Degeaba a pierdut Mircea Geoană alegerile: Vîntu nu a plecat de la putere nici în anul 2010. Ne-o spune, aparent plin de obidă, preşedintele Traian Băsescu, care se plânge că una din cele mai profitabile companii de stat, Hidroelectrica, este condusă de un personaj instalat acolo la recomandarea lui Vîntu.
Ce este ciudat în toată această indignare prezidenţială este că, după ce Băsescu s-a plâns de "băiatul ăsta (...) susţinut de Vîntu", guvernul Boc nu a avut nicio reacţie. "Deocamdată nu avem în plan", a spus ministrul economiei, Ion Ariton, întrebat dacă intenţionează să-l schimbe pe directorul de la Hidro.
Băsescu, care are un talent extraordinar în a-şi demoniza adversarii, lasă impresia că marea problemă este că directorul de la Hidro vine din lumea lui Vîntu, întruchiparea răului absolut. În realitate, răul vine din faptul că PDL, prin Adriean Videanu, a continuat să jecmănească Hidroelectrica prin aceleaşi metode ca şi Dan Ioan Popescu, pe vremea guvernării PSD, ca şi Codruţ Sereş, în perioada în care PC participa la guvernare alături de Alianţa D.A., sau ca şi Varujan Vosganian, atunci când acest om al lui Vîntu, camuflat în liberal, ocupa Ministerul Finanţelor şi Economiei. Mecanismul a fost descris recent într-un memorandum al Băncii Mondiale, care avertiza că "eficienţa financiară a Hidrolectrica s-a deteriorat în 2009". Cum se procedează?
Din 2004, de când, chipurile, s-a liberalizat piaţa energiei, curentul ieftin produs de hidrocentrale este cumpărat prin negociere directă, la preţuri de nimic, de către firme de apartament care au în spate conexiuni politice. Aceste firme câştigă sume enorme revânzând energia - în cele mai multe cazuri tot către companii de stat.
În loc să tranzacţioneze energia hidro prin OPCOM - un fel de bursă a tranzacţiilor cu curent - Adriean Videanu şi directorul de la Hidroelectrica, Mihai David, au prelungit contractele cu samsarii. Potrivit lui David, una din firme, deja celebra Energy Holding, cumpără curent cu 120/MWh. Pentru comparaţie, pe OPCOM, Nuclearelectrica - tot un producător de energie ieftină - vinde cu aproximativ 150 de lei/MWh. Dar aceasta nu este singura metodă prin care Hidroelectrica susţine clientela de partid.
Hidroelectrica, pentru a sprijini producătorii falimentari de energie termo, cumpără curent scump - la preţuri cuprinse între 179 şi 230 de lei/MWh - de la electrocentrale precum cele de la Paroşeni sau Deva. Pe scurt: cel mai important producător de energie ieftină este drenat de resurse pe de o parte fiind obligat să vândă ieftin către cei pe care Băsescu i-a numit "băieţii deştepţi" şi, pe de altă parte, cumpărând scump de la companii de stat controlate politic. Reţeta a început sub guvernarea PSD şi a fost utilizată şi de PC, şi de PNL, şi de PDL.
Cât despre Băsescu, acesta nu pare a fi deranjat că iubiţii săi pedelişti fură la fel ca şi pesediştii sau liberalii. El avea o răfuială cu directorul David, întrucât acesta nu a apărat contractul dintre Hidro şi Alro. Aparent, doar aparent, Băsescu are dreptate: decât să dai energia ieftină unor firme de apartament, care apoi o revând, mai bine o dirijezi direct către consumatorul final, în acest caz un important actor economic.
Problema este: de ce trebuie să decidă un politician, fie el şi Băsescu, cine are acces la marfa produsă de Hidroelectrica? Într-o economie de piaţă, corect era ca toţi jucătorii să aibă acces egal la resursele hidro, prin intermediul unui mecanism transparent, aşa cum este Bursa. Nu poţi să nu observi dublul standard al preşedintelui: nemilos pe vremea când "băieţii deştepţi" sifonau de la guvernul liberal şi discret de când colegul său de partid, Adriean Videanu, i-a înfiat şi i-a rebotezat "băieţi harnici".
Este o problemă că Vîntu a pus mâna pe Hidroelectrica? Da. Pentru că protipendada aflată acum la putere poate fura şi fără ajutorul intermediarilor mogulului. Pentru a trăi bine trebuie să muncim bine, ne recomandă Băsescu. Pentru liderii PDL, expresia "să muncim bine" se înlocuieşte cu...