EDITORIALUL EVZ: Poate câştiga Rusia un război rece?

Mircea Marian: "Preşedintele Medvedev spune că este pregătit. Întrebat dacă ţara sa ar putea ataca Ucraina sau Ţările Baltice, el a afirmat că în aceste ţări trăiesc milioane de ruşi, iar el, în calitate de comandant suprem, are dreptul de a le proteja viaţa şi demnitatea."

În Marea Neagră, flota militară rusă a luat „măsuri de precauţie“ împotriva navelor NATO, a anunţat un purtă tor de cuvânt al premierului Putin. Guvernul rus pare a fi hotărât să nu cedeze niciun pas în faţa Vestului şi declară că nu se teme de nimic, nici măcar de blocarea accesului în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Dar eu cred că declaraţiile agresive ale celor de la Kremlin sunt urmarea unui exces de încredere, iar Rusia nu este capabilă să intre într-o confruntare pe termen lung cu Occidentul. Cei de la Moscova sunt, deocamdată, cam prea excitaţi după ce au călcat în picioare micuţa armată georgiană. Poporul rus, care tânjeşte după gloria din vremea imperiului ţarist şi a Uniunii Sovietice, aplaudă fermitatea conducătorilor săi. Dar, dacă s-ar uita mai atent la datele statistice, ar vedea că, de exemplu, Statele Unite au un produs intern brut de zece ori mai mare decât al Rusiei. Guvernul de la Washington cheltuieş te pentru apărare de şapte ori mai mult decât cel de la Moscova. Potrivit unor date publicate acum o săptămână de cei de la „The Economist“, populaţia Rusiei se reduce anual cu 800.000 de oameni.

Economia rusă este susţinută, deocamdată, de preţurile mari la petrol şi gaze, dar o parte a analiştilor prognozează o scădere dramatică, unul dintre aceştia afirmând recent, la CNN, că un baril de petrol ar putea ajunge sub 90 de dolari. Încasările statului rus ar scădea, în acest caz, dramatic. În paralel, statele din Europa vor căuta să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia.

Oricum, cea mai mare parte a profiturilor din exporturile de materii prime ajung în buzunarele oligarhilor, în timp ce majoritatea populaţiei continuă să trăiască în sărăcie. Din această perspectivă, un mod de a pune Kremlinul într-o situaţie dificilă ar fi ca Vestul să înceapă să cerceteze legalitatea afacerilor oligarhilor ruşi care trăiesc în străinătate. Ideea aparţine unor avocaţi care scriau, recent, într-un important cotidian american, că SUA ar trebui să trimită procuratura pe capul oligarhilor şi să-i verifice dacă şi-au plătit toate taxele. Oamenii vor înţelege mesajul şi vor presa guvernul de la Moscova să-şi amelioreze relaţia cu Vestul.

Pe termen scurt, cred că important este ca statele din NATO şi Uniunea Europeană să simuleze, cel puţin, unitatea. Ceea ce speră Rusia este ca Occidentul să fie divizat şi să abandoneze rapid interesul pentru Georgia şi Ucraina, de dragul unor afaceri profitabile cu Gazprom.

Cred că cei de la Moscova nu au însă nicio şansă să poarte un război rece, pe termen lung, aşa cum a fost cel dintre URSS şi NATO. Poate că armata rusă îi sperie pe unii dintre vecinii mai mici, dar nici măcar China nu mai are emoţii în faţa Moscovei. În plus, oricine îşi poate aminti cum s-a terminat, pentru sovietici, Războiul Rece: în sărăcie şi faliment economic.