Din ce în ce mai mulţi români sunt nemulţumiţi de media. Nu poate decât să mă doară pentru că părinţii mei s-au cunoscut în anul 1949 în redacţia ziarului "România liberă", cam toată viaţa mea am crescut şi am lucrat în presă, cred din tot sufletul în meseria de ziarist şi consider că ea este, în cele mai multe cazuri, demnă de respect.
Pe de altă parte, ştiu că suntem şi nedreptăţiţi. Din vina majorităţii dintre noi lumea crede că vedem realitatea din jur numai pe la extremele ei şi nimic din ce se întâmplă între acestea.
După părerea mea, ziariştii au hibernat, în timpul crizei, dar au început să-şi scoată colţii. Iată, bunăoară, în ziarul nostru de astăzi. Un mare combinat chimic, o unitate, cândva, reprezentativă pentru întreaga industrie românească trece de la Stat în proprietatea unui clan. Faptele sunt mai mult decât evidente. Unul dintre şefii acestui clan are o avere fabuloasă pentru oricine trăieşte în România. Faptele sunt cunoscute şi semnalate de presă. Mai departe nu prea se întâmplă nimic.
Unul dintre oamenii cei mai reprezentativi, care conduc Finanţele publice, aflaţi tot din ziarul nostru de astăzi, nu are, aproape nimic în declaraţia de avere. În realitate, el are tot ce trebuie. Vile, jeepuri şi multe altele, dar pe alte nume.
Acest om nu poate fi controlat, pentru că legislaţia actuală nu permite jurnaliştilor să afle istoria "fiscală" a unui imobil. Dacă vrei să mergi pe jos şi să te interesezi în legătură cu averea acestui om nu se poate, deoarece cheamă poliţia. Se fac razii, se opresc autoturismele care trec pe strada lui ca să nu fie fotografiat.
Înaltul funcţionar nu vrea să vorbească cu jurnaliştii. Ameninţă cu Tribunalul şi jigneşte. Aşa că lumea lui este închisă pentru cei din afară. Surpriză, pe site-ul www.evz.ro, până şi nuntaşii de la Buzău, celebra şi istorica nuntă unde s-a venit cu elicopterul, unde s-au întâmplat fapte de vitejie fabuloase, vor să înşele fiscul. Declară că au primit dar de nuntă doar 80.000 de euro. Pentru cine a citit cât de cât relatările de la acest eveniment, pentru cine cunoaşte, cât de cât, măcar o parte dintre invitaţi şi legăturile mafiote dintre ei, pentru cine ar socoti numărul nuntaşilor subordonaţi familiilor protagoniştilor principali suma este ridicolă. Ne insultă inteligenţa.
Ziariştii ştiu că nu se prea întâmplă mare brânză după articolele lor, dar totuşi scriu. Ei merg şi se agită pe căldurile astea, îşi riscă unele relaţii personale, devin depozitarii unor ameninţări dar continuă. Ei nu şi-au pierdut încrederea că articolele lor vor schimba ceva şi foarte rar asta se şi petrece. Pe vremuri, pe la începutul anilor 80, scriam note critice şi chiar unele articole la ziarul "Informaţia Bucureştiului". Nimeni nu îşi permitea să sesizeze, măcar în ziare, aspecte grave ale societăţii socialiste multilateral dezvoltate atunci. Destui oameni nu o făceau nici în gând.
Atunci apăreau abateri mici. Magazine care nu respectă orarul de funcţionare, funcţionari obraznici în relaţiile cu publicul, ospătari care încarcă nota de plată, asistente medicale şi doctori care luau şpagă, croitori şi cizmari ce nu-şi făceau datoria...Deşi minore în comparaţie cu sutele de fraude de milioane de euro, pe care le reclamăm astăzi, abaterile acelea erau tratate cu seriozitate de către forurile competente. Erau analizate în colective de conducere şi în adunări de partid. Cei care greşeau primeau tot felul de reduceri din salariu, avertismente, câteodată erau şi mutaţi disciplinar. Asta se întâmpla în timpul unei dictaturi crunte. Oamenii citeau ziarele şi cei care greşeau se temeau de ele.
Destui gazetari de atunci scriu şi în prezent. Cei care s-au îmbogăţit şi au plecat dintre noi, adică dintre oamenii obişnuiţi, se pot număra pe degetele de la o mână. Restul sunt aceiaşi oameni , care cred la fel de mult în meseria lor. Li s-au alăturat foarte mulţi tineri din diverse generaţii. Recent, aceştia au hotărât să fie mai eficienţi. Şi-au dat seama că unii patroni şi unii politicieni le-au înşelat aşteptările, i-au lăsat pe drumuri şi nu le-au dat nimic. S-au unit, hotărându-se să analizeze şi ceea ce se află între extremele politice... O să vedeţi cum.