EDITORIALUL EVZ: O zi posomorâtă din viaţa României

Ar trebui să fim mândri că suntem români, ne spune primul-ministru, deoarece am rezistat în faţa tuturor imperiilor - Otoman, Habsburgic, Austro-Ungar şi Ţarist.

La aniversarea a 92 de ani de la Marea Unire, nu putem rezista însă tentaţiei de a fi profund dezbinaţi de o intemperie cunoscută îndeobşte sub numele de politică şi care provoacă, pe aceste meleaguri, o indignare mai mare decât faptul că Ziua Naţională pică la începutul anotimpului friguros.

Poate că ilustrăm o perspectivă îngustă, a oamenilor din privat care au lucrat pe 1 Decembrie, spre deosebire de slujbaşii de la stat, liberi să participe la manifestările parcă mai puţin festive şi mai sărăcăcioase ca niciodată. Dar fiind la serviciu, am putut observa detaliile care au contribuit la imaginea - e de sperat, pasageră - de popor ursuz, încrâncenat, care se pândeşte pe sine şi se sancţionează cu satisfacţie. Nu e deloc România singura ţară în care stânga bate usturător la palmă dreapta (sau viceversa, în funcţie de cine e la putere), dar plăcerea altoirii pare cu totul deosebită.

Un prim motiv al dezbinării a fost absenţa din ţară a lui Traian Băsescu. La formatoarele de opinie publică mogulistică generând această dezbatere, n-a contat agenda politică internaţională a preşedintelui, nici participarea la un Summit unde s-a putut auzi vocea României şi pe parcursul căruia Traian Băsescu s-a întreţinut cu omologul rus. A cere unui organism ca OSCE rezultate tangibile în privinţa conflictului transnistrean a fost interpretat drept un zar de fugă din faţa huiduielilor şi fluierăturilor care îi erau destinate preşedintelui la ceas aniversar. Or, la Astana, în Kazahstan, stat autocratic şi mediu fertil al cleptocraţiei, e clar că nu fluieră nimeni.

În plan secundar, dar nu mai puţin dezbătut, a fost "Onorul la premier" - faptul că la paradă a fost prezentat onorul nu celui de-al doilea om în stat, preşedintele Senatului, ci primului-ministru. A fost suficient pentru ca PSD-ul să facă front comun în jurul lui Mircea Geoană şi să aflăm că justificările bietului Boc, adică aşa ar fi fost stabilit prin protocol & structuri abilitate, sunt penibile, ruşinoase, neconstituţionale. Nu un om de stat precum Geoană a fost pus într-o situaţie delicată, ci Ziua Naţională a României a fost batjocorită de putere! Lipsea doar să se constate, grav şi patriotic, tentativa puterii de a-l suspenda pe preşedintele Senatului, deşi, să fim înţeleşi, pe 1 Decembrie au fost suspendaţi doar directoraşii acuzaţi că s-a oprit tramvaiul 41 la Ciurel. Acestea fiind consemnate, pare a fi de înţeles bucuria prost camuflată din relatarea că nefericitul premier care ignorase ierarhiile în stat a fost huiduit după paradă, prilejuindu-i lui Corneliu Vadim Tudor o scurtă hăhăială cu sepepiştii: "Ce i-au făcut, mă, lui Boc!". A urmat, pe ambele canale de ştiri ce făcuseră Breaking News din prăbuşirea unui copac pe Kiseleff, o lungă şi pertinentă analiză: a protocolului, a onorului militar, a Constituţiei, a statului de drept, românii devenind mai bogaţi de ziua lor cu informaţii fără de care ar fi persistat în ignoranţă.

Să fie delicatesele politice servite telespectatorului care dă la ştiri să vadă câte curse au fost anulate pe "Henri Coandă" inevitabile de Ziua Naţională a românilor? Şi cum am putea scăpa de ele? În glumă, i-am propus profesorului Cioroianu, venit în redacţie pentru a participa la emisiunea "2+1", să ne celebrăm ţara mai rar pentru a o feri de manifestările politicianiste: doar în anii bisecţi, pe 29 februarie. Sigur că nu e o soluţie, după cum Ziua Naţională nu poate fi un subiect de poante: oricum, s-a dezbătut prea mult pe seama faptului că în timp ce la alţii e o sărbătoare, la noi, Ziua Naţională se lasă invariabil cu huiduituri la adresa clasei politice şi cu contestarea puternicilor zilei.

Aşa ar putea fi descrisă ziua posomorâtă în care un popor învrăjbit de politică a celebrat o unire ale cărei idealuri n-au fost împlinite pe dea- ntregul nici după un veac. Poate că denotă neimplicare în viaţa cetăţii, dar pe fondul acestor repetabile scandaluri, sunt preferabili apoliticii care au savurat fasolea cu costiţă şi s-au bucurat că statul le-a dat liber de ziua Pro TV-ului.