În mod cert, nu este cea mai fastă perioadă din existența PSD. Accelerarea luptei anticorupție face ravagii printre politicienii din toate partidele, dar cu precădere printre social-democrați. În plină campanie electorală, loviturile pe care Justiția le dă mașinăriei de partid, pe deplin justificate având în vedere anvergura fenomenului corupției în interiorul PSD, sunt în măsură să zdruncine aparatul de strâns voturi, pe care Victor Ponta se bazează în alegerile prezidențiale.
Ieri, partidul de guvernământ a fost, încă o dată, torpilat de procurori și judecători. Într-o singură zi, trei grei ai PSD au dat cu capul de pragul de sus al Justiției. Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat, printr-o sentință nedefinitivă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Casă pentru mama”. Împotriva lui Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD și socrul premierului, s-a început urmărirea penală în dosarul retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc a pățit același pocinog: a fost inculpat în același dosar cu Ilie Sârbu. Marele combinator al PSD, care a reușit să scape atâta amar de vreme printre degetele magistraților, este urmărit penal și în Dosarul „Giga TV”. Viitorul nu sună deloc bine.
Dosarul care a băgat PSD în vrie a fost ”Microsoft”. A fost un avertisment serios pentru socialdemocrați. Deși în dosar au fost prinși doar câțiva politicieni din primul eșalon, pericolul este ca ancheta să ajungă în cele mai tenebroase cotloane ale Mafiei PSD, în care stau ascunși, deocamdată, ”peștii cei mari”. Perspectiva aceasta a generat panică. Instantaneu au apărut zvonuri că unii social-democrați, în încercarea de a-și mai îndulci pedepsele, au făcut înțelegeri cu procurorii, au acceptat să-și dea în gât foștii parteneri de ”afaceri”. Potrivit unor surse, spaima că Omerta nu mai funcționează a dus la discuții contondente între lideri marcanți ai PSD. Așa a apărut zvonul că Alexandru Bittner, controversatul om de afaceri, ar fi trădat. În realitate, a fost o manevră menită a mai stinge din incendiul stârnit în PSD. Un mod de a demonstra că dușmanul este în exterior, nu în interior. Președintele Traian Băsescu, cu instinctul său politic cunoscut, a sesizat jocul. Ca să mai toarne niște benzină peste vâlvătaia social- democrată, șeful statului a precizat public că Alexandru Bittner nu a fost audiat în dosar. ” Vreau să vorbesc şi despre bittneriadă. Este o intoxare. Acest dosar nu porneşte de la spovada lui Bittner, despre care nu se face trimitere aici, în dosar (...) Nimic din ce este în acest dosar nu provine de la Bittner. Informaţiile mele spun că Bittner n-a fost căutat de nimeni în SUA(...) Cei care au vorbit sunt numai români, încă n-a vorbit niciun străin pentru DNA”, a răsucit Băsescu cuțitul în rană.
Paranoia a atins cote maxime în PSD. Ea a fost alimentată de amenințarea Dosarului EADS, dar și de acuzațiile că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE, în perioada 1997- 2001. Poate vi se pare straniu, dar sunt PSD-iști care cred sincer că Victor Ponta i-a dat deliberat pe mâna procurorilor pe Daniel Funeriu și Valerian Vreme, de la PMP, pentru a-i prinde-n plasă și pe greii PSD. Unii cred că, din moment ce a fost ofițer SIE, premierul a rămas să servească Sistemul și în mandatul lui Traian Băsescu. Un lider PSD mi-a spus acest lucru. Desigur, e aberant, dar afirmația este relevantă pentru a radiografia starea de tensiune din interiorul acestui partid. Ipoteza blatului Ponta- Băsescu are mare trecere, nu numai în rândul jurnaliștilor superficiali, ci și în PSD.
Ieri, după ce a fost începută urmărirea penală împotriva socrului său, Ilie Sârbu, cred că multe dintre spaimele social-democraților s-au risipit. Or fi renunțat și la scenariul blatului, nu de alta dar este stupid. E absurd, cred, să consideri că Victor Ponta este parte a unei conspirații împotriva socrului său, tatăl femeii cu care s-a căsătorit. Sau, Doamne ferește!, să bănuiești că a fost infiltrat în familia Sârbu cu o misiune. Paranoia ar căpăta, astfel, aspecte clinice. Explicația sănătoasă este că Justiția a dovedit, încă o dată, că nu are culoare politică. Nu că ar fi de bun augur pentru PSD-iști, dar cel puțin au scăpat de angoasa că sunt trădați de-ai lor. Dreptate până la capăt!