EDITORIALUL EVZ: România în ghearele clanurilor: Mani Pulite şi mâini împuţite

Crimă organizată şi prostie. Când, cu o stupiditate greu de imaginat chiar şi sub o caschetă, şeful Poliţiei Giurgiu s-a grăbit, la nici o oră după ce murise baschetbalistul american, să declare că asasinul nu face parte din lumea interlopă, lucrurile au început să pută rău. Pristanda de la Dunăre şi-a pus singur mâna pe şapcă. A recunoscut exact ce voia să ascundă.

A urmat o serie de declaraţii prin care capii giurgiuveni s-au înfundat şi mai mult în rahat. Primarul Iliescu a respins categoric că în urbea sa ar fi clanuri mafiote: "Foarte uşor folosim denumirea asta pompoasă, «clan». Găşti? Ei, se mai formează, datorită stării acesteia în care trăim în România." Tocmai apăreau informaţiile despre clanurile care stăpânesc Giurgiul: "Butoane", "File", "Tamango". Poliţaiul şef a mai primit un bobârnac peste cozoroc când au fost publicate pozele cu presupusul asasin, de gât cu unul dintre fiii lui "Butoane". "Familia Butoane nu este un clan, e doar o familie ceva mai mare", a bâiguit omul în uniformă. Au apărut şi filmuleţele cu senatorul UNPR Măgureanu chefuind cu clanul. Între două propoziţii şchioape despre prezumţia de nevinovăţie, senatorului îi scapă porumbelul: "Nu stau să văd că e clan, pentru că vine la anul timpul să le cerem voturile." Aceasta este fraza cheie care caracterizează întregul scandal. Totuşi prostia elitei giurgiuvene nu dezvăluie vreo noutate. Crima de la Giurgiu nu aduce mari revelaţii. Ţara toată este împărţită între clanurile mafiote. Acestea lucrează mână în mână cu poliţia şi cu justiţia. Oamenilor legii le cresc în curţi viloaie, le răsar în garaje limuzine, sunt, iată, răsfăţaţi cu excursii exotice, ca în scandalul de la Curtea Supremă. Adică acolo de unde ar trebui să se dea ora exactă în Justiţie. În schimb, ei asigură imunitatea mafioţilor. În cazurile mici se fac că închid ochii. Ca la Deta, unde clanurile s-au bătut sub nasul poliţiei. În cazurile mai grave, cum e crima de la Giurgiu, organele mânjite vor face tot posibilul să obţină o condamnare cât mai mică, urmată apoi de bună purtare etc. Omul de la "Butoane" va ieşi în doi-trei ani.

Pe deasupra întregii lucrături, vine clasa politică şi trage plapuma protecţiei. Aici nu există culori politice. Colaborarea cu mafia este transpartinică. În schimbul acoperirii politice, clanurile lucrează în campaniile electorale pentru cei pe care îi controlează. Fac propagandă, cumpără voturi, terorizează lumea să nu voteze concurenţa, fac rost de bani de la oamenii de afaceri cu care sunt în cârdăşie. Şi care, la rândul lor, vor primi de la viitorii aleşi contracte grase cu statul. Din care va suge toată lumea. De aceea, nu trebuie să mire pe nimeni preţurile uriaşe: un drumeag comunal la noi costă cât o autostradă afară, iar o autostradă cât un program spaţial. Tocmai pentru că este multă lume care trebuie mulţumită. Escaladarea violenţei este una dintre consecinţele stăpânirii mafiote aproape generalizate. Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu auzi de o crimă sau de un atac armat. Armele de foc au ajuns la fel de banale ca praştiile. Utilizatorii se simt protejaţi. Reglările armate de conturi s-au înmulţit. Situaţia României aduce tot mai mult cu cea din Italia, de la sfârşitul anilor '80, când Mafia pusese stăpânire totală pe Cizmă. Ei au fost salvaţi de celebra operaţiune "Mani Pulite". Noi? DNA se agită de câţiva ani, încercând ceva asemănător. Rezultatul aduce mai curând cu zbaterea unui peşte pe faleza giurgiuveană. Toate acţiunile grele ale procurorilor s-au împotmolit în justiţie. Degeaba ai o mână de anchetatori curaţi, dacă dosarul lor ajunge pe mâna celor mânjiţi tocmai de cei pe care trebuie să-i condamne.

Un licăr de speranţă vine de la ancheta judecătoarelor de la Înalta Curte. O condamanare la cel mai înalt nivel în justiţie ar fi un precedent spectaculos. Problema este: cine să judece dosarele marilor judecători? Alţi colegi, mânjiţi şi ei? Ne-ar trebui nişte arbitri străini, ca la fotbal. Citiţi şi:

  • Avocatul agresorului din Giurgiu s-a autosuspendat din PSD
  • Contradicţii în familia Iliescu. Câte persoane l-au lovit pe baschetbalistul american
  • Frăţiile dintre politicieni şi mafiile locale se leagă pentru afaceri şi putere | VIDEO
  • Şeful Poliţiei din Giurgiu, imposibil de înlăturat