PDL n-are nevoie de Macovei, Preda şi Voinescu.
Unde să se ducă alegătorul preocupat de lupta cu corupţia (o specie pe cale de dispariţie)? La PSD, unde Ponta şi Vanghelie tocmai au promis că se vor răzbuna pe judecătorii şi procurorii care l-au arestat pe Constantin Nicolescu? La PNL, ca să-l sprijine pe Dan "Felix" Voiculescu să ajungă preşedintele Senatului sau poate chiar premier? Bietul cetăţean va vota tot "răul cel mai mic", reprezentat de PDL-ul lui Traian Băsescu - este calculul cinic care le-a permis liderilor PDL să se debaraseze de criteriile de integritate pe care Macovei dorea să le introducă în statutul partidului.
Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a arătat că basmul luptei cu corupţia s-a cam terminat. Dacă Macovei vrea să plece şi să-şi facă partid, Blaga, Berceanu şi Videanu vor plăti petrecerea de adio. Oamenii au o strategie de a-i compromite pe "reformişti". Criteriile de integritate încalcă prezumţia de nevinovăţie, spun ei. Poate. Dar în Constituţia României, în articolul 109, această prezumţie nu funcţionează pentru demnitari. Preşedintele României îi poate suspenda pe miniştrii împotriva cărora a început urmărirea penală. Băsescu s-a folosit de prevedere şi a schimbat inclusiv demnitari care, ulterior, au beneficiat de decizii de neîncepere a urmăririi penale - vezi cazul ministrului apărării Teodor Atanasiu. Şi tot în articolul 109 scrie că trimiterea în judecată a unui membru al guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Fără niciun fel alte filtre. Dacă în Legea fundamentală există astfel de prevederi, de ce n-ar fi aplicate şi membrilor unui partid? Al doilea front de atac este: Macovei nu vine să discute cu "baza partidului". Se sugerează că e o leneşă şi o înfumurată. Dintre toţi cei care au atacat acest subiect, cel mai interesant mi s-a părut a fi Radu Berceanu, pe care, dacă-l ascultai, credeai că o fi vreun veteran care şi-a lăsat un picior la Stalingrad. Or, pe Berceanu l-a plimbat partidul prin trei ministere cu care nu avea nicio legătură. A lăsat în urmă numai lucruri făcute pe un sfert sau pe jumătate (vezi absorbţia dezastruoasă a fondurilor europene pentru transport). Şi-a gestionat însă foarte bine averea personală. O fi acumulat şi cicatrice, ştiut fiind că drumul de la uşa restaurantului până la maşina 4x4 poate fi plin de capcane periculoase.
Dar problema fundamentală este: de ce trebuie ca Macovei, Preda sau Voinescu să bată organizaţie cu organizaţie pentru a-i convinge pe membrii PDL că este nevoie de introducerea în statut a unor criterii de integritate? Ce nu este clar? Că partidul s-a compromis prin sprijinul pe care l-a acordat unora ca Solomon sau Păsat şi fie scapă de ei, fie va fi perceput ca fiind la fel de corupt ca şi PSD? Calculul cinic al liderilor PDL, care-şi închipuie că alegătorii preocupaţi de integritate nu vor avea de unde să aleagă, s-ar putea să fie greşit. Oamenii pot decide să nu se mai prezinte la alegeri, au varianta unui vot de protest - vezi numărul mare de bucureşteni (inclusiv subsemnatul) care au votat cu Tokes în 2007 - sau ar putea să se mobilizeze pentru a forma un nou partid. Vasile Blaga poate că o fi un "bun organizator" (ce o însemna asta, nu ştiu) dar nu va reuşi performanţa lui Băsescu din 2009 şi nu va mobiliza alegătorii partidului. Şi atunci, de ce să nu-l recupereze cei din PDL pe Adrian Năstase şi să fie acesta preşedintele care să redea credibilitate partidului? "Năstase a fost un premier bun", a spus chiar Traian Băsescu. "Dacă nu era corupt", a adăugat preşedintele României. Dar azi, când Berceanu le sugerează celor din CNC al PDL că DNA face dosare politice (probabil la ordinul diktatorului Băsescu), liderii acestui partid ar putea să accepte că şi fostul premier PSD este o victimă a poliţiei politice. Şi cred că toţi cei din PDL care sâmbătă au votat împotriva criteriilor de integritate, în frunte cu Boc şi cu Blaga, ar face o echipă excelentă cu Năstase...