EDITORIALUL EVZ: Şansele lui Băsescu la al doilea mandat

Ioana Lupea: "Poate că Traian Băsescu s-a resemnat cu gândul că va pierde voturile nucleului dur şi şi-a găsit deja o ieşire de urgenţă: PSD".

Epitaful mandatului prezidenţial ar putea fi chiar Parteneriatul pentru România. Poza de familie PDL-PSD, încadrată la dreapta de Viorel Hrebenciuc şi la stânga de Gheorghe Flutur, îi va bântui ca un coşmar pe alegătorii seduşi de discursul etic al lui Traian Băsescu. Problema şefului statului nu este compromisul pe care l-a binecuvântat, necesar în politică, ci intoleranţa cultivată în sufletele şi minţile simpatizanţilor lui. Pentru cei care au crezut în Traian Băsescu, PSD a rămas răul absolut, deşi, într-o democraţie aşezată, o guvernare între doi foşti inamici de semne ideologice diferite ar fi perfect normală.

Regula reacţiilor anticipate spune că politicienii care doresc să fie realeşi sunt condiţionaţi în deciziile lor de anticiparea modului în care electoratul va reacţiona faţă de acestea. Este imposibil ca Traian Băsescu să nu fi fost conştient că o coaliţie de guvernare între PDL şi partidul identificat cu corupţia şi comunismul va fi blamată pentru că violează un cod etic pe care l-a impus el însuşi. Dacă a anticipat această reacţie, înseamnă că şi-a asumat un posibil eşec la alegeri şi că astfel poate fi interpretată şi recomandarea făcută PDL-iştilor să-şi caute un candidat pentru prezidenţiale. Sau poate că Traian Băsescu s-a resemnat cu gândul că va pierde voturile nucleului dur şi şi-a găsit deja o ieşire de urgenţă: PSD.

Dezamăgiţii de Traian Băsescu pot fi înlocuiţi în ecuaţia alegerilor prezidenţiale de alegători PSD mobilizaţi la urne de baroni locali ca Miron Mitrea, Marian Oprişan, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Radu Mazăre - care au ocupat la propriu în ultimele zile sediul din Kiseleff - toleraţi la negocierile pentru programul de guvernare şi pentru formarea cabinetului. Infernala maşinărie electorală a PSD poate funcţiona şi în beneficiul actualului şef al statului. Cu atât mai mult cu cât, aşa cum arăta un sondaj CURS publicat recent de „Jurnalul Naţional“, mai bine de 60% dintre votanţ ii PSD sunt favorabili colaborării cu partidul lui Băsescu, deci mai uşor de convins.

Prezenţa la guvernare a PSD în vreme de criză este o garanţie pentru şeful statului că nu va avea un an electoral cu sindicatele în stradă. Nemulţumirea socială i-ar crea mari dificultăţi de imagine, măcar din perspectiva salutului electoral din 2004 - „Să trăiţi bine!“. Este bine-cunoscută capacitatea PSD de a-şi asigura guvernări liniştite, fără greve şi fără proteste de masă. Secretul nu se află doar în politicile protecţioniste, ci şi în forţa de negociere a unor lideri ai partidului, foşti sindicalişti de frunte, ca Miron Mitrea.

Reforma internă în PSD l-ar putea cruţa pe şeful statului de acuzele că s-a aliat cu „răul“ doar pentru ca PDL să-şi anexeze resursele ţării. PSD va da examenul schimbării chiar în săptămânile următoare, când parlamentarii partidului vor fi chemaţi să aprobe un vot pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase. Dacă PSD va reuşi să inventeze noi lideri, să propună în guvern oameni competenţi şi curaţi şi să se delimiteze de colegii suspectaţi de corupţie, alegerea lui Băsescu va putea fi mai uşor justificată.

Mai are şanse Traian Băsescu la un al doilea mandat după ce i-a dezamăgit pe cei mai fermi dintre susţinătorii lui, care aşteptau crearea unei societăţi mai bune prin excluderea răului? Depinde de PSD.