EDITORIALUL EVZ: Protecţie socială pentru vânătorii PSD

MIRCEA MARIAN: "Deci, iată noua politică de protecţie socială promovată de cei de la PSD: se ieftinesc puştile de vânătoare."

Deci, iată noua politică de protecţie socială promovată de cei de la PSD: se ieftinesc puştile de vânătoare. Prin grija senatorului PSD Ilie Sârbu, vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor, Senatul a decis ca accizele la aceste arme să scadă de la 100% la 60%. Sunt convins că electoratul tradiţional al PSD - pensionari, muncitori şi agricultori - a primit cu interes această veste bună. Cei care au nevoie de o armă pentru a-i împuşca pe porcii de capitalişti se vor bucura acum de o substanţială reducere de preţ.

Dincolo de partea oarecum amuzantă a acestei poveşti, în care senatorii s-au înghesuit să reducă TVA-ul la alimentele de bază şi, chipurile, au majorat accizele la produse de lux, ar fi de discutat în ce măsură legea promovată de cei de la PSD va reuşi să ducă la o scădere a preţurilor la produse precum pâinea şi laptele. În 2004, guvernul Năstase, în dorinţa de a-şi cumpăra bunăvoinţa presei, a înjumătăţit TVA-ul la ziare. Rezultatul: nicio publicaţie nu s-a vândut mai ieftin, ba dimpotrivă.

Acum, mi-e greu să cred că doar cei din presă s-au comportat ca nişte şmecheri, în timp ce patronatul din industria alimentară se va dovedi a fi plin de dorinţa de a sprijini politicile sociale ale PSD. Dacă TVA-ul la produsele de bază va fi diminuat la doar 5%, principalii beneficiari - probabil singurii - vor fi oamenii de afaceri. Prin absurd, dacă într-o primă etapă producătorii vor fi tentaţi să reducă preţurile, ele vor creşte rapid la loc, sub presiunea inflaţiei.

Ar fi interesant de văzut şi dacă guvernul va rezista până la capăt tentaţiei de a adopta o nouă măsură populistă. Istoria ultimelor luni este plină de cazuri în care executivul a început prin a se opune hotărât unor proiecte ale PSD - majorarea pensiilor, de exemplu - şi apoi şi le-a însuşit, fără prea multă jenă. Până la scandalul cu caltaboşii, fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş era un susţinător declarat al reducerii TVA-ului la alimente. Remeş a plecat, dar ideile sale au rămas, şi ele ar putea fi utile într-un an electoral.

Decizia finală se va lua în Camera Deputaţilor şi este greu de estimat care va fi rezultatul. Rămâne, cel puţin pentru mine, dezamăgirea că un personaj ca Ilie Sârbu a încercat o astfel de găinărie, prin care colegii săi vânători vor scăpa de taxe de mii de euro la achiziţia unei arme. O puşcă Holland&Holland - arma favorită a multor lideri PSD - are un preţ de catalog de peste 63.000 de lire sterline.

Ceea ce a făcut Sârbu este un exemplu clasic de legiferare în favoarea unui grup de interese - în acest caz, vânătorii - din care face el însuşi parte. Nu m-ar mira ca întregul proiect de lege privind reducerea TVA să fie rezultatul lobby-ului din industria alimentară. Sârbu a avut afaceri mari în acest sector, iar unul dintre preşedinţii patronatului din industria alimentară a fost secretar de stat în guvernul Năstase. Pe scurt, încă o afacere dubioasă, la limita corupţiei, girată de parlament, în numele maselor largi populare.