EDITORIALUL EVZ: Să te ia naiba, cotă unică! Oare?

Dacă va ajunge la putere, PSD va introduce o cotă progresivă de impozitare. Această propunere este aruncată în bătălia electorală însoţită de nişte argumente care nu sunt decât nişte minciuni crâncene.

Prima manipulare aruncată de liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta, este că o cotă unică de impozitare este un apanaj al partidelor de dreapta şi că o stângă responsabilă şi grijulie cu cei sărmani trebuie să introducă un impozit progresiv.

Bulgaria a trecut la cota unică în 2007, când la putere se afla Partidul Socialist. În Slovacia, unde cota unică există din 2004, premierul social-democrat Robert Fico a stat la putere între 2006 şi iulie 2010.

A doua dezinformare este că acest sistem de impozitare (e drept, tânăr - există doar de 15 ani pe scena economiei mondiale) este o excentricitate pe care numai câteva ţări exotice l-au adoptat. Fals, în zona Europei de Est, majoritatea ţărilor au cotă unică: România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, cele trei ţări baltice, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia şi Albania. Poate că există un motiv pentru care toate aceste economii emergente au adoptat cota unică şi nici una dintre ele nu a renunţat încă la aceasta. În plus, Ungaria va introduce, cel mai probabil, acest sistem de impozitare. În Polonia şi Grecia, ţări cu cotă progresivă, au existat dezbateri aprinse pe această temă, iar mai multe state din componenţa SUA aplică "flat tax" cu succes.

A treia categorie de argumente strâmbe în favoarea cotei progresive se plasează în jurul teoriei "impozitarea diferenţiată aduce mai mulţi bani la buget". În 2004, când România aplica un impozit progresiv (vă mai amintiţi, oare, cum era?), colecta la buget din salarii mai puţin raportat la procent din PIB decât în oricare din anii următori, în care a existat cota unică.

Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar", spunea, zilele trecute, Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

Informaţiile de mai sus nu sunt o pledoarie sârguincioasă în favoarea cotei unice, ci o demonstraţie că o economie lovită de criză, dar care are nevoie urgent de rate mari de creştere pentru a recupera decalajele din UE, nu trebuie să-şi schimbe sistemul de impozitare. Şi asta trebuie înţeles şi de cei care nu vor mai vota sub niciun chip actuala putere.

Singura consecinţă pe care eu o văd pe termen scurt în cazul în care vom trece la impozitarea progresivă este că şi mai mulţi investitori vor pleca din ţară. Şi atunci, unii dintre cei care acum sunt seduşi de cântecul de sirenă al unui impozit mai mic pe salariile mici şi mijlocii se vor trezi evident că nu vor mai plăti actualul impozit pe salariu. Pentru că nu vor mai avea salariu. Cu actuala cotă unică, mulţi dintre cei care au investit în România stau în cumpănă dacă să-şi continue afacerile aici. Cu cota progresivă nu vor mai sta în cumpănă, decizia va fi fost deja luată. Iar în criză este esenţial să nu pierdem nimic din ceea ce avem sigur. Trebuie să ţinem cu dinţii de fiecare loc de muncă din mediul privat şi orice zi în care aceasta se întâmplă este o zi salvată. Sigur, e bine să ieşim din criză, dar e la fel de bine să nu cădem într-o criză şi mai mare. Iar un partid de stânga, care prin definiţie ar trebui să fie mai grijuliu cu locul de muncă al omului, cam asta "promite" cu această dorinţă de a schimba sistemul de impozitare.

Sigur, putem lua în calcul că în cazul posibil în care PSD va ajunge la putere, într-un fel sau altul, în următorii ani, se va răzgândi. Poate că domnul Ponta va fi descurajat de domnul Tănăsescu de la FMI, om apropiat de PSD, sau de domnul Isărescu, om apropiat de toţi, sau, de ce nu, de domnul Năstase, om apropiat chiar de domnul Ponta. Poate. Până una-alta, avem un PSD care vrea să vadă dacă mai este benzină în rezervor aprinzând un chibrit. Să nu care cumva, mai mult decât până acum, să ne ia naiba pe toţi!

Citiţi şi:

  • EDITORIALUL EVZ: Cum îi va jumuli Ponta pe "îmbuibaţii" cu 1.000 de euro/lună
  • Eugen Rădulescu, BNR: "Nu scăderea cotei unice este necesară, ci reducerea contribuţiilor sociale"
  • Scenariile PDL cu cota unică: 12% anul viitor şi 10% în 2012