EDITORIALUL EVZ: Moştenirea lui Becali

IOANA LUPEA: "Oprescu este un Gigi Becali în halat alb. Şi, asemenea lui Gigi, colectează intenţii, nu voturi, este simpatizat, niciodată ales."

Gigi Becali a lăsat moştenire Bucureştiului un electorat în căutarea unui candidat. Şi nu unul recomandat de patronul Stelei, ci un personaj după chipul şi asemănarea acestuia. Sorin Oprescu este un Gigi Becali în halat alb, care poartă în locul crucii un bisturiu.

Ca şi Gigi, pretinde că luptă cu sistemul malefic, deşi primul a fost inventat de Viorel Hrebenciuc, iar cel de-al doilea de Ion Iliescu. Practică deliberat un limbaj neaoş, colorat. Vorbeşte pe limba oamenilor cu „pă cuvânt“, „bă“, „măi“, „băiat de băiat“, „îţi dau un cap în gură“. Mimează sinceritatea absolută, susţinând că nu are nimic de ascuns. Povesteşte fără inhibiţii despre copilăria sa din cartierul potentaţilor comunişti, despre prietenia cu Sorin Ovidiu Vîntu şi despre intervenţiile pe lângă acesta, în favoarea lui Marian Vanghelie. Îl invocă pe Dumnezeu, în toate intervenţiile publice. Nu uită să-l pomenească, pios, cel puţin odată: „Dumnezeu să-l odihnească“, „mulţumesc lui Dumnezeu“, „dacă o vrea Dumnezeu“.

Ca şi Gigi, evită discuţiile sustrăgându-şi argumentele de sub controlul prezentului şi afirmând că numai viitorul le poate confirma: „La 71-72 de ani o să mă aduleze ăştia“. Livrează miracole perdanţilor tranziţiei care vor să scape din haosul cotidian, unde totul este accidental şi nimic sigur. Proiectul autostrăzii suspendate, neplauzibil şi lipsit de bun-simţ, nu a apărut din puţul gândirii. Insistă asupra lui tocmai pentru că satisface nevoia acestui electorat de a crede că ficţiunea, coerentă în sine, este realizabilă. Opţiunea pentru soluţii ştiinţifico-fantastice este revolta lui împotriva realităţii.

Bucureştiul era unul dintre bazinele din care Gigi Becali pescuia voturi în 2006. A colectat după 2004, aşa cum arată un studiu realizat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, noi votanţi şi alegători de la Traian Băsescu, Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor, care s-au adăugat nucleului format din suporterii Stelei. În martie 2007, Gigi Becali ajungea la o cotă de încredere de 39% la nivel de ţară, a doua după Traian Băsescu. Referendumul pentru suspendarea preşedintelui a polarizat electoratul, iar cel al lui Gigi Becali nu a mai revenit la matcă din cauza conflictului public cu Gică Hagi şi a scandalurilor de corupţie. A rămas, practic, suspendat în aşteptarea unui personaj providenţial.

Care sunt opiniile şi valorile acestor alegători? Cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc. Manifestă o neîncredere cronică în instituţiile statului. Sunt de părere că ideologia comunistă a fost o idee bună. Preferă un sistem politic cu cel mult două partide. Apreciază la un lider politic capacitatea de a face ordine şi de a lupta împotriva corupţiei, credinţa în Dumnezeu, limbajul accesibil oamenilor, firea caritabilă. Un candidat „fără stăpân“, exponent al protipendadei comunist- securiste, care promite imposibilul, vorbeşte pe limba oamenilor şi mai este şi doctor le satisface pe deplin aşteptările.

Defectul acestui electorat este că nu se prezintă la urne. Asemenea lui Gigi Becali, Sorin Oprescu are intenţii de vot, nu voturi. Este mereu simpatizat şi niciodată ales.