Europa arde și Klaus Iohannis se piaptănă, la asta m-am gândit când am auzit că șeful statului își începe conferința de presă cu urări de nou an școlar. Un subiect surpriză în ziua în care spațiul Schengen a decedat și 20.000 de refugiați musulmani sunt la 30 de kilometri de granița României.
Dacă se răzgândesc și o cotesc la dreapta când intră în Ungaria, din Serbia, miile de imigranți care vin în Europa prin regiunea maghiară Csongrad ajung în 24 de ore, pe jos, peste câmp, în Timișoara. De pe o zi pe alta, capitala Banatului ar putea să-și sporească populația cu aproape 10 la sută dacă refugiații sirieni de decid, totuși, să-și schimbe destinația.
Este o situație foarte periculoasă pentru România, mai ales dacă avem în vedere că deja au fost descoperiți teroriști printre refugiații care au ajuns în Germania. Spre norocul nostru, România nu este încă o țintă pentru miile de familii care au invadat Europa. Interesant este că momentan ne salvează tocmai imaginea proastă a României în exterior. „Ne salvează brandul de țară”, a spus sociologul Darie Cristea în emisiunea Evenimentul zilei de ieri, de la B1 TV. O concluzie foarte plină de tâlc.
Cu câteva ore înainte ca președintele Klaus Iohannis să ne spună că a început anul școlar, priveam reportajele de la televiziunile maghiare care au filmat la granița cu Serbia. Un imigrant intervievat de reporteri, foarte nervos, a fost întrebat de ce este atât de supărat. „Știți ce au vrut să ne facă? Ne-au spus că ne duc în România! Vă dați seama, cum să ne facă așa ceva!? Am protestat și am blocat autocarele!”, a spus foarte nervos refugiatul intervievat.
Așadar, momentan suntem în siguranță, dar nu pentru că am avea un stat competent și capabil să facă față crizelor, ci pentru simplul motiv că zecile de mii de musulmani aflați în pribegie în Ungaria își doresc să ajungă în Germania și au o părere proastă despre România.
Lucrurile evoluează însă într-o manieră neașteptată. Nimeni nu se aștepta săptămâna trecută să vină ziua în care asistăm la moartea clinică a spațiului Schengen. Merkel a chemat refugiații în Germania și, când mii de persoane au luat cu asalt primele orașe germane de după granița cu Austria, s-a speriat.
Probabil că este pentru prima oară, după ultima conflagrație mondială, când Germania și Austria își trimit militarii la frontiera comună. Situația este mult mai gravă decât pare și în tot acest context noi suntem salvați exact de înapoierea pe care o criticăm zi de zi: „În tot rău-i un bine”?
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!