EDITORIALUL EVZ: Primim dreptul la imagine. "Vor fi beţii de soare, se va dansa cadril"

În legislaţia din ţara noastră "dreptul la imagine" apărea vag. De sâmbăta viitoare, adică începând cu 1 octombrie, dreptul fiecărui cetăţean este reglementat mult mai explicit. Oricine ne încalcă reputaţia sau ne afectează doar puţin visele noastre poate fi dat în judecată.

Vorba unui poet în viaţă, Mircea Dinescu "vor fi beţii de soare, se va dansa cadril". Noi ne vom da în judecată unii pe alţii. Doar după un an, doi o să înţelegem că la Tribunal e treabă complicată. Te prezinţi dimineaţa, alături de alţi cetăţeni care se uită fix la geanta ta, la ceas, la un lanţ, la un inel. Bine că totul e monitorizat, mai sunt şi oameni în uniformă care supraveghează fără entuziasm. La Tribunal e greu. Oamenii ăia care se uită fix la tine, în fond, pot fi reperaţi. Dacă au o culoare poate că sunt clienţii unor saloane cu ultraviolete. Aşa ar putea fi găsiţi, dar nu se întâmplâ întotdeauna. De cele mai multe ori, după furtul unei genţi, te uiţi la poze într-o atmosferă ostilă. Pentru că, la Poliţie, nu au cerneală la fax ca să nu mai vorbim de hârtie, nu au benzină pentru ‘girofaruri', au salarii modeste şi îi mai pândeşte şi trecerea în rezervă, care se poate întâmpla când nu te aştepţi.

Ca să ne întoarcem, acolo, la Tribunal, unde o să ne ducem să ne reparăm reputaţia, sincer, cum să te apere poliţiştii? Ei nu ştiu dacă mâine vor mai fi îmbrăcaţi aşa marţial. Relaţia cu ministerul lor este alunecoasă. Dar cu puştimea care oferă tot felul de obiecte de furat (unele poate chiar de acolo) trebuie menţinută. Omeneşte trebuie să fim de accord cu asta.

Prin 1971, când eram elev în clasa a-X-a la Sf.Sava, mă duceam la tribunal. Stăteam şi mă uitam la procese. În capul meu erau nişte lecturi, mai ales din Balzac şi personajele marelui scriitor francez le vedeam, acolo, în sală.

Mai târziu, ca ziarist, am fost de multe ori la Tribunal. În toate poziţiile. Concluzia mea este că de acolo nu poţi pleca uscat, chiar dacă ai dreptate. În cele mai multe cazuri judecătorii sunt obosiţi. Ei au foarte multe dosare, pe rol. Când îţi vine ţie rândul, ăia bronzaţi, tocmai atunci se îmbrâncesc, se iau măsuri, desigur şi s-a terminat. Primeşti alt termen, peste o lună e cam la fel.

Se mai întâmplă să ai impresia că Instanţa te-ar fi nedreptăţit. Ca ziarist am primit multe asemenea informaţii. Ca cetăţean, pentru că am avut şi eu un proces (imobiliar) mi-am dat seama că nu era nici o manevră. Pur şi simplu treburile, acolo, în instanţă, şchioapătă. Din motive obiective, ca peste tot. Între noi şi ei mai sunt şi avocaţii. Ei vor trăi mai bine după 1 octombrie.

În general, onorariile lor nu le poate nimeni descifra. Mulţi dintre ei îţi cer suma de care au nevoie în perioada respectivă. Dacă trebuie să plătească leasingul atât te costă divorţul, dacă au de făcut lucrări în casă suma respectivă o plăteşti tu care ai un proces de partaj.

Aşa merg lucrurile şi merg bine. Doar că pentru noi ziariştii poate fi jale. Am citit cu atenţie noile prevederi legale. Practic, poţi fi dat în judecată pentru orice. Chiar şi un poet, în reveriile lui, poate aduce atingeri vieţii private a cuiva şi, scuzaţi exagerarea, un pictor dacă redă pe şevalet o casă fără acordul proprietarului ajunge în instanţă.

M-am interesat cum este în alte ţări. Marea Britanie, de exemplu , este renumită şi pentru tabloidele ei, care taie pur şi simplu, în carne vie. Taie, dar plătesc. Nu mai comentează nimeni nimic, acolo. Ziarul, când publică ceva ştie şi cât o să coste. Ei au tiraje de milioane de exemplare şi există de sute de ani. Dar şi despăgubirile sunt stabilite funcţie de nivelul de viaţă. La noi toţi vor vrea doar milioane. Nici serviciile nu vor avea zile fericite. Cantitatea uriaşă de interceptări nu va mai putea fi folosită în spaţiul public decât dacă există aprobări legale. Şi, de foarte multe ori am observat că nu există sau ni se dă peste nas cu probleme legate de siguranţa naţională, ca şi cum noi am fi un popor şi ei altul. De regulă, când se schimbă o legislaţie, majoritatea dintre noi zâmbim şi spunem că nu se va modifica nimic. De această dată, începând cu 1 octombrie nu va mai fi aşa. Suntem apăraţi. Citiţi şi:

  • Părinţii care divorţează vor avea custodia comună a copiilor. Vezi ce spune noul Cod Civil despre căsătoria între persoane de acelaşi sex
  • Ce noutăţi aduc Codul Civil şi Codul Penal de la 1 octombrie
  • Noul Cod Civil, între drepturi pentru morţi şi taxă pentru uituci
  • Noul Cod Civil apără budoarele vedetelor