii. Şi se termina totul, devenea şi învăţământul românesc competitiv pe piaţa mondială a muncii.
Planul s-a schimbat. Uităm tot. Liviu Pop schimbă în pragul Bac-ului inspectorii şcolari, politizând examenul. A devenit vital în campania electorală ca 100.000 de tineri şi familiile lor să fie fericiţi şi să nu înjure Guvernul. Apoi, trebuie alimentate fondurile sindicale, să mobilizeze lumea să vină la vot. Apoi, eliminarea scandaloasă a limitei de pensionare la 65 de ani în mediul universitar, pentru a servi clientela. Suntem în cea mai brutală restauraţie în învăţământ din ultimul deceniu. E un indicator bun al unei bune guvernări: cine face reformă structurală cu bătaie lungă şi cine vrea o masă amorfă, imbecilizată şi debusolată. O populaţie uniformizată, în care diploma, valoarea, ceea ce ştii cu adevărat să faci nu mai contează deloc. O cunoştinţă are o asociaţie agricolă prosperă, iar fiu-su a picat anul trecut Bacul. I-a dat bani să-şi ia o maşină second şi l-a trimis la mare, drept consolare. "Ca să se urce pe tractor n-are nevoie de Bac", a spus tatăl, care ştie că fiul său va prelua ferma şi va continua tradiţia. "Bine că mi s-au deschis ochii. Câţi bani aş fi irosit dacă îl trimiteam şi la facultate...", mi-a spus. Acum gândiţi-vă: câţi fraieri se vor lăsa prostiţi de-acum înainte!