EDITORIALUL EVZ: Sezonul primarilor corupţi

Călin Hera: „Hoţia nu are culoare politică. Hoţia nu are legătură cu performanţa politică. Hoţia are legătură cu politica”.

Iată trei enunţuri în care apar, nu întâmplător, cuvintele „hoţie” şi „politică”. Primarul de succes din Baia Mare, Cristian Anghel (PNL), a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, cu executare, pentru acte de corupţie.

Ştirea a ajuns să fie trecută la fapt divers. Doar toată lumea ştie că „primarii fură”, nu-i aşa? Doar toată lumea spune: „Nu contează dacă fură, câtă vreme mai face câte ceva şi pentru oameni!”. Iniţial, vestea de la Cluj i-a lăsat fără replică pe liberali. Spre după-amiază, vicepreşedintele pe comunicare, Mihai Voicu, a declarat că aşteaptă demisia lui Anghel din funcţie şi din partid.

Până în acest punct nu se poate vorbi despre o similitudine între cazurile Gutău, Solomon şi cazul Anghel. Azi, declaraţia lui Voicu nu înseamnă sprijin pentru primarul condamnat, ci doar invitaţia spre un gest de onoare. De mâine, lucrurile se pot schimba. Partidul Naţional Liberal s-a lăudat mereu cu garnitura de primari ai marilor oraşe. La loc de cinste s-a aflat, de mai bine de 15 ani, primarul din Baia Mare, care a câştigat alegerile fluierând, începând cu anul 1993. Adversarii politici l-au considerat mereu o nucă tare.

Oraşul din nordul ţării a fost mereu un fief liberal, graţie lui Anghel. Aşa cum se întâmplă de obicei, succesul electoral şi implicarea într-o sumedenie de proiecte, participarea la conferinţe şi seminarii au făcut ca beneficiarul să se bucure de toate onorurile, chiar dacă, de exemplu, împricinatul apărea pe o listă a Coaliţiei pentru un Parlament Curat.

Recent, Cristian Anghel a fost luat de Crin Antonescu în minunata lui echipă, cu care PNL speră să obţină 30% la alegerile generale viitoare. Acum, Anghel, membru în Biroul Politic Central al PNL, alături de Andrei Marga sau Andrei Chiliman, este primul pion crinantonescian care cade cu zgomot.

Amatorii de scenarii spun că, odată cu această întâmplare, liberalilor le va fi ceva mai greu să aducă în discuţie tema anticorupţiei. Că anume a fost rezolvat acum dosarul „Cristian Anghel”, când arestările lui Solomon, de la Craiova, şi Gutău, de la Râmnicu-Vâlcea, au aruncat o lumină urâtă asupra PDL.

Dincolo de explicaţiile ştiinţifico-fantastice (dar şi dincolo de naivităţile gen „justiţia îşi vede de treabă, implacabil, independent”), un lucru rămâne cert: am intrat în sezonul primarilor cu dosar penal. În afară de cazurile deja celebre ale lui Mircia Gutău (condamnare atacată cu contes taţie în anulare) şi Antonie Solomon (arestare preventivă), există numeroşi alţi primari mai mari sau mai mici care, cum se spune, dau cu subsemnatul.

Un alt lider liberal, recent cooptat în echipa lui Antonescu, Mircia Muntean, primarul Devei, tocmai a fost audiat, „din greşeală”, la DNA. Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu, încearcă din răsputeri să tragă de timp. Marea lui strategie de apărare în dosarul în care e acuzat de corupţie sunt excepţiile de neconstituţionalitate găsite de avocatul Mateuţ (cinci la ultima înfăţişare). Primarul PSD din Iaşi, Gheorghe Nechita, e agăţat în dosarul „Politehnica”, iar primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD), i se aduce aminte frecvent de dosarul „Selecta”. Ş.a.m.d.

Da, ştiam că administraţia locală şi cea centrală sunt ineficiente. Ştiam că mulţi numiţi sau aleşi caută să-şi facă plinul, cât mai temeinic. A ajunge într-o funcţie publică, ştiam, este o cale sigură spre îmbogăţire. Până la urmă, ştiam de la fostul primar din Jucu mecanismele prin care se ia şpagă, în primării, şi regretul respectivului, care are de stat cinci ani la puşcărie, că n-a luat „mai mult”.

Hoţul neprins e negustor cinstit. Sau are un avocat bun, deci poate să mai candideze o dată.

Comentaţi şi pe www.calinhera.blogspot.com