EDITORIALUL EVZ: PSD se pregăteşte de domnie

Ioana Lupea: "PSD şi-a păstrat intactă nu numai rezerva de cadre educată la şcoala tranziţiei, cu master în număratul ouălor, ci şi reflexele de partid-stat".

Urma bocancului lui Adrian Năstase de pe creierul nostru s-a şters. Sondajele ne avertizează că alegătorii i-au încuiat pe Mătuşa Tamara şi pe Michi Şpagă într-o debara a memoriei. Partidul succesor al PCR urcă pe panta încrederii populaţiei până la cota de guvernare. În vremuri de criză, dulcea promisiune a asistenţei universale pe viaţă cântăreşte mai greu decât amintirea comunismului totalitarist, baronii şi corupţia. PSD a rămas numai inamicul unui grup de nostalgici ai Pieţei Universităţii.

PSD nu s-a schimbat. Doar că de la talpa partidului s-a ridicat o nouă generaţie de baroni cu pretenţii la funcţii înalte. Noul Nicolae Mischie este Liviu Dragnea, noul Adrian Năstase este Radu Mazăre. Mirosul puterii a scos din dulapuri scheletele guvernării Năstase ca Ovidiu Muşetescu, părintele privatizărilor dubioase, şi Gabriel Oprea, samsar cu terenurile statului. Nu oamenii perfect onorabili folosiţi ca argument al reformei şi expuşi la televizor conduc partidul, tot Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea trag sforile.

PSD şi-a păstrat intactă nu numai rezerva de cadre educată la şcoala tranziţiei, cu master în număratul ouălor, ci şi reflexele de partid-stat. Cruciada PSD condusă de Nicolae Văcăroiu împotriva „decadentului“ Institut Cultural Român, ca şi lupta de clasă a şefului PSD Brăila cu directorul de teatru care a permis montarea unei piese „impudice“ dau măsura mentalităţilor din partid. Reprimarea cu pârghiile statului a libertăţii de exprimare şi impunerea cu forţa a culturii oficiale fac parte din instrumentarul partidului-stat, experimentat în administraţia Năstase pe mass-media.

Sub conducerea reformistului Mircea Geoană, parlamentarii social-democraţi au blocat în parlament proiectele de consolidare a statului de drept. PSD a scos nomenclatura PCR din legea CNSAS, a amputat legea Agenţiei Naţionale de Integritate, i-a apărat cu mandatele oferite de alegători pe demnitarii suspectaţi de corupţie, a boicotat adoptarea unei legi de profesionalizare a audiovizualului de stat. PSD a rătăcit drumul spre stânga europeană progresistă şi a ajuns de unde a plecat.

Cum a reuşit PSD, partid cotat cu 20% din preferinţele electoratului după suspendarea preşedintelui şi încă asociat cu corupţia, să aspire la guvernare? Suprimând orice tentativă de modernizare a partidului şi ajutat din exterior de liberali a căror şansă de a păstra puterea şi după alegerile din 2008 este PSD. Ion Iliescu şi Adrian Năstase au fost recuperaţi, iar partidul s-a solidarizat cu corupţii înăbuşind revoltele interne din faşă. De recâştigarea de către PSD a electoratului tradiţional, pierdut la referendumul din mai 2007, s-a ocupat PNL. Majorarea pensiilor şi alocaţiile preferenţiale de la bugetul de stat pentru administraţiile locale i-au readus lângă partidul-stat pe fiii rătăcitori, pensionarii, ţăranii şi locuitorii cartierelor mărginaşe din marile oraşe. Dar cel mai important cadou făcut de liberali PSD a fost televiziunea publică pe care Alexandru Sasu a pus-o deja în slujba intereselor partidului.

PSD se pregăteşte de domnie; adică de reeditarea guvernării Năstase.

Citiţi şi: Corupţia şi politica, totuna pentru români Lupta anticorupţie, privită cu neîncredere Românii preferă guvern incompetent, dar cinstit Sonjaj CURS: PSD suflă în ceafa PDL